Uitleg Keizersysteem

Indeling
Voordat de interne competitie begint stelt de wedstrijdleider vast of de interne competitie wordt verdeeld in drie of vier perioden. Per periode kan je één keer tegen dezelfde tegenstander worden ingedeeld.
Dit principe is vooral van belang voor de spelers die zich aan de uiteinden van het klassement bevinden. Na een x aantal ronden heb je zo ongeveer de tegenstanders ‘in je buurt’ wel ontmoet en wordt het tijd om opnieuw tegen hen te mogen spelen. Anders worden de krachtsverschillen te groot.
In seizoen 2018-2019 is het 3-periodensysteem weer van kracht.

In principe wordt voor iedere ronde om 19.45 uur de indeling gemaakt door het Keizerprogramma. Echter, het is mogelijk om een wedstrijd tegen een bepaalde tegenstander aan te vragen. De wedstrijdleider bekijkt dan of deze wedstrijd geen geweld doet aan de competitie als in: heeft dit geen vervelende gevolgen op voorhand voor de concurrentie. Een dergelijke voorkeurswedstrijd dient tijdig te worden aangevraagd, liever niet vlak voor aanvang van de ronde.

Puntentelling
In ieder seizoen wordt vooraf het zogenaamde waardegetal van iedere speler vastgesteld. De vuistregel is dat het waardegetal van de nummer 1 ongeveer 1,5 keer het aantal deelnemers bedraagt.
In seizoen 2017-2018 is het waardegetal vastgesteld op 65 voor de nummer 1. De nummer 2 krijgt dan 64 enzovoorts.

De puntentelling is als volgt:
Bij winst ontvang je de waarde van je tegenstander.
Bij remise ontvang je de helft van de waarde van je tegenstander.
Bij verlies ontvang je nul punten.
Bij een bye (geen tegenstander) ontvang je 2/3 van je eigen waarde (Noot 1)
Bij een afwezigheid ontvang je 1/3 van je eigen waarde (Noot 2)
Bij een verplichting voor de club ontvang je 2/3 van je eigen waarde (Noot 3)

Het is mogelijk om wedstrijden vooruit te spelen of in te halen. Dit geldt ook voor verplichtingen voor de club. Het idee hierachter is om de interne competitie zoveel mogelijk ‘vol te krijgen’.
De prioriteit voor het verwerken van een activiteit in een ronde is achtereenvolgens:
1. Een gespeelde interne partij
2. Een verplichting voor de club
3. Een afwezigheid

Een partij voor een team in de externe competitie wordt sowieso verwerkt ten behoeve van de ambassadeurscup en de ELO-stijgerscup. Als de speler in die ronde ook intern heeft gespeeld, wordt de externe wedstrijd geneutraliseerd door een ‘negatieve afmelding’ om te voorkomen dat de speler dubbele punten ontvangt voor de Keizercompetitie.

Voorbeeld: Speler A is in ronde 1 verhinderd. Hij krijgt daarvoor een afmelding (1/3 van zijn waarde). In ronde 2 speelt speler A op dinsdag een interne partij en later in de week nog een uitwedstrijd met het team. De interne partij wordt dan verwerkt in ronde 2 en de externe partij mag dan worden ingezet in ronde 1 in de plaats van de afmelding.

Jaco Vonk
Wedstrijdleider SC De Giessen en Linge

 

Noten:

  1. Aan een speler kan in principe maar één keer per seizoen een bye worden toegewezen. De top 8 van het klassement is in principe gevrijwaard van een bye.
  2. Ben je meer dan acht keer afwezig geweest in één seizoen, ontvang je nog maar 1/6 van je eigen waarde bij iedere volgende afwezigheid.
  3. Een verplichting kan zijn: een wedstrijd voor een team in de externe (beker-)competitie, een geplande wedstrijd (of barrage) voor de bekercompetitie of het vervoeren van een jeugdteam.