Terug naar nieuwsoverzicht

Derde team start met gelijk spel

Afgelopen dinsdag, 7 november 2017, trapte ons derde team in Utrecht af voor het seizoen 2017/18 met een wedstrijd tegen het zesde team van Oud Zuylen. Voor mij was het niet echt een debuut. Dat maakte ik al ongemerkt in april in een thuiswedstrijd tegen Woerden 3 toen ik als invaller mocht aantreden. Van mijn teamgenoten begreep ik dat afgelopen seizoen nog (fors) werd verloren van Oud Zuylen 7. Dat team is kennelijk opgeheven waardoor Oud Zuylen 6 nu het laagste team is. Het was dus afwachten wat het zou worden. Zou dit team sterker zijn dan het team waar afgelopen seizoen tegen werd gespeeld ? Fris van de lever begonnen we aan de klus.

Verwacht van mij geen opsomming van gespeelde openingen en varianten en beoordelingen van stellingen en analyses. Ik heb mijn handen al vol aan mijn eigen partij. Wel kan ik u het scoreverloop geven, aangevuld met wat korte notities die ik ter plaatse maakte.

Mark Couwenberg aan bord 2 werd door zijn tegenstander verrast met een opening die bekend staat als de Gorilla (1.b2-b4). Lastig vond Mark. De eerste vijf zetten gaan nog wel, maar daarna kreeg Mark het behoorlijk zwaar en op enig moment kwam hij in een stelling terecht waarin verder spelen geen zin had. (1-0)

Ik had aan bord 8 wel een hele makkelijke avond. Mijn tegenstander had, om het zachtjes uit te drukken, moeite met het vinden van de juiste zetten. Dat resulteerde in een snelle winst van een pion en een toren zonder dat mijn tegenstander daarvoor enige compensatie had. Na 37 zetten stond ik zoveel hout voor (toren, loper en vier pionnen) dat de kachel daarop de hele winter zou kunnen branden. Uiteindelijk zag mijn tegenstander ook het nutteloze van het doorspelen in en gaf met mat in 3 in zicht op. (1-1)

De partijen van Jan Post (6) en Wim Deurloo (7) eindigden in remise. Er zat niet meer in volgens beide spelers. (2-2)

Rob van Driel (5) was de hele partij gelijkwaardig aan zijn tegenstander en volgens de kenners zou hij zelfs iets beter hebben gestaan. Een moment van onachtzaamheid leidde echter tot verlies van een stuk en de partij. (3-2)

Aan bord 4 werd naar mijn bescheiden mening de leukste partij van de avond gespeeld. Vooral het eindspel was een lust voor het oog. Marcel van Wingerden wist met 3 pionnen en een toren tegen 1 pion en een toren van zijn tegenstander de volle winst binnen te halen. Op zich niet verwonderlijk met die verhouding, maar het was best nog oppassen geblazen. De h-pion van de tegenstander kwam, ondersteund door de koning, gevaarlijk in de buurt van promotie. Maar Marcel liet zich daardoor niet afschrikken en bracht zijn verbonden a- en b-pion feilloos naar de overkant. Een van de twee zou altijd promoveren. Ook hier zag de Oud Zuylen-speler in dat verder spelen geen soelaas zou bieden. (3-3)

Aan bord 1 mocht Bert van Geldere het opnemen tegen een speler met een rating van 1818 (lijst november 2017), maar liet zich daardoor niet afschrikken. Met zijn 1569 (lijst november 2017) maakte hij het zijn zwaar favoriete tegenstander knap lastig. Zelfs zo lastig dat Bert in het verre eindspel de kwaliteit wist te winnen, wat, waarschijnlijk, voldoende geweest zou zijn voor de winst. Maar dan …. Die onverbiddelijke klok …. die tikt en die tikt … totdat de tijd echt op is. Jammer, maar helaas. In de auto naar huis toe raakte Bert er niet over uitgepraat. (4-3)

De laatste partij die nog bezig was, was de partij van Arjan Uittenbogaard. Op zijn schouders rustte de taak om zijn partij te winnen om in elk geval een gelijk spel uit het vuur te slepen. Gedurende de avond heb ik Arjan geobserveerd en ik had op enig moment het idee dat al zou de hele toko afbranden Arjan dat niet in de gaten zou hebben. Zo geconcentreerd en stoïcijns zat hij achter het bord. De manier waarop Arjan uiteindelijk zijn partij wist te winnen en daarmee een gelijk spel veilig stelde deed bij met name de nog aanwezige Oud Zuylen-spelers de tongen losmaken. De tegenstander van Arjan gaf op omdat het naar zijn mening verloren was. Maar was dat ook wel zo ? Arjan stond misschien iets beter (voor mij lastig te beoordelen), maar of dat nou direct zou leiden tot winst, was nog maar de vraag. Maar gelukkig hoefde Arjan die vraag niet te beantwoorden. Zijn tegenstander had dat al voor hem gedaan. Op het moment dat Arjan tevreden aan zijn welverdiende biertje stond te nippen, zat zijn tegenstander, omringd door enkele teamgenoten, nog volop te analyseren. Misschien heeft hij zich nog weleens op zijn hoofd gekrabd of hebben teamgenoten dat voor hem gedaan. (4-4)

Vooraf zou teamleider Jan Post voor een gelijk spel getekend hebben. Maar met de partijen van Rob van Driel en Bert van Geldere in het achterhoofd had er wellicht meer ingezeten.

Het werd in elk geval geen (grote) nederlaag dus is er ten opzichte van afgelopen seizoen progressie geboekt.

De volgende wedstrijd van het derde staat op de rol voor 21 november 2017. In De Til ontvangen we dan Doorn-Driebergen 4 dat in de openingswedstrijd met 5-3 ten onder ging tegen Magnus 2. Komt dat allen zien. De toegang is gratis.

John Dessens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *