Terug naar nieuwsoverzicht

Benauwde remise Tim Schakel tegen Henk Boot in bekerfinale 2016

Over het seizoen 2015-2016 is nog één prijs te verdelen, te weten de prijs voor de bekerkampioen. Doordat Tim Schakel weinig gelegenheid had om door de week te komen schaken was de finale tegen clubkampioen Henk Boot uitgesteld naar de zomervakantie.

Op zaterdag 6 augustus werd in Amstelveen (de woonplaats van Henk) eindelijk de uitgestelde finale gespeeld. Het werd een prachtig gevecht. Tim beschikte over een klein en duurzaam voordeel, maar toen hij besloot af te wikkelen naar het eindspel beschikten beide partijen over gelijke kansen.

Lange tijd ging het gelijk op maar langzaam maar zeker wist Henk grip op de stelling te krijgen. Met fijne middelen wist hij in een paard- en toreneindspel op de damevleugel een initiatief te ontwikkelen. Lange tijd wist Tim gelijke tred te houden met zijn tegenstander, maar hij kreeg te maken met een nieuwe tegenstander: de klok!

Henk had zijn tijd veel beter ingedeeld en had ruim een half uur meer tot zijn beschikking. Op de 46e zet leek dit Tim op te gaan breken. Henk kreeg beslissend voordeel in handen en er resteerde Tim niets anders dan het Henk zo moeilijk mogelijk te maken. In deze fase wist Tim zijn praktische kansen zo goed mogelijk te pakken, maar hij bleef wel afhankelijk van fouten van zijn tegenstander.

Inmiddels ging ook Henk in de denktank en werd het tijdsverschil kleiner. Gedurende zo’n acht zetten beschikte Henk over een gewonnen stelling, maar eenvoudig was het allerminst. Tim slaagde erin het nadeel te neutraliseren en kwam aan het slot van de partij zelfs beter en op enig moment zelfs even – technisch bezien – gewonnen te staan in een nog steeds erg lastige stelling. Dit was op dat moment niet het belangrijkste want met nog iets meer dan drie minuten op de klok voor Tim en iets meer dan vijf minuten voor Henk dreigde de partij uit te lopen op een loterij. Dat zou zonde geweest zijn van de mooie partij die beiden speelden. Beiden besloten dan ook tot remise.

Beide spelers zijn in de onderlinge confrontaties volledig aan elkaar gewaagd. Zowel Henk als Tim wonnen tweemaal van elkaar, alle overige partijen eindigden allemaal in remise. De meeste daarvan, waaronder deze partij, na zeer spannende strijd.

Op 13 augustus wordt de tweede partij gespeeld, ditmaal bij Tim thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *