Terug naar nieuwsoverzicht

De Giessen en Linge bekert door na winst op DSC (Dongen) 1 (4 oktober 2016)

Het eerste viertal moest in de eerste ronde van de bekercompetitie aantreden tegen Dongen 1. Dongen had zich voor de KNSB bekercompetitie weten te plaatsen door in de Noord Brabantse Schaakbond te stunten en de bekercompetitie te winnen.

Het team is nadien door het vertrek van enkele sterke spelers verzwakt. Schaakclub De Giessen en Linge was op voorhand dan ook favoriet door het ratingoverwicht.

Dit gold niet voor de tegenstander van Henk Boot die op het eerste bord een gelijkwaardige tegenstander trof. Zijn partij werd een beetje saai waarin het evenwicht nooit echt verbroken is geweest. Een paar keer stond zwart iets beter maar veel had niet niet om het lijf. Henk bood dan ook na 25 zetten remise aan, mede ook omdat hij ervan uitging dat er kansen waren op de overige borden. Zijn tegenstander heeft over het aanbod ruim 20 minuten nagedacht en het toen geaccepteerd. Ook in de analyse na afloop waren zij het met elkaar eens dat het een regelmatige partij was met een terechte remise. In de eindstand waren er nog wel mogelijkheden om te spelen, maar ook dan kwamen beiden uiteindelijk weer op remise uit.

Andries Dekker (bord 2) speelde een partij met grote druk in het centrum met de nodige combinatiemogelijkheden. Zijn tegenstander reageerde als eerste door ogenschijnlijk een paard te offeren, waarop Andries terecht niet inging. Hierdoor kwam er een stelling op het bord van een dame en 2 lopers voor zijn tegenstander tegen dame en 2 paarden voor Andries. Andries leek iets minder te staan maar dit had geen praktische betekenis. Ook hier  was remise het logische gevolg.

Tim Schakel trof op bord 4 een oude bekende waarmee hij op bijzondere en erg leuke herinneringen kon terugzien: Jan Haast, vader van drievoudig dameskampioene van Nederland en getalenteerde overige schakers. Samen zijn ze in het jaar 2003 met hun toen tienjarige dochters in Montenegro geweest bij het Europees jeugdkampioenschap.

De partij ging lange tijd gelijk op en het remiseaanbod van Jan was dan ook logisch. Tim twijfelde, maar mede gelet op de stand van de wedstrijd besloot hij toch verder te spelen. In het vervolg kon hij een voordeeltje bereiken, maar hij beschikte nog over niet al te veel tijd en het was verre van eenvoudig om zijn voordeel met het juiste plan te gelde te maken.

Inmiddels werd het tijdverschil kleiner en had Jan geen tegenspel meer. De vraag was of Tim er in zou slagen het juiste plan te vinden, maar voordat hij aan zijn slotoffensief begon ging Jan in de fout doordat hij een cruciale pion niet meer van dekking kon voorzien. Hierna was het verzet gebroken en won Tim de partij, waarmee hij De Giessen en Linge op een 2-1 voorsprong bracht.

De tegenstander van Jaco Vonk bracht een bekend pionoffer in de opening en de vraag was wat het zwaarst woog, de pionwinst of het soepeler stukkenspel van zijn tegenstander. Constant was dit thema terug te vinden in het verdere verloop van de partij en toen de kruitdampen waren opgetrokken kon Jaco met vertrouwen het eindspel ingaan. In deze fase speelde hij het niet helemaal nauwkeurig en zo had zijn tegenstander het hem nog lastig kunnen maken. In opperste tijdnood miste hij deze laatste strohalm en kon Jaco het punt bijschrijven.

Een 3-1 overwinning derhalve  en dus gaat De Giessen en Linge  door naar de tweede ronde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *