Terug naar nieuwsoverzicht

Alexandre Dgebuadze winnaar van 22e Open Rapidkampioenschap van Giessenburg (verslag)

Vorig jaar een Oekraïner, ditmaal was het een Georgiër die op het jaarlijkse oktobertoernooi in Giessenburg met de hoofdprijs van €250 aan de haal ging. Opnieuw waren er drie grootmeesters (eigenlijk twee grootmeesters en een zeer sterke meester) van de partij met Andrey Orlov als “organisator” van een lucratieve zaterdag. Vorig jaar verscheen Orlov samen met Yuri Solodovnichenko en Felix Levin, nu waren zijn companen Alexandre Dgebuadze en Rafael Fridman, aangevuld met een oude meester Vitali Zatomski.

In de eerste ronde was er nog niets aan de hand. Alle favorieten wonnen, alleen Erwin van der Hoeven uit Valkenburg (ZH) won van de hoger ingeschatte Gaston Merkx uit Zaandam.
Een ronde later kon de eerste verrassing worden genoteerd. Jan Jaap Janse speelde een zeer goede partij tegen Andrey Orlov en probeerde met alle macht in een dubbel toreneindspel zijn pluspion te gelde te maken. Orlov wist echter van niets iets te maken, won de pion terug en de partij eindigde in de remise.
In de derde ronde viel de eerste salonremise. Fridman en Dgebuadze vonden het niet nodig om elkaar dwars te zitten. Janse gaf zijn goede optreden uit de vorige ronde een passend vervolg door van Zatomski te winnen. Aardig detail was dat de top zes reeds een punt los was van de acht achtervolgers.
De vierde ronde had sterke overeenkomsten met de ronde ervoor. Opnieuw een salonremise, nu tussen Orlov en Dgebuadze en wéér een sterke remise van Janse, ditmaal tegen Fridman.
Het werd dringen aan de top, want Jaco Vonk had zich er ook tussen genesteld. Hij had alleen nog van Fridman verloren. Vijf man op kop met 3 uit 4.
In de vijfde ronde werd de laatste onderlinge vriendendienst verricht met als gevolg dat de vrienden Fridman en Orlov iets achterop raakten op Dgebuadze, die van Eddy Korevaar won, en op Jaco Vonk die Janse versloeg. Vonk leek al snel in de problemen te komen, maar hij vond nog een uitweg. Zijn stelling werd steviger en via een combinatie door het midden kwam hij definitief in het voordeel.
In de zesde ronde kregen de grootmeesters het toch voor elkaar. Orlov en Fridman wonnen respectievelijk van Van der Hoeven en Merkx en Dgebuadze wist in een Franse opening van medekoploper Vonk te winnen. Dat ging naar de mening van Vonk niet zonder slag of stoot. De 16e zet bleek cruciaal (zie onderstaand diagram na 15…., Pe7):

Vonk koos voor pionwinst via Lxe6+, maar verzeilde daarna in een iets mindere stelling waar Dgebuadze wel raad mee wist. De alternatieven Pg5 en axb4 (gevolgd door Lxe6+ en dan Pg5) hadden achteraf bezien meer kansen geboden.

De laatste ronde werd schriftelijk afgedaan. Orlov bood Vonk op de derde zet remise aan dat door Vonk verbouwereerd werd aangenomen. Direct daarna boden Dgebuadze en Fridman remise aan respectievelijk Janse en Korevaar in de wetenschap dat daarmee het totale prijzengeld naar het Oostblok zou gaan.
Korevaar nam het buitenkansje aan en Janse bedacht dat hij hiermee ongeslagen was tegen de drie grootmeesters, altijd leuk voor je cv.
Al met al een toernooi met een verwachte uitslag met goede optredens van Jaco Vonk (4e), Jan Jaap Janse (5e), Erwin van der Hoeven (6e) en Eddy Korevaar (7e).
O ja, Dgebuadze werd de nieuwe kampioen met 5,5 uit 7 gevolgd door Orlov en Fridman met 5 punten.

Groep 2 werd vertegenwoordigd door 22 spelers met ratings tussen 1300 en 1700. De oudgedienden Karel den Boer en Ben Westerman uit Nieuwegein golden in deze groep als favorieten, maar er waren voldoende jonge spelers aanwezig die het de gevestigde orde moeilijk wilden maken.
In de eerste twee ronden was er nog geen vuiltje aan de lucht voor Nieuwegein. Alleen André van Wingerden (Schaakclub De Giessen) kon het tweetal bijhouden.
In de derde ronde deden de toppers elkaar geen pijn zodat een grote groep schakers weer hoop kregen op de eindzege.
In de vierde ronde werd het klassement op zijn kop gezet. De Nieuwegeiners verloren beiden hun partij en werden daarmee even in de wachtkamer gezet. De gebroeders Van Pel uit Hoevelaken deden goede zaken, maar trotse koploper was André van Wingerden die al twee concurrenten (Daan Pel en Ben Westerman) had verslagen.
Zijn geluk was van korte duur, want in de vijfde ronde moest André het hoofd buigen tegen Tom Molewijk uit Voorst die, na zijn verlies tegen Gerben van Pel in de eerste ronde, vier keer achter elkaar had gewonnen. Karel den Boer versloeg Gerben van Pel en was weer terug in de race.
In de zesde ronde leek het pleit beslecht. Daan van Pel versloeg medekoploper Tom Molewijk en zette daarmee zijn achtervolgers op een vol punt achterstand. André van Wingerden verloor opnieuw (van Jacques van de Berg) en was daarmee kansloos geworden voor de eindzege.
In de laatste ronde bezweek Daan van Pel onder de druk en verloor van Ben Westerman die daarmee op gelijke hoogte wist te komen. Karel den Boer versloeg Tom Molewijk en was ook terug op het hoogste plan. Het drietal kreeg verder nog gezelschap van Richard Hofman uit Lelystad die geruisloos meespeelde en pas in de laatste ronde de definitieve stap naar de top zette. Het was voor hem echter te laat. Daan van Pel eindigde ondanks zijn verlies op de eerste plaats met een halve weerstandspunt voorsprong op Karel den Boer die op zijn beurt Ben Westerman een halve weerstandspunt achter zich liet. Richard Hofman viel daardoor net buiten de prijzen terwijl hij als enige ongeslagen was!

Onder dankzegging aan de organisatoren Jan Post, Eddy Korevaar, Marius de Wit, Tim Schakel en natuurlijk de zes sponsors (Transportbedrijf Rietveld uit Noordeloos, Automobielbedrijf Schouten uit Alblasserdam, Drankenhandel Wijnkoperij Maat uit Giessenburg, Rabobank Alblasserwaard Noord en Oost uit Giessenburg, Automobielbedrijf Peugeot Visscher uit Gorinchem en Van den Bosch en Partners uit Schelluinen) mochten we weer een mooie toernooidag beleven.

Jaco Vonk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.