Terug naar nieuwsoverzicht

2e cyclus rapidschaak op 10, 17 en 24 november.

Het is toch duidelijk anders om een verslag te maken van online schaken, waarin je elkaar niet lijfelijk ziet en kunt meegenieten van analyses en commentaar van kibitzers na afloop, maar het is nu even niet anders. In de eerste ronde won Jaco tegen André van Wingerden al vrij snel een stuk en daarmee de partij. Arjan Uittenbogaard leek snel te profiteren van slordig spel van Henk Boot, maar Henk kon zich in eerste instantie toch met een tussenzet redden, maar hij ging even later opnieuw in de fout en Arjan was hierna onverbiddelijk en won. Eddy Korevaar kreeg groot voordeel tegen Chris Tromp en de ongelijke lopers waren zeker in zijn voordeel. Echter, de afronding liet te wensen over en zo kon Chris na herhaling van zetten met remise ontsnappen. Tony Else won van Jan Post, maar Henry Houweling kon niet winnen van Mark Couwenberg. Hoewel Mark na de opening eerst wat beter stond, kwam er uiteindelijk een remise-achtig dame-eindspel op het bord, waar velen voor Mark’s lot vreesden gezien zijn forse tijdsachterstand. Echter hij bereikte met herhaling van zetten/eeuwig schaak toch een verdiende remisehaven.

In de 2e ronde die avond wonnen Jaco Vonk en Arjan Uittenbogaard opnieuw, van Ton Lodder, respectievelijk Ernst Delwel. Hoewel Ernst eerst overweldigend uit de opening kwam, haperde de machine al snel en na verlies van een stuk en later zelfs toren, was de lol er voor wit/Ernst wel af. Tony Else en Louis Rutgers hielden elkaar met herhaling van zetten in evenwicht, maar daar was Louis waarschijnlijk achteraf een stuk gelukkiger mee dan Tony.
In de 3e ronde kreeg Arjan Uittenbogaard met zwart van Jaco Vonk geen kans. Jaco kwam sterk uit de opening, vlocht allerlei dreigingen in de stelling en die waren Arjan te veel. Een erg interessante partij speelden Eddy Korevaar en Tony Else. Tony offerde in de opening een pion en had daarvoor ruim voldoende compensatie, maar gaandeweg kwam Eddy toch wel beter te staan. Toch kreeg Tony mooie aanvalskansen tegen de witte koning en met maar weinig tijd voor beiden kon het nog alle kanten op. Na 29. .. La6+ 

   speelde wit niet het “saaie” en goede Ke1, maar Le2. Dat gaf Tony de kans tot 30. …Lf4! Want na gxf4 is het Dg1 mat, na wegspelen van de dame wint zwart na een tussenschaakje met Lxe2 de loper op c1. Ook na 30. Pf3 wint zwart een stuk omdat na 30. .. Lxe3 31. Pxg5 zwart Lxg5 speelt en de loper staat dan gedekt door het paard op h3! Maar ja met minder dan 2 minuten op de klok voor Eddy en minder dan 1 minuutje voor Tony is het niet verwonderlijk dat dergelijke combinaties aan de aandacht “ontsnappen”.
De tweede avond van deze cyclus begon met het topduel tussen Eddy Korevaar en Jaco Vonk leek zich na de opening te ontwikkelen in het voordeel van Jaco, die een stuk tegen een pion voorkwam. Eddy rechtte zijn rug, speelde actief en profiteerde van minder optimaal spel van Jaco. Hij won een pion terug en ontwikkelde dreigingen op de koningsvleugel, maar het vinden van de juiste voortzetting met de nog resterende tijd (minder dan 5 min voor Eddy en minder dan 3 min voor Jaco) bleek niet eenvoudig. Het werd een chaotische stelling waarin Jaco met Ke5 misgreep.

Maar hierna miste Eddy enkele malen de beste voortzetting (35 Dh6+ en na Kxd6 36. Dxf8+), wat in een dergelijke stelling met zoveel mogelijkheden om schaakjes te geven, maar met beperkte tijd erg begrijpelijk was. Uiteindelijk kon Eddy weliswaar zijn h-pion laten promoveren, maar dat  gaf Jaco de de mogelijkheid met eeuwig schaak te ontsnappen met remise. Een enerverende en karakteristieke rapid partij met een “lucky” Jaco aan het eind. Henk Boot sloot weer een beetje aan door met langdurig manoeuvreren tegen Chris Tromp uiteindelijk een pionnetje te winnen, waarna de stelling van Chris het krakend begaf. Ook Tony Else en Henry Houweling kwamen weer in de plus door van André van Wingerden, respectievelijk Arjan Uittenbogaard te winnen.
Vervolgens zaten in de volgende ronde Jaco Vonk en Henk Boot weer tegenover elkaar. Jaco speelde een voor hem bekend pionoffer in de opening, kreeg daarvoor voldoende compensatie en een gemakkelijk te spelen stelling. Henk kroop in een egeltjesstand en kon het voordeel dat Jaco had met enige moeite neutraliseren. Toen Jaco met zijn dame binnenviel, reageerde Henk niet handig en kreeg Jaco groot voordeel. Jaco zag tijdens de partij niet hoe hij de beslissende klap moest uitdelen en koos voor herhaling van zetten. Met deze remise kwam Henk dus goed weg.
Henry Houweling deed tegen Eddy Korevaar goede zaken, al ging dat niet van een leien dakje. Na de opening stond Eddy veel beter, had materiaal gewonnen en het was eigenlijk wachten op het moment dat hij de vis op het droge kon krijgen. Maar de vis spartelde nog behoorlijk tegen en glipte uit Eddy’s vingers. De smalle weg naar een remise ontging Eddy en aldus trok Henry verassend alsnog aan het langste eind. Tony Else kon deze keer niet volgen. Chris Tromp koos tegen hem een opvallende opening en stond, zeker toen hij een pionnetje had gewonnen, steeds gemakkelijker en beter dan Tony met zwart. Juist toen Tony met zijn toren binnenviel en dacht in het voordeel te komen, had Chris een venijnig tussenschaakje en brak daarmee de verdediging van Tony open en bekroonde zijn goede partij met mat. Ook Jan Post verging het een stuk beter, dan in eerdere partijen. Had hij eerder nog al eens schlemielig goede stellingen uit handen gegeven, nu boekte hij zijn tweede overwinning van de avond tegen Ton Lodder.
In de volgende ronde probeerde Henry Houweling wel een bijzonder frivole opstelling tegen Jaco Vonk, of was het start met een “mouse-slip”? In ieder geval deed Jaco gewoon gezonde zetten, nam het initiatief en brak vlot door de witte stelling heen. Henk Boot zag zich geplaatst tegen een goed spelende Eddy Korevaar die de opening beter behandelde en daarna een klein maar duidelijk plusje had. Henk had nog wel een klein grapje, met een penning wat hem een pion opleverde. Een wanhoopsoffer (Pxe3)   pakte voor Eddy echter heel goed uit omdat Henk na het eerdere Kf8 de dreiging van de zwarte toren op g8 (Txg3) volledig had gemist en met Dd3 dacht op dameruil te kunnen aansturen.

  Een paar zetjes later kon Henk opgeven. Opvallend was dat in de top Eddy tegen Jaco misschien te weinig kreeg, Jaco tegen Henk te weinig en Henk tegen Eddy te weinig. Ach, zo gaan die dingen…. Zoals Eddy eerder zei; het is een hard spel, dat schaken.
Louis Rutgers sloot aan in de kopgroep door Chris Tromp terug te wijzen. Het werd een interessante partij, waarbij Louis tot tweemaal toe met zwart Te4 speelde en daarmee een kwaliteitsoffer aanbood (Lg2xe4), dat pas de 2e keer door Chris werd aangenomen. De stelling was nog wel in evenwicht, maar speelde wel makkelijker voor Louis. En toen Chris een gat op g3 liet ontstaan was Louis er als de kippen bij om met Dg3+ de partij in zijn voordeel te beslissen.
Zo was na 6 rondes (2 avonden) Jaco Vonk de vertrouwde koploper, op 1 punt gevolgd door Eddy Korevaar en Louis Rutgers en daarachter een groepje op 1,5 punt..
Op de derde avond in ronde 7 maakte Jaco Vonk geen fout tegen Jan Post. Henk Boot bereikte uit de opening niet veel tegen Henry Houweling, maar toen Henry kwaliteitsverlies over het hoofd zag, was het opeens over en uit. Eddy Korevaar besloot de opening tegen André van Wingerden origineel en actief aan te pakken, maar de stelling was een stuk beter voor André. Hoewel hij na een frivole paardzet gedwongen was de kwaliteit te offeren, maar door zijn fantastische pionnenfront stond hij nog steeds heel veel beter.

 De strijd ging voort en Eddy kwam weer redelijk terug in de wedstrijd. André raakte de weg behoorlijk kwijt en Eddy kwam duidelijk volledig gewonnen te staan, maar zijn hoeveelheid tijd slonk en slonk. Hoewel hij een pion tot dame kon laten promoveren, kon hij uit de vele schaakjes niet de beste vinden, zodat hij uiteindelijk in een gewonnen stand door de vlag ging! Een enorme meevaller voor André dus!
In ronde 8 speelde Ernst Delwel tegen Jaco Vonk en was vast besloten zijn huid duur te verkopen. Vanuit de opening bereikte Jaco niet veel en zelfs na de winst van pionnetje op a4 was de remise nog binnen handbereik.

Want na 33…Pxa4, 34 b3 Pc5 was Pxc5 nog steeds voldoende voor remise, want zeker na dameruil, maar ook bij het op het bord bleven een blokkadestelling voor wit mogelijk en voldoende om remise binnen te halen. André van Wingerden had het niet makkelijk tegen Henk Boot. Hij raakte op een gegeven moment de draad kwijt, waarna Henk mardreigingen en dat kostte wel erg veel materiaal. Zo was na 8 rondes Jaco niet meer in te halen. In de 9e en laatste ronde veranderde er niets meer aan de stand want alle 4 spelers aan de kop van de ranglijst, Jaco Vonk, Henk Boot, Eddy Korevaar en Henry Houweling, wonnen hun partij en de einduitslag was dus 1. Jaco Vonk, 2. Henk Boot, 3 Eddy Korevaar en 4. Henry Houweling , zoals ook op de site onder rapidschaak te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *