Terug naar nieuwsoverzicht

Eind goed, al goed …..

De afgelopen maanden heb ik u met enige regelmaat op de hoogte gehouden van mijn avonturen tijdens het Kennemer Open, seizoen 2021/2022, in Haarlem. Ik verliet u op 4 april na mijn 3e opeenvolgende overwinning (three in a row …). Op 24 april vond de op papier laatste ronde plaats. Een nederlaag die volledig aan mij zelf was te wijten (zoals wel vaker).

Seinen – Dessens
stelling na 25. c6

Het paard op d7 staat aangevallen en moet in veiligheid worden gebracht. In plaats van bijv. 25. ….. Pc6 speel ik hier: 25. …. Lc5 en gaf direct op. Het antwoord 26. cxe7+ Kxe7, 27. Lxc5 heb ik niet afgewacht.

In december 2021 was ronde 6 om redenen uitgevallen. Deze ronde werd zondag 15 mei ingehaald. Op voorhand leek mijn puntentotaal van 5 al voldoende voor een prijs ! Buiten deze prijs maakte ik mogelijk ook nog kans op een ratingprijs. Voor deze laatste ronde werd ik gekoppeld aan Peter Kaptein. Nog nooit tegen gespeeld, maar ik ken de beste man als een van de organisatoren van de toernooien in Hillegom. Hij heeft een iets hogere rating (1490), maar niet om bang van te worden. Bovendien is afgelopen seizoen wel gebleken dat rating ook niet alles zegt. Peter had in de rangschikking een half puntje meer dan ondergetekende (5½ om 5) en had ook al de zekerheid van een prijs.

Mijn uitgangspunt voor deze partij was om niet vol op winst te gaan spelen. Met een remise zou ik al tevreden zijn. Lang verhaal kort: dat lukte. Ik had het idee dat mijn tegenstander ook niet meer verlangde.

Ik bouwde de partij rustig op en na 16 zetten ontstond de volgende stelling:

Dessens – Kaptein
stelling na 16. ….. b5

Het ziet er allemaal niet heel erg spannend uit. Zwart heeft een geïsoleerde pion op d5 dat een mooi punt voor wit is om aan te vallen. Zo gezegd, zo gedaan: 17. Tad1. Neef Fritz van 18 geeft echter aan dat ik hier op heel eenvoudige wijze een pion kan winnen: 17. Lxe5 Lxe5, 18. Lxb5 axb5, 19. Txe5 en zwart zit opgescheept met twee geïsoleerde pionnen.

Uiteindelijk eindigde de partij na 23 zetten in remise.

Slotstelling na 23. Txd1

Het remiseaanbod kwam van mijn kant onder het motto: “alles voor een hoger doel …..”.

Met 5½ uit 9 scoorde ik mijn beste resultaat ooit in het Kennemer Open. Bij 40 deelnemers in groep B eindigde ik op een gedeelde 6e/7e plaats. Naast een enveloppe leverde dat ook nog een Oud-Hollandsche hand (geen boks, elleboog o.i.d) op van de organisator. De ratingprijs ging helaas aan mijn neus voorbij. Toch verzamelde ik nog 41 ELO-punten, waardoor ik misschien per 1 juni a.s. wel door het 1500-grens ga ! We gaan het afwachten.

Met nog 2 speelronden voor de interne competitie en de laatste ronde van het rapidschaken in het vooruitzicht, loopt ook het seizoen bij onze vereniging op zijn laatste benen. Toch blijft er ook in de komende zomermaanden genoeg te schaken. U hoeft niet op een houtje te bijten. Ik verwijs u graag naar de toernooikalender van de KNSB.

Mocht ik u niet meer zien en/of spreken de komende weken: ik wens u een mooie, zonnige en sportieve zomer toe. We zien elkaar dan weer in september bij aanvang van het nieuwe seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *