Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste ronde rapidschaak (12-11) en 9e ronde interne competitie

Op 12 november was er een nieuwigheidje: de eerste ronde van het rapid-kampioenschap. Op deze avond werden 4 partijen per speler gespeeld met een bedenktijd van 20 minuten per persoon per partij. Er zullen in deze competitie 3 van dergelijke avonden worden gespeeld, de beste twee resultaten bepalen wie de uiteindelijke winnaar wordt. In de eerste ronde werden al twee verassende uitslagen genoteerd: het verlies van Hans Karelse tegen Mark Couwenberg en de overwinning van Robin Tenhunen op André van Wingerden. Echter, de grootste verassing werd genoteerd in ronde 2 toen Mark Couwenberg in een partij met wisselende kansen de huizenhoge favoriet Jaco Vonk kon “pootje lichten” en met de winst ging strijken. In de derde ronde wist Eddy Korevaar de altijd gevaarlijke Wim Rietveld niet van een  overwinning af te houden en Hans Karelse beet opnieuw in het stof, nu tegen Bram Capelle. In de 4e en laatste ronde lieten de verrassende koplopers Henry Houweling en Jeroen Brandsma geen twijfel bestaan aan hun bedoelingen: ze wonnen allebei. Zij eindigden zo gemeenschappelijk op de eerste plaats met 3,5 punt. Dit tweetal werd door 3 spelers gevolgd met 3 punten: Jaco Vonk, Mark Couwenberg en Bert van Geldere. De tweede ronde van dit rapid-kampioenschap vindt plaats op 14 januari.
Op 19 november werd naast de wedstrijd voor de SOS-beker de 9e ronde van de interne competitie gespeeld. Louis Rutgers had Bert van Geldere als tegenstander. Toen na de opening de stelling openging bleek de koning van Bert nog niet in veiligheid te zijn gebracht. De penning van Louis op de e-lijn kostte Bert een stuk en hij staakte de hopeloze partij.
Bram Capelle kreeg van André van Wingerden één van diens favoriete openingen te bestrijden. André kreeg op de koningsvleugel aanknopingspunten en uiteindelijk resulteerde dat in materieel voordeel van een stuk tegen 2 pionnen. Langzaam maar zeker verdwenen steeds meer stukken in het doosje zodat in het verre eindspel het stuk meer van André de doorslag gaf.
De fraaie serie van Henry Houweling werd gestuit door Eddy Korevaar. Henry trok eigenlijk wel erg vroeg ten aanval toen zijn damevleugel nog niet ontwikkeld was. Die aanval kwam er niet echt en toen er ook nog een kwaliteit van Henry verloren ging, was de winstvoering voor Eddy niet zo moeilijk meer.
Henk van der Hoek speelde tegen Bert van Hees, maar kreeg geen duidelijk voordeel vanuit de opening. Toen Henk een remise-aanbod van Bert had afgewezen, kreeg hij daar flink spijt van. Uiteindelijk kreeg hij de deksel op de neus en verloor de partij.
Taco van de Poll speelde actief tegen Bert den Boer. Door de tegengestelde rokades werd het een wederzijds aanvallende partij. Bij een gecompliceerde aanval raakte Bert echter een loper kwijt en hoewel hij zich een tijdlang goed verdedigde, won Taco hierna de partij.
Verder wonnen Mark Couwenberg, Henk van Houweling, Huig Visser en Sebastiaan Visser hun partij.
En bij Gijs Bos thuis is het nog immer leuk schaken. Gijs en zijn dochters en zonen heten je nog altijd van harte welkom. Koffie, stroopwafels en vooral ook de drop pot is befaamd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *