Terug naar nieuwsoverzicht

De laatste partij van Gijs Bos

Onze laatste partij en laatste schaakavond:
Ik [Huig; red] had wit en Gijs dus zwart.
e4 : Pf6
e5 : Pd5
d4 : Pc6
Lc4: ……..

Gijs aan zet na Lc4
Gijs ging nu lang nadenken, hoewel de eerste 3 zetten snel op het bord kwamen, gingen zijn ogen vooral naar het midden, immers zijn paard werd aangevallen. Hoe ga je dit verdedigen. Je paard weer verzetten of verdedigen met e6? Gijs bleef maar denken en bleef maar over het bord staren elk stuk werd bekeken. ik heb aangeboden om het paard te verzetten (Gijs werd de laatste tijd steeds stijver en kon ook niet meer met zijn armen het hele veld bespelen), maar dat was niet nodig. “nog even denken” zei hij en verzonk weer in gepeins. Dit duurde minstens een uur en Pien kwam binnen voor het inschenken van een drankje. Ze vroeg nog terloops “jullie zijn zeker net weer begonnen, hoeveelste partij? Ik zei “het eerste potje nog.” Ik zag in mijn ooghoeken dat ze even schrok en verstarde. (ook Pien besefte dat het nu zeer snel achteruit ging met Gijs en dat het einde zou naderen).
Het uur wat ik noemde lijkt lang, ga maar aan tafel zitten en wachten. Dit uur is wel zo snel gegaan, in mijn beleving niet langer dan 10, 15 minuten.
Goed weer een lang verhaal over Gijs, maar dat had hij wel verdiend.
Groeten, Huig.

2 gedachten over “De laatste partij van Gijs Bos

 • 12 september 2021 om 13:34
  Permalink

  Mooi dat je je herinneringen aan je laatste partij tegen Gijs met ons wilt delen, Huig. En heel goed van je dat je jarenlang wekelijks bij hem ging schaken.

  Ik ben ook verschillende keren bij Gijs geweest en vond dat altijd leuk om tegen hem te spelen. Koffie, glaasje rode wijn, lekker toastjeā€¦ Je kwam niks tekort in Noordeloos!

  Jammer dat daar een einde aan is gekomen, Huig. We bewaren fijne herinneringen aan Gijs.

  Dank voor het grote plezier dat je zo lang aan hem hebt geschonken.

  Rob

  Beantwoorden
  • 16 september 2021 om 06:21
   Permalink

   Dank je wel Rob voor je mooie woorden. Het was zeker een dierbare en fijne tijd om bij Gijs te schaken. Een warme famlilie waar je niet op visite ging, maar onder huiselijks sfeer een schaakavond bij Gijs doorbracht. Het is jammer dat hier een einde aan is gekomen, maar de herinneringen zijn mij dierbaar en zal ik altijd bij mij dragen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *