Terug naar nieuwsoverzicht

Een nieuw begin ….. varia allerlei

Nu onze nationale Hoofdpiet (ja beste mensen, met twee opgroeiende kleinkinderen in de fase “ik-geloof-nog-in Sinterklaas” was ik een fervent fan van het Sinterklaasjournaal), met zijn Hulppieten heeft besloten dat de teugels weer wat losser mogen zie je dat het normale leven, van voor 15 maart 2020, weer langzaamaan terugkeert. Dat is goed nieuws.

Ook het schaakleven komt weer langzaam op gang. Verenigingen komen weer tot leven. Misschien nog niet in hun eigen vertrouwde locatie, maar voorzichtige stappen worden in tijdelijke onderkomens gezet om bijv. de interne competitie en de externe competitie(s) nieuw leven in te blazen. Ook wij hebben 3 weken onze heil moeten zoeken in een alternatieve locatie. Hulde aan het bestuur die dit mogelijk heeft gemaakt. Het werd wel weer eens tijd om “over the board” te spelen. En …. ik ga geen grappen maken over de locatie waar we de afgelopen drie weken hebben gespeeld. Er zijn mindere onderkomens. Gelukkig kunnen we vanaf a.s. dinsdag 22-2-22 (mooie cijferreeks) weer in De Til terecht. Mooi op tijd om het vervolg van de Champions Legeau te kunnen volgen.

Dat het gewone leven weer langzaamaan de overhand krijgt, is ook te merken aan het aantal schaaktoernooien dat weer terugkeert op de kalender. Na een periode van, pak ‘m beet, 2 jaar waarin meer toernooien niet dan wel doorgingen, komt het schaakleven langzaam uit zijn “lock-down-slaap”. En dat is goed nieuws voor mij. Als verstokte toernooitijger heb ik de afgelopen twee jaren op een houtje moeten bijten. Vooral het niet doorgaan van het Wimbledon onder de schaaktoernooien, het Tata Steel Chess Tournament, voelde als een amputatie. Welgeteld 5 toernooien heb ik tijdens de lockdown kunnen spelen. Normaal gesproken speel ik gemiddeld 10-12 toernooien per jaar. Mevrouw Dessens heeft heel wat te stellen gehad met mij de afgelopen maanden. Maar langzamerhand verschijnen er weer meer en mooie toernooien op de agenda. Zelfs ons eigen Rapidtoernooi komt weer terug. Noteert u alvast in de agenda: 29 oktober 2022.

Ik ben niet iemand van het maken van goede voornemens (ik ben nog bezig met de goede voornemens van 2000 …) maar ik heb mij voorgenomen om vanaf nu wat regelmatiger stukjes te gaan schrijven voor onze website. Dus “fasten your seatbells” daar gaan we.

Na een verplichte winterslaap van 2 maanden ging op 6 februari 2022 het 19e Kennemer Open met de 5e ronde weer van start. Na in de 4e ronde keihard onderuit te zijn gegaan tegen Cian O’Mahony, verlies in 15 zetten, trof ik het in de 5e ronde ook weer niet met mijn tegenstander. Hans Huson heeft een duidelijk hogere rating dan ondergetekende (1508 om 1442) en dat belooft vaak niet veel goeds. Maar toch …. U kent het verhaal van David en Goliath … Lang verhaal kort, ik geef de hele partijnotatie inclusief het diagram van de eindstelling.

Wit: Hans Huson – 1508
Zwart: John Dessens – 1442
5e ronde Kennemer Open, 6-2-2022
1. d4 d5, 2. c4 Pc6, 3. Pf3 Lg4, 4. Db3 Lxf3, 5. gxf3 dxc4, 6. Dxb7 ? Pxd4 (er dreigt 7. ….. Pc2+), 7. De4 ? (beter was 7. Lh3) Pf6

En in deze stelling gaf mijn tegenstander ontredderend op. En u ziet zelf wel waarom. Na een half uurtje spelen kon hij weer op de fiets naar huis. Glimmend van trots bleef ik nog even in de speelzaal rondlopen.

Na dit miniatuurtje mocht ik 2 dagen later voor de interne competitie aantreden tegen Bram Capelle. Ook hier David tegen Goliath, maar na 66 zetten werd hier, met alleen nog de koningen op het bord, de vrede getekend. Mission accomplished ….

Een week later, 15 februari 2022, mocht ik met het 2e SOS-team naar IJsselstein afreizen om daar aan te treden tegen Kasteel Lekstroom 2. Plaats van handeling ….. het onderkomen van de plaatselijke postduivenvereniging. In de tijd dat ik nog in Hoogvliet woonde en bij de plaatselijke vereniging, Ashtapada, speelde hadden wij ook eens een uitwedstrijd op de Zuid-Hollandsche eilanden. Plaats van handeling …. het onderkomen van de plaatselijke postduivenvereniging. Lang verhaal kort …. Ik zal u de (smerige) details besparen. Met dit in mijn achterhoofd reed ik niet echt met een gerust hart naar IJsselstein. Maar, eerlijk is eerlijk, het viel alleszins mee. Gratis voor de deur parkeren op het plaatselijke sportpark. Keurig zaaltje. Voldoende licht en veel (tafel)ruimte. Er was zelfs een heuse bar (met zelfbediening). Dat viel dus zeker niet tegen.

Het verloop van de wedstrijd heb ik, vanwege alle aandacht die ik nodig had voor mijn eigen partij, niet kunnen noteren. Wel weet ik dat Mark als eerste klaar was en Arjan, die in het eindspel pardoes een loper weggaf, als laatste. Zelf wist ik mijn partij aan bord 6 vrij eenvoudig te winnen (mijn tegenstander liet een remise door zetherhaling aan zich voorbij gaan). Uitslag uiteindelijk 3½-2½ voor onze gastheren. Onze tweede nederlaag dit seizoen. Hierdoor zakken we terug uit de top, maar een podiumplek blijft haalbaar.

Donderdag 24-2-2022 wacht de uitgestelde wedstrijd tegen Wijdemeren in Kortenhoef (ergens onder de rook van Hilversum) en teamleider Jan heeft het behaagt mij weer uit te nodigen (zonder mij zelf op de borst te kloppen: in de SOS-competitie ben ik nog ongeslagen: 3 uit 4). Na twee opvolgende nederlagen zijn we, als team, wel weer aan Winnetou …. Nu de stadions weer uitpuilen zijn ook bij onze wedstrijd toeschouwers van harte welkom. Het is nog niet uitverkocht, dus mocht u op donderdagavond niets te doen hebben … ik denk dat u van harte welkom bent.

Tot slot: afgelopen zaterdag (19 februari 2022) was ik deelnemer aan het rapid toernooi van SV Purmerend dat zij had georganiseerd vanwege haar 90 jarig bestaan. Dat jubileum had eigenlijk al in 2021 gevierd moeten worden, maar vanwege bekende redenen werd dit toernooi een aantal keren uitgesteld. Zestig deelnemers werden verdeeld over 6 achtkampen en een Zwitserse groep met 12 deelnemers. In groep 5 wist ik uiteindelijk geen potten te breken. Geen medaille, alles wat restte was een balpen. Met 3 uit 7 eindigde ik als 5e.

Met al het moois dat mij (ons) nog te wachten staat, zie ik de (schaak) toekomst met vertrouwen tegemoet.

Het gaat u allen goed. Blijf negatief ….. maar tegelijkertijd positief ….

John Dessens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *