Terug naar nieuwsoverzicht

Afsluiting seizoen 2019-2020, snelschaakwedstrijd

Traditiegetrouw wordt het seizoen afgesloten met een barbecue, waarbij de laatste jaren Gerard de Gans een voortreffelijke gastheer was. De prijzen worden uitgereikt en er volgt dan nog een snelschaakwedstrijd. Maar dat kon dit jaar dus niet op de gebruikelijke manier plaat vinden. Gelukkig kon er met hulp van de moderne techniek wel een online snelschaaktoernooi worden georganiseerd. Een groepsapp was reuzehandig voor de onderlinge communicatie en om de uitslagen door te geven. De indelingen en later de uitslagen stonden onmiddellijk op de site, zodat iedereen alles ook nog kan terugzien. Er waren in totaal 16 deelnemers aan dit snelschaakgebeuren. In de eerste ronde waren er grote geen verrassingen, al had dat eigenlijk wel gemoeten. Jan Post stond tegen Eddy Korevaar veel materiaal en ook nog wat tijd voor, maar was te traag in de afronding en ging alsnog winst voor Eddy omdat Jan door zijn vlag ging.
In de tweede ronde had Eddy niet nog eens zoveel geluk want hij verloor van Jeroen Brandsma, die in het snelschaken ook bepaald niet de minste is. Henk Boot nam tegen André van Wingerden de uitnodiging aan om één van André’s bekende gambietjes te spelen, maar moest erkennen dat hij het niet echt in de vingers had. Toch kon hij André wel tot een fout verleiden en won daarna soepel. Jaco Vonk wint regelmatig van Henry Houweling, zodat er na deze ronde nog 4 spelers waren met een 100% score.
In de 3e ronde wint Jaco regelmatig van Tony Else. Jeroen Brandsma speelt sterk tegen Henk Boot en komt duidelijk beter te staan, boekt materiaalwinst en scoort een verdiend vol punt. Na deze ronde zijn er dus nog maar 2 koplopers over met 3 punten, gevolgd door een pelotonnetje van 6 spelers met 2 punten.
Nadat in de eerste drie rondes alle partijen in winst/verlies waren geëindigd, vielen er nu opeens 4 remises! Hieronder een remise tussen beide koplopers. Jeroen speelde opnieuw erg goed en kwam tegen Jaco zelfs een stuk voor, al had Jaco wel compensatie in de vorm van een verre vrijpion. De weg naar winst was echter niet zo eenvoudig zodat Jeroen genoegen nam met remise door herhaling van zetten. Een verassende remise was er tussen Henk Boot en Robin Tenhunen. Hoewel Robin aan het eind van de opening wel een pion achter was gekomen, had hij zeker compensatie, speelde heel actief en won de pion met voordeel terug. Hoewel hij het voordeel niet kon vergroten, was het ruimschoots verdiend dat Henk in een een volstrekt gelijkstaand toreneindspel remise aanbood. Een andere remise kwam op het bord tussen Tony Else en Henry Houweling. Ook Mark Couwenberg en Chris Tromp speelden in deze ronde remise, maar opvallend genoeg was hiermee de “remisekoek” op, want net als in de eerste drie rondes eindigden ook de laatste drie rondes alle duels in een beslissing!
In ronde 5 was het topduel de strijd tussen Eddy Korevaar en Jaco Vonk. Jaco nam met een pionoffer risico, maar kon op de damevleugel niet doordrukken. Jaco moest terug in de verdediging en Eddy was goed bij de les en won nam het initiatief over en won verdiend. Jeroen Brandsma profiteerde optimaal, in een onderling duel wees hij Tony Else terug en nam hiermee de koppositie over. Henry Houweling sloot goed aan bij de top. In een spannend duel met Henk Boot stond hij eerst beter, maar Henk kwam met grapjes met de lopers in het voordeel, maar had te veel tijd nodig om te winnen en verloor op tijd.
In de 6e ronde was het topduel de strijd tussen Henry en Jeroen. In een gelijke stelling raakte Jeroen opeens een stuk kwijt. Henry profiteerde vakkundig. Eddy Korevaar vergat in deze ronde de koppositie te pakken, hij verloor van Taco van der Poll. Het was een wilde partij waarin taco toren en 2 pionnen had tegen s lichte stukken van Eddy, maar Taco ging er dus met de buit vandoor. Jaco won regelmatig van André. Een wilde partij ontstond tussen Henk Boot en Tony Else. Ze speelden een interessante partij, waarin Tony langzaam maar zeker het initiatief kreeg en met pionnen in het centrum naar voren kwam. Maar op een gegeven moment zag Henk toch mogelijkheden om als een duveltje uit het bekende doosje een dodelijke tegenaanval te plaatsen en alsnog te winnenn.
Bij het ingaan van de 7e en laatste ronde waren er dus drie koplopers: Henry Houweling, Jeroen Brandsma en Jaco Vonk met 4,5 uit 6, op de voet gevolgd door Eddy Korevaar en Taco van der Poll met 4 uit 6. In deze ronde speelde Eddy Korevaar tegen Henry Houweling. De man in vorm, Henry, deed wat van hem als medekoploper mocht worden verwacht, hij won. Jaco nam het op tegen Taco, die zijn uiterste best deed het hele bord in vuur en vlam te zetten. Hoewel Jaco een stuk voorkwam, kon hij de partij pas naar zich toe trekken toen Taco teveel forceerde. Ook de andere koploper Jeroen Brandsma deed zijn plicht door van Mark Couwenberg te winnen. Dus nog steeds dezelfde drie koplopers, maar wie zou de uiteindelijke winnaar worden? Dat hing af de resultaten van de andere wedstrijden, vooral de wedstrijd van Arjan Uittenbogaard en Henk Boot. Zij speelden een onderhoudende partij, waarin Arjan goed speelde en Henk in het nauw dreef. Toch leek Henk in het eindspel beslissend in het voordeel en het lukte hem Arjan uiteindelijk mat te zetten, maar…. Dat was 1 seconde te laat en bleek zijn vlag gevallen dus had hij opnieuw in gewonnen stelling de strijd met de klok verloren. Dit resultaat betekende dat Jaco toch uiteindelijk de hoofdprijs greep. Als het resultaat was geweest dat Henk deze partij had gewonnen, was niet Jaco, maar Henry de eindoverwinnaar geworden. Kortom, een zeldzaam spannende ontknoping van deze snelschaakwedstrijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *