Terug naar nieuwsoverzicht

Bekerronde 2 en inhaalwedstrijden interne competitie

Eind januari wordt het schaaknieuws in Nederland al tientallen jaren gedomineerd door de gebeurtenissen bij het TATA Steel Chess Tournament. In de weekgroepen deden Jeroen Brandsma en Louis Rutgers mee, in de tienkampen die nog bezig zijn spelen John Dessens, Lemmy Schakel en Henk Boot. Vooral Lemmy is als een raket van start gegaan en heeft op dit moment een heel fraaie score van 5 uit 6 partijen! Zie ook de verslagen John op de site!
Een ander niet schaak-gerelateerd kenmerk zijn de wisselende weersomstandigheden. Was het in het weekend en afgelopen maandag nog prachtig zonnig weer, hoe anders was dat afgelopen dinsdag. Hoewel de overlast niet zo groot was als in de Alpen, was het verkeer danig ontregeld met een record filelengte, hoewel uw verslaggever blijkbaar hier gelukkig “achter het net viste” en gewoon kon doorrijden. Toch waren uit voorzichtigheid een aantal leden thuisgebleven, zodat de bekerronde niet volledig kon worden afgewerkt en ook het aantal andere wedstrijden beperkt was.
Net als vorige week in de interne competitie streden Eddy Korevaar en Jaco Vonk tegen elkaar. Jaco koos deze keer een geheel andere opening en er stond na zo’n 15 zetten een gelijke stand op het bord, al waren beiden toen al wel uit de theorie. Jaco wist wel raad met de opbouw van Eddy en kreeg na wat ruilen een mooi pionnenblok op de damevleugel en een aanknopingspunt op d4. Toen zwart zijn positionele plus ook met een pionwinst kon aanvullen, werd het voor Eddy wel erg moeilijk. Toen ook de dames van het bord gingen en Jaco nog een pion voorkwam gaf hij het glad verloren toreneindspel op.
Huig Visser en Hans Karelse speelden een rustige opening. Hans vertelde dat hij eens iets nieuws wilde proberen en vanuit een gelijke stand, kreeg hij langzaam de overhand, kon het ratingverschil tot uiting brengen en won.
Tijmen Schakel en Bert van Geldere speelden een rustige opening, waarbij Tijmen wat meer ruimte had en een openlijn voor zijn h-toren. Eerst werden alle lichte stukken geruild en later ook torens en dames. Tijmen had goed gezien dat zijn stelling daarna veel beter was en had voldoende extra tempi om de zwarte koning terug te dringen en zelf de achtervolging in te zetten op de damevleugel en na pionwinst de partij in zijn voordeel te beslissen. Het zag er ook voor de omstanders heel overtuigend uit, een goede overwinning van Tijmen!
Louis Rutgers had in de eerst ronde na een barrage gewonnen van Jeroen Brandsma en nam het nu op tegen Wim Rietveld. Er ontstond na de opening een “gebruikelijke stelling” met een wit ruimteoverwicht op de koningsvleugel, maar het evenwicht was toen nog niet verbroken. Toen Wim een duidelijke fout maakte was het Louis die een doorslaggevende aanval kreeg en won.
De overige vier wedstrijden zullen op een later tijdstip worden gespeeld.
Voor de interne competitie won Chris Tromp tegen Johan van der Heide al snel materiaal. Met een stuk en pion meer won hij snel. Mark Couwenberg had tegen Bert van Hees een overwegende stelling, maar na het terugwinnen van een geofferd stuk was zijn voordeel verdwenen. Bert stelde zijn lopers handig op en kon zo een kwaliteit midden op het bord winnen en daarmee ook de partij. Henk van Houwelingen had de griep duidelijk achter zich gelaten. Zoals bekend duurt zoiets meestal één week of zeven dagen, afhankelijk van of je er wel of niet mee naar een dokter gaat. Hij gaf Wim Deurloo geen schijn van kans en won eenvoudig.
Een wilde partij speelde André van Wingerden tegen Arjan Uittenbogerd. André offerde een stuk tegen wat pionnen en trok flink ten aanval tegen de zwarte koning en betrok zijn beide paarden, een dame en toren bij de aanval. Het zag er allemaal al heel dreigend uit voor Arjan en toen hij een blokkerende witte pion op h5 sloeg, was het voor André een koud kunstje via de h-lijn binnen te komen en zo de genadeklap uit te delen.
Jeroen Brandsma zat tegen Henk Boot achter de witte stukken. Hij speelde een rustige opening wel erg rustig, zodat Henk al snel meer ruimte had met een sterke pion op d4. Jeroen was erg aan het zoeken hoe hij in de kleine ruimte zijn stukken optimaal kon neerzetten, maar toen hij wat aarzelende paardzetten deed en afzag van de breekzet f4 kon Henk zijn stukken optimaal neerzetten en via e5-e4 een doorbraak te forceren. Jeroen wilde de zwarte opmars met een later f4 zo goed mogelijk blokkeren, maar werd onaangenaam verrast doordat Henk en passant nam en op f3 een pion neerzette. Henk kon zelfs afzien van stukwinst en frivool zelf een stuk offeren en de witte koning tot overgave dwingen. Een vlotte aanvalsoverwinning van Henk, die zich blijkbaar bij TATA redelijk had “ingeschaakt”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *