Terug naar nieuwsoverzicht

Derde team verliest aansluiting met top na gelijk spel

Twee dagen na het Tata Steel Chess Tournament stond er weer een nieuwe uitdaging te wachten. Voor het derde team staat de inhaalwedstrijd tegen Doredenkers 1 op het programma. Deze wedstrijd stond oorspronkelijk voor december 2017 gepland, maar werd toen op verzoek van onze tegenstander uitgesteld. Ik vermoed, maar zeker ben ik daar niet van, dat destijds personele problemen bij onze gasten de reden was.. Goed dat we dat op deze manier hebben kunnen oplossen.

Rond de klok van 19.45 uur gaf teamleider Jan Post het startschot voor wat achteraf gezien een enerverende wedstrijd zou worden. Ruim vier uur later stond er een 4-4 uitslag op het scorebord. Deze uitslag doet misschien vermoeden dat er niet fel genoeg is gestreden, maar niets is minder waar. Geen enkele partij eindigde in remise, en op sommige borden werd tot de laatste minuten en pionnen gestreden om de winst.

Bij een van mijn eerste rondjes langs de borden dacht ik dat een 5-3 overwinning tot de mogelijkheden zou moeten behoren. Dat het uiteindelijk 4-4 werd, kwam doordat in een enkele partij toch niet dat resultaat werd gehaald waarvan ik dacht dat het behaald zou kunnen worden. Waar maar weer eens mee wordt aangetoond dat ook ik er wel eens behoorlijk naast kan zitten.

In volgorde van scoreverloop zullen we de borden langs lopen.

1-0
De score werd door uw verslaggever binnen het uur geopend. Mijn tegenstander bracht de Russische verdediging op het bord, maar ik had het idee dat hij de basis van deze opening niet goed onder de knie had. Zo kon ik op zet 8 vrij eenvoudig een paard winnen. Maar dan gebeurt er iets vreemds, dat ik u niet wil onthouden.

Ik heb zojuist 12. Pc7+ gespeeld en ga op vrij eenvoudige wijze een toren winnen. Duidelijk is dat mijn tegenstander het schaak moet opheffen. Bensmann heeft 3 mogelijkheden: 12. .. Kd8, 12. .. Kd7 of 12. .. Kf8. Maar wat speelt mijn tegenstander ? Die komt met 12. ….. 0-0 op de proppen. En dat kan natuurlijk niet. Als je schaak staat mag je niet rocheren. Een onregelmentaire zet dus. Net zo erg als de fout van mijn tegenstander, is mijn reactie … zonder een onregelmentaire zet te claimen, speel ik gewoon verder met 13. Pxa8. En de partij gaat dan nog even zo vrolijk 15 zetten verder. Nadat ik zo’n beetje alle stukken van mijn tegenstander heb geslagen, geeft hij uiteindelijk op. Pas bij het invoeren van de partij, de volgende dag, bemerk ik de fout omdat Neef Fritz van 15 hevig protesteert. Verklaring hiervoor: eigenlijk niet. Misschien was ik te veel gefocust op de voortgang in de partij, dat dit mij is ontgaan. Het incident had uiteindelijk geen invloed op de uitslag.

1-1
Net zo snel als mijn tegenstander materiaal verliest in de opening, vergaat het Wim Deurloo. Wim verliest al snel een stuk en een pion, speelt nog wat langer door dan mijn tegenstander, maar moet zich uiteindelijk toch gewonnen geven.

2-1
Marcel van Wingerden aan bord 4 heeft een Italiaanse opening op het bord gekregen. Ergens in het middenspel weet Marcel, dan al bezig aan een biertje, een pion te winnen en belandt uiteindelijk in een eindspel van 6 tegen 5 pionnen, met verbonden vrijpionnen op de g- en h-lijn. Dat eindspel is wel aan Marcel toevertrouwd en als hij zijn tegenstander zetdwang weet op te leggen, is er maar een optie voor de gast uit Wijk bij Duurstede: opgeven.

2-2
De score wordt aan bord 5, Rob van Driel, gelijk getrokken. Met 2 pionnen minder weet de tegenstander van Rob een matnet te weven, waar niet aan te ontkomen valt.

3-2
En weer komen we op voorsprong. Nu door Arjan Uittenbogaard die aan bord 3, drie pionnen en twee kwaliteiten meer heeft.Een kwaliteit wordt teruggegeven, maar met wat resteert weet Arjan de vis op het droge te krijgen.

Dan breekt er een zenuwslopende periode aan. Wordt het inderdaad 5-3 voor ons, of kantelt de wedstrijd nog en gaat de tegenstander met de volle winst naar huis ? Winst voor ons heeft er zeker ingezeten, maar helaas liep het anders.

3-3
Mark Couwenberg aan bord 2 speelde een prima partij en ik zag bij een van mijn rondgangen langs de borden dat hij een pion meer had en zelfs een kwaliteit voorstond. Appeltje, eitje zou je denken, maar niets is minder waar. De kwaliteit moest op enig moment, gedwongen, worden teruggegeven en toen de stofwolken waren opgetrokken bleek Mark ook nog een pion minder te hebben. Ergens onderweg van de kar gevallen, zullen we maar zeggen. Mark speelde nog wel dapper door, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat zijn pionnen op de koningsvleugel een voor een van het bord verdwenen en zijn tegenstander de winst veilig kon stellen.

4-3
In en tegen Acqouy was Jan Post aan bord 6 onze matchwinnaar. Ook nu liet hij als teamleider het goede voorbeeld zien. Speelde rustig en op zijn gemak zijn tegenstander van het bord. Wist twee pionnen voor te komen en de dame van de tegenstander had het op de diagonaal h7-b1 heel erg moeilijk. Kon maar met moeite ontsnappen. Was dat nog niet voldoende, de tegenstander van Jan kwam ook nog eens in tijdnood. Daar waar Jan nog voldoende tijd had om een rondje Giessenburg te doen, moest Frank de Jong het hebben van de toegevoegde tijd van 10 seconden per zet. Een vrijpion op de b-lijn was voldoende om de winst binnen te halen. Bij deze stand waren we in elk geval verzekerd van een gelijk spel.

4-4
Het t-woord is weer gevallen. Aan bord 1 bij Bert van Gelderen was het weer billenknijpen. Niet alleen Bert speelde tegen de klok, maar ook zijn tegenstander moest oppassen niet verslagen te worden door de techniek. Bert kreeg een aanval te verduren op zijn ongedekte dame en paard. Kon de dame in veiligheid brengen, maar het paard kon al vroeg op stal. Dit stukverlies kwam Bert niet meer te boven. Hoewel hij dapper doorspeelde en nog van alles voor zijn tegenstander in petto had, wist deze ieder valkuil te ontlopen en in het verre eindspel de winst, en daarmee een gelijkspel, binnen te halen.

Door dit gelijke spel raakt het derde team de aansluiting met de top kwijt. De achterstand op koploper Vegtlust 2 is nu opgelopen tot twee matchpunten.

Onze volgende tegenstander is het jeugdteam van Magnus. Op 13 februari komt dit team naar Giessenburg. Er zal gewonnen moeten worden om niet al te veel achterop te geraken.

Ik zou zeggen: “komt dat zien, ook nu is de toegang weer gratis”.

John Dessens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *