Terug naar nieuwsoverzicht

Bekerwinst tweede team De Giessen en Linge

In de regionale bekercompetitie moest De Giessen en Linge 2 het opnemen tegen Ons Genoegen 1 uit Amersfoort. Het werd een mooie strijd!

Henk Boot leek met zwart aan bord 1 iets minder te staan. Zijn opponent Joost Marcus  is een sterke speler die met name in het verleden zijn sporen heeft verdiend. In het jaar 2000 werd hij persoonlijk kampioen van de Stichts Gooise Schaakbond. Op dit moment is zijn speelkracht iets afgenomen, maar hij speelt nog steeds op een verdienstelijk niveau. Toen Henk remise aanbood was het begrijpelijk dat Joost het aanbod afsloeg en er goed voor ging zitten. Maar het witte voordeel bleek later vooral ook optisch bedrog en de zwarte geïsoleerde d-pion bleek niet zo zwak te zijn als eerder gedacht.

Aan bord twee probeerde Hans Karelse met wit zijn tegenstander te verrassen op de derde zet maar het verrassingseffect bleef uit omdat zijn tegenstander erop voorbereid was. In volstrekt gelijke stelling op de 16e zet bood ook Hans, direct na het remiseaanbod van Henk, zijn tegenstander remise aan. Dit aanbod werd wel geaccepteerd en daarmee kwam de eerste score op het scorebord (tussenstand 0,5-0,5).

Deze tussenstand bleef lang staan. Louis Rutgers (zwart, bord 3) was niet tevreden over zijn stelling. Er gebeurde weinig, zijn tegenstander speelde nogal passief en zelf ondernam Louis ook niet al te veel. Louis speelde voorzichtig verder in verband met het teambelang. Niet onverstandig, want op de andere borden stond het niet ongunstig voor De Giessen en Linge.

Tony (wit, bord 4) miste in de opening een kans op klein voordeel en werd geconfronteerd met een lastige stelling. Maar na afruil van paarden en lopers kreeg hij een heel sterk paard tegenover een weliswaar solide vrijpion, maar een zwakke loper van zijn tegenstander. Daarna kon hij een sterke aanval opbouwen tegen de zwarte koning met de zware stukken. Hij slaagde er echter niet in om de genadeklap uit te delen. Het kostte hem ook veel tijd en Tony vond in deze fase niet altijd de beste zet. Toch bleef hij beter staan en kansen behouden. Op gegeven moment kwam er een kans voor hem voor een torenoffer, maar de tijd ontbrak hem om het goed door te rekenen.

Henk was aan bord één ondertussen bezig met ijzersterk spel. Zijn geïsoleerde pion bleek niet meer dan een schijnvoordeel van zijn tegenstander die zijn tanden hierop stukbeet. Er ontstond een eindspel met voor beiden twee torens, één paard en zes pionnen, waarvan ieder twee op de damevleugel. Er volgde torenruil waarbij de tegenstander van Henk probeerde langs de open c-lijn het spel te maken. In deze fase pakte Henk het handig aan. Hij speelde zijn koning richting damevleugel,  zijn paard naar het ijzersterke veld d6 met verdediging van pion b7 en f7 en zijn toren naar de c-lijn. Op dat moment had zijn tegenstander eieren voor zijn geld moeten kiezen en de torens af moeten ruilen. In dat geval zou de partij hoogstwaarschijnlijk in remise zijn geëindigd. Maar verblind door het eerdere beeld dat hij reële kansen zou hebben ontweek hij torenruil.

Henk greep zijn kansen optimaal. Met prachtig samenspel van koning, toren en paard ging hij op pionnenjacht op de damevleugel. Wit zag in dat hij te ver was gegaan en bood op zijn beurt Henk remise aan maar het was inmiddels te laat voor hem. Henk moest vervolgens nauwkeurig te werk gaan, zeker nadat wit een wanhoopsoffensief startte door nota bene met zijn koning naar de zwarte pionnen op de koningsvleugel te lopen. Ondertussen  slaagde Henk erin de witte e-pion te slaan waarmee het strijdtoneel zich verplaatste naar de al dan niet vrije doortocht van de zwarte d-pion. Ondersteund door de ijzersterke positie van het zwarte paard was hiertegen geen kruid gewassen.

Gelet op deze ontwikkelingen maar ook omdat Tony nog steeds goed stond nam Louis het remiseaanbod van zijn tegenstander aan. Tussenstand: 1-1. Tony kon naar het zich liet aanzien wellicht afwikkelen naar een gewonnen eindspel, maar omdat de zege Henk niet meer kon ontgaan nam hij geen enkel risico. Tussenstand: 1,5-1,5.

Henk slaagde er vervolgens in zijn d-pion te laten promoveren. Op dat moment had zijn tegenstander de partij met een gerust hart op kunnen geven. Toen Henk de laatste witte pion geslagen had volgde uiteindelijk de onvermijdelijke overgave. Eindstand 2,5-1,5 voor De Giessen en Linge!

Een mooie prestatie van Henk, Hans, Louis en Tony! Vooral een mooie teamprestatie waarbij het collectief belang prevaleerde boven het individueel belang!

Tim Schakel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *