Terug naar nieuwsoverzicht

Beker eindstrijd na eerste gelijkspel in de herhaling beslist

De bekerfinale tussen rivalen Eddy Korevaar en Jaco Vonk ging na een bloedstollende eerste wedstrijd 2 weken terug op herhaling. Eddy had eerste partij op het laatste moment, in tijdnood niet weten te beslissen. Tot op heden ging het altijd mis in de kampioenstrijd of de bekerstrijd en Eddy was er daarom op gebrand om deze keer de beker te gaan pakken. De mogelijkheid in de eerste partij was levensgroot geweest en de druk bij de vervolgstrijd was dan ook hoog. Met de zwarte stukken ditmaal werd er door beide voor gekozen om het middels rapid- en eventueel snelschaakpartijen te gaan beslechten.

Met een uitgebreide voorbereiding middels 10 minuten potjes wist Eddy zich klaar voor deze herhaling en afgelopen dinsdag gingen beide kemphanen er dan maar eens voor zitten. In de een Siciliaanse verdediging kwam een wat ongebruikelijke een Nimzovich-Rossolimo attack op het bord, waarbij Eddy zijn Dame op avontuur ging op de rechterflank. Jaco kreeg daardoor een voordeel met de open A-lijn en voor Eddy was het verdedigen geblazen. Wit had een duidelijk voordeel verkregen vanuit de opening, maar hoe ga je er dan een punt van maken? De tijd gaat met 15 minuten voor de gehele partij natuurlijk op enig moment ook een rol spelen.

Jaco wist met 17. c4 niet de goede weg naar de winst op te pikken, waardoor Eddy de strijd weer met een pluspion in evenwicht wist te brengen. De pion diende vervolgens weer teruggegeven te worden, maar de witte stukken bleven in een soort houdgreep, waaruit Jaco zich moeilijk los kan maken en bovendien koste het hem de nodige tijd om steeds de goede zetten te vinden. Met een voorsprong op de klok en een steeds beter ogende stelling wilde Jaco zich met 23. f4 bevrijden maar na het logische antwoord van Eddy met 23…..;e4 werd door Jaco met 24. Kf2 zijn doodvonnis getekend. Tegen 24…..;Txe3! kon wit met de koning terugnemen maar dan was het direct uit met 25…..Ld4 mat.

Stelling na 24 …Txe3

Op terugnemen met de dame, zoals Jaco deed volgde eveneens Ld4 met dame verlies als gevolg. Jaco kon met deze plotselinge wending niet anders dan de strijd staken en Eddy met de bekerwinst feliciteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *