Terug naar nieuwsoverzicht

Eerste schaakavond in De Til (rapidschaak)

Na de plezierige start van het seizoen vorige week met barbecue en snelschaak werd het deze keer wat serieuzer. We konden weer spelen in onze mooie en ruime locatie in De Til, waar meer dan genoeg ruimte is om de schaakdegens weer eens met elkaar te kruisen. Het was een avond waarin 4 rapid-partijen werden gespeeld met een tempo van 20 min per persoon per partij, dus zeker een redelijke hoeveelheid tijd om ook over de (eigen) zetten na te denken. De opkomst was misschien wat mager, maar er was voor de schaakbelangstelling een geduchte concurrent: de voetbalwedstrijd Nederland – Turkije op de TV. Nu kun je natuurlijk in de bar wel af en toe kijken, zeker geschikt voor de herhalingen van de mooie doelpunten deze avond, maar het is dan toch anders dan het volgen van de hele wedstrijd.
Maar goed, 13 spelers, hetgeen betekende dat per ronde 1 speler een bye had en dus een gratis punt. In de eerste ronde was er gelijk een daverende verassing. Jaco Vonk kreeg weliswaar een voordeeltje tegen Arjan Uittenbogaard met een kwaliteit tegen een pion, maar Arjan’s stukken stonden zeker niet slecht. Toen Jaco zich vergallopeerde en een stuk verloor was dit buitenkansje aan Arjan goed besteed. Hij zorgde er met gedecideerd spel voor dat Jaco niet meer in troebel water kon vissen en won dus verassend. Henry Houweling had net als bij het snelschaken de week ervoor Wim Rietveld als tegenstander. Er ontstond een remise-eindspel, maar Henry had zijn tijd wat beter ingedeeld en bleef het daarom proberen. Wim raakte het spoor bijster en verspeelde daarmee een half punt. Chris Tromp kwam tegen Henk Boot een kwaliteit achter en kon geen dreigingen creëren. Henk wel en dat leverde hem het punt op. Tijmen Schakel offerde een pion tegen Sebastiaan Visser en profiteerde daarna van de open b-lijn. Dat leverde hem 2 pionnen op en hoewel het daarna niet even gemakkelijk ging, was de winst toch voor hem.
In de 2e ronde gaf Jaco Sebastiaan geen kans en won. Henry kon een tweede overwinning van Arjan verhinderen en trok aan het langste eind. Maar de verassing van deze ronde was de partij tussen Henk en Tijmen. Hoewel Tijmen de opening behoorlijk onnauwkeurig speelde en Henk groot voordeel en een pion meer kreeg, was Henk onvoldoende alert op de tegenkansen die Tijmen nog had. Tijmen speelde het in deze fase uitstekend, won een kwaliteit en toen Henk daarna nog af en toe wat “miste”, was de verdiende overwinning van Tijmen een feit.
In de derde ronde handhaafde Tijmen zich aan de kop van het klassement door André van Wingerden te verslaan en ook Henry handhaafde zijn 100% score door Hans Karelse, die ook zijn eerste 2 partijen gewonnen had, terug te wijzen. Jaco en Henk bleven op het vinkentouw zitten en wonnen beiden.
De vierde ronde moest dus de beslissing brengen wie de winnaar van deze avond zou worden: Tijmen of Henry of een gedeelde eerste plaats? Het bleek dus Tijmen te zijn die zijn 4e overwinning van de avond boekte en zijn 100% score kon handhaven! Door de achtervolgers werd nog forse strijd geleverd voor een gedeelde 2e plaats. Arjan liet zich wederom van zijn beste kant zien en wees Sebastiaan terug, terwijl Hans het tegen Jaco niet kon bolwerken. Het langste van de achtervolgers was het duel tussen Henk en Wim. Er kwam een zeer interessante en complexe stelling op het bord met talrijke dreigingen van Henk, die Wim mooi pareerde. Maar uiteindelijk raakte hij aan het eind van de tijd en partij toch materiaal kwijt en verloor.
Het was een mooie avond met een sterke en verassende winnaar, Tijmen Schakel. De 2e plaats werd gedeeld door Henry Houweling, Henk Boot, Arjan Uittenbogaard en Jaco Vonk die allen 3 uit vier scoorden. Hun onderlinge volgorde werd bepaald o.b.v. van weerstandspunten. Volgende week start de reguliere competitie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *