Terug naar nieuwsoverzicht

De Giessen en Lingen even koploper in 4H (KNSB) na winst op D4 in Dongen door Tim Schakel

Op zaterdag 2 april 2022 mochten we ons opmaken voor het treffen met D4 uit Oosterhout.
De locatie was in de gemeente Dongen in een fraai multifunctioneel gebouw waar onder andere een bibliotheek was gevestigd. In een ruime kamer met afzonderlijke comfortabele tafels mochten we ons opmaken voor de achtste ronde. Voor ons team betekende het de laatste ronde maar toch ook weer niet. Dit behoeft uitleg. We zijn ingedeeld in een poule van 9 teams en omdat we in de eerste 8 ronden zijn ingedeeld zijn we de 9e en laatste ronde vrij. Echter, in verband met de coronaperikelen moeten we nog wel de 5e ronde inhalen.
Winst zou betekenen dat we koploper zouden worden. Dit omdat de huidige koploper Garde een vrije ronde heeft. Leuk dit vooruitzicht, maar we hebben toch echt nog een mis-peer van Garde nodig om voor het kampioenschap te kunnen gaan. En dan moeten wij zelf wel onze wedstrijden zien te winnen.
Voorafgaande aan de wedstrijd had ik nog even gekeken naar de sterkte van de tegenstander. Met vijf spelers boven de 1900, waarvan één boven de 2000, zou het geen makkie worden, al zag ik ook dat de spelers niet altijd van de partij waren. Dit bleek ook ditmaal het geval te zijn en dat had ik meteen door, toen ik het wedstrijdformulier zag.
Winst Tim op bord 2 (0-1)
Mijn tegenstander had een voor mij onbekende naam en hij was ook de enige die nog niet aanwezig was. Naar ik begreep berustte één en ander op een misverstand met betrekking tot het aanvangstijdstip (12 uur in plaats van 13 uur) maar gelukkig had hij na ongeveer 20
minuten de weg naar de speelzaal toch gevonden. Later zou duidelijk worden dat er drie spelers van boven de 1900 ontbraken en mijn
tegenstander eigenlijk op bord 8 had moeten spelen. De teamleider van onze tegenstander koos voor een tactische opstelling in de hoop dat hiermee het gemis van de sterke basisspelers opgevangen kon worden. De twee wel spelende spelers boven de 1900 speelden tegen Eddy en Tony aan de borden 4 en 5 en die hadden het dan ook erg zwaar.
Hoe dan ook, het krachtsverschil met mijn tegenstander (ruim 800 elopunten) was te groot om er een spannende partij van te maken en vrij snel wist ik mijn partij te winnen. Na afloop hebben we in ontspannen en prettige sfeer nagekaart. De snelle afloop van mijn partij
betekende dat ik – in tegenstelling tot wat ik gewend ben – alle tijd had om me te verdiepen in de andere partijen.
Winst Henk op bord 3 (0-2)
Henk trof op bord 3 een tegenstander die op papier op bord 5 of 7 opgesteld had moeten worden. Na mijn snelle winst was het de beurt aan Henk. Henk schrijft het volgende over zijn partij: “De opening die op het bord kwam speel ik wel vaker en heb er een redelijke score mee. Al weet Tony Else blijkbaar goed hoe je het moet tegenspelen, want de laatste keer verloor ik terecht van hem, maar deze tegenstander die normaal op bord 7 speelde, had de finesses duidelijk minder door. Ik stond al snel goed, al was het centraliseren van mijn paard met 12. Pf4 niet echt nodig. Ik had beter gelijk h5 kunnen spelen, maar zwart antwoordde nogal aarzelend met c6 en ik had na h5 duidelijk voordeel. Hij probeerde het met g5 dicht te houden, maar ik forceerde een open stelling met 14. h5-h6

een ruil  waarmee ik een redelijk voordeel vasthield (Fritz + 1,2). Ik wilde mijn andere toren er ook bijhalen en rokeerde dus lang en forceerde even later loperruil met 20. Ld3 Lxd3. Toen hij zelfs nog 21. … Lxc3 speelde en probeerde met Pf8 de stelling min of meer 
dicht te houden, kwam het daar niet meer van. Ik was na zijn 24.  … De7 enigszins bezorgd over Da3+ en Tg2 (overigens na Td2 niet echt gevaarlijk!) en speelde daarom het “mooie” 25. Dh3 

waarmee ik ook zijn toren op c8 aanviel. Maar zwart mistte de koelbloedigheid die aanval te negeren door na eerst Da3+ vervolgens c5! te spelen, want dan verliest wit na Dxc8 zelfs nog!! Tdg1 is dan overigens wel OK en goed om voordeel vast te houden. Maar goed, na Tc8-c7 alsnog f5 en liep het lekker door met 28 e6. Kortom een duidelijke en recht toe recht aan overwinning, maar toch nog wel enkele “verbeterpuntjes” volgens de onverbiddelijke computer. 
Verlies Tony op bord 5 (1-2)
Tony trof de op papier sterkste tegenstander. Tony stond aanvankelijk iets beter maar maakte een tactische fout met zijn 10e zet en een grote positionele fout met zijn 11e . Op zet 13 dacht hij meer dan 30 minuten na maar kon helaas niets vinden. Tony koos voor de lange rokade, maar het gevolg was dat hij met een onveilige koning opgescheept zat. Volgens de computer was de beoordeling zelfs rond de min 3 en Tony was niet in staat om zich te verdedigen tegen alle bedreigingen. De tegenstander miste meerdere kansen op een nog eerdere finish maar uitstel bleek dus geen afstel en hij verzaakte niet het eerste tegenpunt voor D4 binnen te halen.
Winst Hans op bord 8 (1-3)
Hans meldt het volgende over zijn partij:
“Al vroeg kon ik mijn tegenstander een geïsoleerde dubbelpion bezorgen. Hij stond onprettig en besloot op de koningsvleugel een stuk te offeren voor 2 pionnen. Ik kon dameruil afdwingen en stond eigenlijk al gewonnen. Het werd toch nog spannend toen ik in de diagramstelling 35. … Pd4? speelde.

Er volgde sterk 36. Pxg5 Lxd3 37 Lxd5+.  

In de stelling van het tweede diagram had wit 42. f3 moeten spelen, maar er gebeurde waar ik op hoopte: 42. h4? Ik had gezien dat ik mat kon geven. Er volgde 42 … Pe2+ 43 Kh2 Txf2+ 44 Kh1. Vreemd genoeg vertelde ik mezelf toen dat ik me vergist had, quod non. Mijn zet 44 … d4 was weliswaar winnend, maar ik had natuurlijk mat moeten zetten op mijn 45e zet”.
Verlies Eddy op bord 4 (2-3)
Eddy trof wel een gelijkwaardige tegenstander en had het lastig. Hij begon met een best aardige opzet maar na een foutieve pionnenruil kwam Eddy positioneel beroerd en in hogere zin zelfs verloren te staan. Zijn tegenstander deed vervolgens alles goed en maakte goed
gebruik van de nog niet ontwikkelde loper van Eddy op c8. Met een “petit combination” werd het lot van zwart bezegeld.
Remise Louis op bord 6 (2,5-3,5)
Ik had dus alle tijd om de partijen te volgen en zag een interessant gevecht op het bord van Louis. Louis schrijft over zijn partij:
“Mijn tegenstander (Arie) opende met e4 ik had me voorgenomen om de zwarte Leeuw te spelen en dat is mij ook goed bevallen. Het was een gelijk opgaande partij, wit stond iets beter na de opening maar naarmate de partij vorderde kwam ik steeds beter te staan. Het
werd nogal ingewikkeld vanwege allerlei dreigementen, bijvoorbeeld stukverlies. Arie had het moeilijk maar bleef op de been. Ondertussen verloor ik een pion maar die kon ik in het eindspel weer terugwinnen. Hij had nog 36 seconden voor vijf zetten en ik bood een tactische remise aan wat hij aannam. Ik vond het wel goed zo, ook gezien de stand op de resterende twee borden. 
Verder schrijft Louis: Al met al een mooie teamoverwinning! Ook prettig dat Eddy weer terug is, niets ten nadele van Tijmen want die heeft het geweldig gedaan, je zal maar zo’n invaller hebben!! En Tony nog even volhouden het tij keert wel weer!”
Ik (Tim) vond het een prachtige partij om te volgen en wil aan de hand van een moment een beeld geven van de partij:

 
Een moment waarop wit objectief bezien iets beter staat. Wit heeft zojuist Le3 gespeeld. Fritz geeft in deze stelling (iets) betere kansen aan wit aan vanwege de latere mogelijkheid f4-f5. Maar eenvoudig is het niet en ook Louis had kansen, zeker in praktische zin. Een uitglijder ligt voor beide partijen op de loer. Remise is denk ik een uitslag waarmee beide partijen kunnen leven.
Winst Jaco op bord 1 (2,5-4,5)
Jaco schrijft over zijn partij:
Mijn tegenstander Wouter Jans koos voor de Franse Opening. Ik koos voor 5.f4 met een aanval op de koningsvleugel in het verschiet. Wouter koos voor de opstoot van zijn a-pion die zelfs a3 bereikte. Het werd een lastige partij, ik probeerde snel meters te maken op de koningsvleugel, maar ik hield ook een oogje op de damevleugel, opdat zwart daar niet kon doordringen.
Mijn tegenstander had ook zijn dilemma’s, hij wilde lang rokeren, zodat hij zijn andere toren bij de aanval kon betrekken, maar daartegen waren iedere keer bezwaren. Uiteindelijk viel zijn pion op a3, waardoor ik op de damevleugel dreigingen kon ontwikkelen.
Via een plotselinge oversteek van dame- naar koningsvleugel kon ik snel mijn toren en dame mobiliseren voor een beslissende aanval. De zwarte koning had geen goed heenkomen meer. De teamoverwinning was hiermee binnen!
Winst Jeroen op bord 7 (2,5-5,5)
Het slotakkoord was voor Jeroen. Ook Jeroen komt met een mooi relaas van zijn partij:
“Wat boekten we weer een mooie overwinning. Los van het feit dat er een speler van 1200 tegenover Tim gezet werd ( reglementair toegestaan, maar het zou verboden moeten worden). Ik speelde tegen de enige dame van het gezelschap, die goed weerstand bood. We kwamen terecht in de variant die ik het minst graag speel, maar wel weet hoe ik het moet spelen. Ze speelde het vrij rustig waarbij het de eerste 12 zetten gelijk op ging. Mijn tegenstandster speelde op zet 12 Db6 en vanaf dat moment kwam ik steeds beter te staan. Er kwam ondanks dat ik beter stond, wel een mooi gevecht op het bord,. Maar ja goed staan en winnen zijn toch wel twee verschillende dingen. Tijdens de analyse bleek ik steeds wel de juiste zetten gevonden te hebben, al was het plan a4-a5  op de 15 e zet beter geweest. Ik heb het tijdens de partij afgewezen omdat ik dacht dat zwart een goed tegenantwoord en alternatief zou hebben. Stockfish liet echter iets anders zien en achteraf bleek dit plan goed te zijn en de stelling erna erg goed voor wit. Ik kreeg overigens steeds meer grip op de stelling van zwart maar moest het toch nog even bewijzen. Echter zowel ik als mijn tegenstandster kwamen stevig in tijdnood. Maar na de 40e zet gaf ze terecht op. Ik had inmiddels 3 pionnen meer, maar het bleef  best een lastige stelling. Maar genoeg voordeel om waarschijnlijk gewoon netjes te winnen. “Op naar de volgende ronde!”

Winst van 2,5-5,5 en voor even de nieuwe koploper! Om even te dromen over eventuele kampioenschapsaspiraties geef ik het resterende programma van ons team en Garde:
23 april 2022 ronde 9
Garde 1 – Shah Mata 1
De Giessen en Linge is deze ronde vrij
21 mei 2022 ronde 5 (inhaalronde)
De Baronie 2 – Garde 1
De Giessen en Linge 1 – Shah Mata 1
Beiden dus nog tegen Shah Mata dat tot nu toe verrassenderwijs alle wedstrijden op eentje na gelijk heeft gespeeld. De Baronie 2 staat in de onderste regionen al is het beeld vertekend omdat nog niet alle wedstrijden  zijn gespeeld of verwerkt in de stand. Duidelijk is wel dat het een theoretische kans is, maar je weet maar nooit en hoop doet leven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *