Terug naar nieuwsoverzicht

De Giessen en Linge verliest van koploper Erasmus

In de vierde ronde stond koploper Erasmus in de 4eklasse H van de KNSB-competitie op het programma van De Giessen en Linge 1. Schaakvereniging Erasmus is in 2005 opgericht door een fusie van drie schaakverenigingen (NRSG Wilhelm Steinitz, SV Schiebroek/Westen Regina en SV Hillegersberg). NRSG Wilhelm Steinitz was ooit gefuseerd uit onder andere de Nieuwe Rotterdamsche Schaakvereniging (NRSV) waarvan de historie teruggaat tot 1894.

 

In deze ronde werd in een nieuwe locatie gespeeld: Het huis van de Wijk Arcadia in Hillegersberg, een buurtgebouw waar veel verschillende activiteiten worden georganiseerd.

 

Tony Else was als eerste klaar. Zijn stelling zag er voortdurend hoopvol uit, hij won op enig moment een centrumpion, maar moest vervolgens toestaan dat tegenstander Murdoch Mac Lean een tegenstoot uitdeelde. Dat leverde voor Murdoch een vrije randpion op in een toreneindspel, maar Tony wist dit remise te houden.

Stand: ½ – ½

De jarige Eddy Korevaar pakte op bord 4 een mooie overwinning tegen Eric Hoogenes. In de opening verdiende Eddy een pion en consolideerde dit voordeel door rustig te spelen. Eric speelde wat opportunistisch zodat Eddy verder in het voordeel kwam met een batterij op de e-lijn en zicht op de koningsstelling. Na een onvoorzichtige zet van Eric kon Eddy een definitieve aanval plaatsen met (een dreiging van) mat op g2.

Stand: ½ – 1½

Tim Schakel voegde een punt toe aan het totaal door een soevereine overwinning op Henk Ochtman, een sterke speler die al meer dan 25 jaar uitkomt voor meerdere verenigingen uit het noorden van Rotterdam. Door een foutje van Henk in de opening won Tim een pion. Door secuur te spelen wist Tim de nodige stukken af te ruilen om het voordeel groter te maken.

Stand: ½ – 2½

Op bord 5 kwam er zand in de motor. Captain Jeroen Brandsma bracht weer zijn geliefde Engelse opening op het bord met een pionnenstorm op de damevleugel. Zijn sterke tegenstander Frank van Zutphen had al snel zo’n twintig minuten tijdachterstand mede doordat Jeroen de eerste zetten uit zijn mouw schudde.

Op enig moment ging Jeroen ook in de denktank en had moeite om het juiste plan te vinden. Frank kwam langzaam maar zeker in zijn spel en nam het heft in handen. Er kwamen gaten in Jeroens stelling en helaas kon hij het niet droog houden.

Stand: 1½ – 2½

Hans Karelse had een zware partij tegen Leo de Jager, dat kwam ook omdat de opening van Leo niet in het boekje van Hans stond. Hans hoopte op de koningsvleugel toe te slaan, maar dat liep op niets uit. Leo boekte wel vooruitgang, maar dan op de damevleugel. De witte stukken hielden aardig huis in het oorlogsgebied e5-a8 met als sluitstuk een beslissende vrijpion op de b-lijn.

Stand: 2½ – 2½

Erasmus ging er nu op en erover. Henk Boot had een moeilijke partij in een meer of meer dezelfde opening als tegen Jaco afgelopen dinsdag. Langzaamaan kwam tegenstander Peter Torczynski beter te staan, maar vanwege de scherpe stelling was het nog niet duidelijk wie aan het langste eind zou trekken. Henk kwam twee pionnen voor, miste nog een kans om kwaliteitswinst, maar moest vervolgens toezien hoe Peter een paard offerde voor twee pionnen en in een gewonnen stelling belandde. Er was geen houden meer aan voor Henk en al snel moest hij de koning omleggen.

Stand: 3½ – 2½

Roelof Stienstra had lange tijd te kampen met een ontwikkelingsachterstand, maar zijn tegenstander Arno van Houten wist daar geen voordeel uit te halen. Roelof kwam wel een pion achter, maar maakte dit later weer goed in het eindspel. Het evenwicht was nog altijd niet echt verbroken met remise als logische uitslag.

Stand: 4 – 3

Toen deze stand werd bereikt was de uitslag aan bord 1 (Jaco Vonk – Olivier Vrolijk) al te voorspellen: remise. Daarvoor had Jaco de langste tijd zicht op de overwinning, maar tussen zet 25 en 28 leek het er even op dat Olivier kon overnemen. Jaco kon de tegenstoot pareren en kon op zet 32 een beslissende zet uitvoeren. Hij koos wel het juiste stuk, maar niet het juiste veld. Na deze misser kon Olivier de partij remise maken.

Eindstand: 4½ – 3½

 

Met deze uitslag is De Giessen en Linge achterin het peloton gebleven, maar nog altijd met voldoende uitzicht om naar voren op te schuiven. In de volgende wedstrijd op 15 december mag De Giessen en Linge 1 een uitwedstrijd spelen tegen Rijswijk 2, een directe concurrent.

 

Jaco Vonk, 25 november 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *