Terug naar nieuwsoverzicht

2e SOS-team delft opnieuw onderspit

Na een flitsende start, twee gewonnen wedstrijden tegen resp. SV Trio en De Damrakkers, liep het 2e SOS-team donderdag 24-2-2022 tegen zijn, alweer, derde nederlaag van dit seizoen aan. Boosdoener dit keer was het zestal van SV Wijdemeren uit Kortenhoef dat ons met een 4-2 nederlaag terug naar Gorinchem e.o. stuurde. Vier remises en twee nederlagen was de schamele opbrengst op deze regenachtige avond. De uitslag had groter uit kunnen vallen (5-1) als de tegenstander van Gerard de Gans niet al te gemakzuchtig, met 2 pionnen meer, remise had aangeboden. Een aanbod dat Gerard, na overleg met teamleider Jan, dankbaar aannam. Ook mijn partij eindigde in remise, maar voor hetzelfde geld had ook ik met een nul  op zak de terugreis naar Gorinchem kunnen aanvaarden. Mijn tegenstander bood in een stelling waarin hij een loper voor een pion had ook remise aan. Mijn ongeslagen status in de SOS-competitie blijft in tact.

Mijn partij begon rustig. Ik speelde een opening die de kenmerken van De Leeuw had. Na 10 zetten ontstond de volgende stelling:

Cornelisse – Dessens
stelling na 10. …. dxe5

Volgens Neef Fritz van 18 is de stelling in evenwicht. Wit kan het evenwicht behouden met bijv. 11. Dxd8 Txd8, maar geeft in deze stelling simpelweg een pion weg met 11. f3 Db6+, 12. Kh1 (beter is misschien 12. Lf2) Dxb2.

Die pion voorsprong kon ik lang behouden, tot het moment dat ik op zet 29 behoorlijk in de fout ging in een stelling waarvan Neef Fritz van 18 aangeeft dat zwart de winst voor het oprapen heeft. Echter, ik heb het al zo vaak gezegd, op ons niveau krijg je altijd een tweede kans.

stelling na 29. gxf4 

Tot op de dag van vandaag is het mij nog steeds een raadsel waarom ik hier 29. ….. Lh3 ?? speel. Wat is het plan ? Beter een slecht plan, dan geen plan, maar dit is geen van beiden. Hier geef ik gewoon een stuk weg: 30. Dxh3 en na 30. ….. Df6, 31 f5 bood mijn tegenstander remise aan. Beter was geweest 29. …. Pxf4, 30. Dg3 Df6, 31. a3 Tad8 met winstkansen voor zwart.

Gedane zaken nemen echter geen keer. Donderdag 8 maart a.s. staat de volgende krachtproef alweer op het programma. Nauwelijks tijd om bij te komen. Een thuiswedstrijd tegen S.C. Muiderberg, een inhaalwedstrijd uit de 5e ronde. De Muiderbergers staan 1 plek boven ons, en hebben nog maar drie wedstrijden gespeeld. Wij inmiddels vijf. Laten we hopen dat we de neerwaartse spiraal een halt kunnen toeroepen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *