Terug naar nieuwsoverzicht

De Giessen en Linge 1 schiet uit z’n slof tegen Promotie 2 uit Zoetermeer

In een fraaie ambiance in De Havik in Sliedrecht ging ons eerste team de strijd aan met het tweede team van De Promotie uit Zoetermeer. Een fraaie ambiance omdat zowel Sliedrecht 1 als Sliedrecht 2 in dezelfde locatie streden om het kampioenschap tegen de directe concurrent. Voor ons team stond er niets meer op het spel. Met zeven punten uit zeven wedstrijden konden we niet meer promoveren en niet meer degraderen. Maar de strijd was er niet minder om!

Het gehele seizoen werden we geconfronteerd met schlemielige momenten en hebben we onszelf tekort gedaan. Op het kampioenschap van Erasmus is niets af te dingen, maar zonder de vele schlemielige momenten hadden we wellicht met hen kunnen concurreren om het kampioenschap in de 4e klasse van de landelijke competitie. In ieder geval zouden we dicht in de buurt zijn gekomen. Deze middag viel het kwartje onze kant op, uitgerekend tegen de nummer 2! Aan maar liefst vier borden zat het ons – volledig tegen de traditie van het seizoen in – bepaald niet tegen en kregen extra halve en in bepaald opzicht in sommige gevallen misschien zelfs hele punten in de schoot geworpen! Een forse overwinning viel ons ten deel!

Waardevolle remise Jeroen (bord 6)

Jeroen was als eerste klaar met een korte, snelle, correcte maar zeker ook waardevolle remise.

Tussenstand: 0,5-0,5

Regelmatige remise Henk (bord 3)

Henk boekte op bord 3 een regelmatige remise. Zelf zegt hij hierover:

“Een heel plezierig moment toen ik na thuiskomst vanavond op de KNSB-site keek en deze geweldige uitslag zag staan. Een felicitatie voor het hele team. Bovendien geen enkele nederlaag!

Over mijn partij kan ik kort zijn. Het waren overigens ook maar 20 zetjes. Ik stelde me nogal op in een egeltjesopstelling, waarin er voor zwart ook niet veel aan de hand was. Het was eenmaal hoogstens een miniplusje voor wit (krap 0.5), maar na wat stukkenruil bood mijn tegenstander remise aan. Hij had wat ruimtevoordeel en ruim 10 minuten minder tijd.

Objectief was het een volstrekt gelijkwaardige stelling. Omdat ik graag naar een familiereunie in Friesland wilde, besloot ik het voorstel van wit na overleg met Eddy aan te nemen.

Overigens was ik precies op tijd in Friesland, namelijk bij het openen van het buffet… Dus een alleszins geslaagde zaterdag. Overigens was het voor mij de 6e keer achter elkaar zwart: Amstelveen, Giessen en Lingen en kampioenschap allemaal 2x!”

Tussenstand: 1-1

Remise Roelof (bord 7)

Aan de remises van Jeroen en Henk werd een remise van Roelof toegevoegd. Roelof meldt hierover:

“Ik speelde met zwart tegen Harrie Boerkoop. Harrie nam met wit middels e4, d4 en later ook f4 veel ruimte in. Ik kon echter zijn lopers afruilen tegen een paard en een loper. Mijn pionnen kwamen op wit terecht en ik hield een zwarte loper over. Dit woog volgens mij wel op tegen zijn ruimtevoordeel. Harrie was het met mij eens: remise was het gevolg.”

Tussenstand: 1,5-1,5

Na deze remises vielen overwinningen ons ten deel. Naast mij won Tony op bord 5 en Hans op bord 8.

Tony meldt over zijn partij (bord 5, winst vanuit slechtere stelling):

“Mijn gewoonte is te verliezen vanaf een (veel) beter stelling, maar dit keer  won ik vanuit een slechte stelling! Op het eind van de opening gaf mijn tegenstander een pion weg. Ik heb het genomen met een dubbel gevoel, want hij kreeg compensatie in de vorm van dreiging tegen f7 en mijn zwarte loper zat vast.  Door de chaos op de koningsvleugel, beide partijen moesten lang rokeren, brak mijn tegenstander door, won de pion op f7, en stond veel beter. Mijn enige kans was wat dreiging te creëren tegen zijn koning. In tijdnood was mijn tegenstander te zeer bezig met opruimen van mijn pionnen op de koningsvleugel waardoor mijn toren tot leven kwam. Dit leidde tot mijn redding. Na een laatste blunder kon ik een dodelijke aanval brengen op b2 met dame en toren.”

Tussenstand: 2,5-1,5

Hans meldt over zijn winstpartij (bord 8)

“De opening leverde mijn tegenstander iets gemakkelijker spel op (mijn oude Fritz 6: -0,34). Hij onderschatte echter de kracht van mijn oprukkende b-pion. Deze moest hem toen een paard kosten, maar van schrik gaf hij er (op zet 19, 20 en 21) een toren voor. Hij gaf pas op toen (op zet 35) mat in 6 niet meer te voorkomen was.”

Tussenstand: 3,5-1,5

Winstpartij Tim (bord 4) na overmoedigheid tegenstander

In mijn partij op bord 4 was het opvallend dat ik dezelfde opening kreeg voorgeschoteld als Eddy op bord 2. Zoals gewoonlijk trok ik veel tijd uit in de opening en de fase daarna om de stelling goed te kunnen doorgronden en het juiste plan te vinden. Mijn tegenstander kreeg tijdens de partij de indruk dat ik het spoor enigszins bijster was maar in werkelijkheid is het evenwicht de gehele partij (los van de onverantwoorde winstpoging aan het einde van de partij – zie verderop) niet verbroken geweest. Alleen in tijdsbesteding was er een groot verschil.

Met niet al te veel tijd ging ik het toren-paard-eindspel in, maar de stelling was niet al te moeilijk meer en ik had gelukkig snel door dat er voor geen van beide partijen iets te halen viel. Onze paarden bezetten perfecte posities, geen poging ondernemen was in deze stelling de aangewezen strategie. Om de tijdcontrole zonder stress te halen speelde ik neutrale zetten en verwachtte dat de partij snel in remise zou eindigen.

Maar het zou anders lopen! Mijn tegenstander was nog steeds in de veronderstelling dat ik het moeilijk had, werd overmoedig en ging een onverantwoorde winstpoging aan. Tot mijn verbazing kreeg ik opeens reële winstkansen en had direct na de tijdcontrole zijn toren veroverd. Zo kreeg ik onverwacht het punt in de schoot geworpen. Waar ik erg blij mee ben, is de constatering dat ik na een stressvolle periode merk dat mijn conditie vooruit gaat. Mijn concentratie kan ik nu beter vasthouden en ik beland aan het einde van een pittige schaakpartij minder snel in de blundermodus.

Tussenstand: 4,5-1,5

Hiermee was de buit binnen en waren alleen Jaco en Eddy nog bezig.

Jaco schrijft over zijn partij (bord 1, winst na blunder tegenstander):

“Ik speelde tegen een jeugdtalent van twaalf jaar met een rating van 1897.

Zojuist heb ik de partij ingevoerd op lichess.org, een handige site waarmee je je partij kunt laten analyseren met Stockfish 10.

We speelden de opening op keurige wijze waarna ik licht in het voordeel kwam. Wit probeerde zijn koning (die niet meer mocht rokeren) in veiligheid te brengen, maar met de opmars van mijn c- en d-pion probeerde ik daar een stokje voor te steken.

Volgens Stockfish was dat een prima manoeuvre, maar dan had ik moeten vervolgen met 25….Lxa2! Roelof suggereerde ook deze zet tijdens de analyse en kreeg daar ook gelijk in.

In plaats van deze loperzet vervolgde ik met 25….cxd4 en schrok vervolgens van wits antwoord 26.Lxd4. Deze loper mocht ik helemaal niet terug slaan (wat ik wel had gepland) op straffe van kwaliteitsverlies. Gelukkig was er nog een plan B wat me per saldo een pion kostte, maar wel met kansrijke stelling.

Wit verdedigde zich zeer sterk in tijdnood, maar verloor uiteindelijk toch zijn pluspion op zet 41. Echter, zijn stelling was aanzienlijk verbeterd en op zet 43 beloonde Stockfish wits stelling met +3.1, een benauwd moment voor mij. Wit vervolgde gelukkig niet met de sterkste zetten zodat de stelling weer snel in evenwicht kwam.

In een gelijke stelling maakte wit een blunder, mede omdat hij nog maar een paar seconden op de klok had. Hij kon meteen de partij opgeven. Een zeer sterk gespeelde partij van Dylan met een zure uitslag voor hem.”

Tussenstand: 5,5-1,5

Onverstoorbare Eddy sleept remise voor de poorten van de hel weg (bord 2)

Eddy was in een verloren loper-paard-eindspel beland. Op verschillende momenten had zijn tegenstander de partij kunnen beslissen. Het mooiste moment (althans, voor de neutrale schaakliefhebber) was dat zwart een paard op e3 en een pion op g3 had staan en de witte koning op g1 in gevangenschap hield.  Met verder een weerloze witte loper op e8 en witte pionnen op a3, b5 en h5 en zwarte pionnen op b6 en h6 kon de zwarte koning, die op c5 stond, de witte pion op a3 veroveren en vervolgens op z’n dooie gemak naar pion h5 toelopen en op de korrel nemen. Een fraaie aanblik en een lust voor het oog voor de neutrale schaakliefhebber!

De partij was inmiddels bijna zes uur bezig en het is alleszins begrijpelijk dat de zwartspeler het niet meer helder zag en pas nadat hij de koning van Eddy losliet uit gevangenschap het winnende plan zag. Ook na deze gemiste kans heeft zwart mogelijk nog een winst laten liggen, al twijfel ik nu of ik dit als aandachtig toeschouwer goed heb gezien. Hoe dan ook, het siert Eddy dat hij zoals altijd onverstoorbaar verder is blijven schaken met deze remise als beloning. De aanhouder wint!

Eddy schrijft over zijn partij:

“Voor mij een marathon partij tot tegen 19 uur en 103 zetten. Wel in verschillende verloren posities het hoofd koel gehouden en uiteindelijk beloond met een halfje (zou het geen cadeautje willen noemen). De opening leek op die van jou (Tim, bord 4) al nam ik met b paard op d2. Daarna vervlakte het en vond ik het lastig een goed plan te verzinnen. Uiteindelijk kreeg zwart de beheersing over de D-lijn en dat zorgde dat ik alle zeilen bij moest zetten om spel te houden. Na afruil van verschillende stukken had ik duidelijk een minder eindspel met een dubbel pion en sterk paard van zwart.

Al met al een mooie overwinning voor het team en die werd nog tot in de loop van de avond gevierd in de Havik.”

Eindstand: 6-2

Met deze klinkende overwinning zijn we met nog één ronde te gaan opgerukt naar de derde plaats. We hebben laten zien dat we goed mee kunnen komen in deze klasse. Dit blijkt ook wel uit de persoonlijke resultaten, maar deze beschouwing laat ik graag over aan de verslaggever van de laatste ronde die op 11 mei a.s. wordt gespeeld.

Het komend seizoen kunnen we dan ook gaan voor het kampioenschap ervan uitgaande dat we niet door zoveel pech achtervolgd zullen worden. Jammer is wel dat Roelof, die een uitstekend seizoen heeft gedraaid, te kennen heeft gegeven komend seizoen niet beschikbaar te zullen zijn in verband met andere gezinsactiviteiten. Wellicht is versterking nog mogelijk maar ook zonder versterking kunnen we nog putten uit ons eigen arsenaal. Voorwaarde is dan wel dat we met z’n allen enthousiast en trouw onze wedstrijden zullen spelen.

Tim Schakel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *