Terug naar nieuwsoverzicht

Externe wedstrijd De Giessen Linge 1 – Paul Keres 2 SOS-klasse 1B

Er werd een gemeenschappelijke slotwedstrijd gespeeld voor klasse 1A en 1B in De Bilt. Het is altijd bijzonder een grote zaal vol met enthousiaste schakers te zien. Al moet gezegd, het aantal jeugdige spelers en vrouwen liet wel wat te wensen over. Dat geldt natuurlijk ook voor ons eigen team! Er stond voor ons behalve de spreekwoordelijke eer en een goed persoonlijk resultaat eigenlijk niets meer op het spel. We stonden na de overtuigende winst in de vorige ronde stevig op de 8e plaats. Onze tegenstanders van vanavond, Paul Keres 2 stond op de 9e plaats, maar kon ons niet meer inhalen, terwijl wij het op de 7e plaats staande Moira Domtoren 2 ook niet meer konden passeren. Voila, een avondje zomerschaak? Nee, dat werd naast ons gespeeld door Rivierenland 2 en Oud Zuylen Utrecht 2, dat met maar 6 spelers kwamen opdraven. De 6-2 overwinning van Rivierenland stond al in de boeken, terwijl er bij ons nog aan 8 borden stevig werd geschaakt!
André van Wingerden was op bord 6 als eerste klaar. Vanuit de opening had hij meer ruimte en kon zelfs een witte pion laten oprukken tot h6. Het voordeel was groot genoeg voor de winst al heeft uw verslaggever niet precies gezien hoe dat in zijn werk ging.
Op bord 7 speelde Louis Rutgers tegen een rustig openingssysteem van zijn tegenstander. Na ruil van dames en enkele lichte stukken ontstond er een eindspel dat binnen de remisegrens bleef. Dat was dan ook de logische uitslag.
Bij Arjan Uittenbogaard op bord 8 zag het er ook lange tijd nogal gelijk uit al had Arjan wel een klein beetje meer ruimte. Arjan bleef heel geduldig zoeken naar mogeIijkheden zijn voordeel te vergroten. Uiteindelijk lukte dat en kon hij de partij winnend afsluiten.
Op bord 2 speelde Henk Boot een rustige opening en kreeg een klein beetje ruimtevoordeel. Rond de 20e zet kreeg Henk de open c-lijn in handen en koos zijn tegenstander voor een opmars van zijn h-pion, ondersteund door een toren op h8. Henk moest na hxg3 wel oppassen voor kleine potentiële dreiginkjes langs de h-lijn, maar hij had die zo bleek na thuisanalyse kunnen negeren en met torens en dame via c7 en b6 de zwarte damevleugel binnenvallen en daar materiaal winnen. Voorzichtigheid weerhield hem hiervan. Toch was het in deze fase zwart die attent moest zijn en rond de 30e zet tastte hij verdedigend mis en kreeg Henk’s aanval stormkracht. Een dubbele aanval met de dame leidde tot dameruil, maar het paardschaak dat volgde leverde Henk een pion op en er vielen nog meer rijpe appelen = pionnen van de boom. De tegenstander speelde nog vrij lang door, maar één zet voor het mat gaf hij toch maar op.
Halverwege stonden we dus weer met 3,5-0,5 voor, zodat opnieuw serieus met een nieuwe grote overwinning rekening kon worden gehouden. Maar na deze voorspoedige start kwam er toch wat zand tussen de radertjes. Jaco Vonk op bord 1 kreeg na een voor hem bekende opening een stelling met bekende patronen op het bord en zodoende werd hier ook wel een beetje op een overwinning gerekend, maar zijn tegenstander was niet tot medewerking bereid en verdedigde zich taai en secuur. Uiteindelijk was remise door eeuwig schaak de toch wel logische uitslag.
Bij Jeroen Brandsma ging het mis op bord 4. Hij speelt dit jaar in de externe competitie geen erg fortuinlijk seizoen. Zo ook vandaag. Na de opening leek zijn opening mislukt met een ernstig gat op d3 en een sterke zwarte dame op g5. Maar na Kf1 kwam zwart toch niet echt verder en kwam Jeroen terug in de wedstrijd. Hij bood daarom begrijpelijk remise aan toen de partij weer redelijk in evenwicht was, maar zijn tegenstander gaf aan dat hij voor de winst speelde. Helaas ging het dus later mis en was verlies het niet meer verwachte gevolg.
Maar de laatste 2 partijen van Hans Karelse op bord 3 en Tony Else op bord 5 stonden beide heel goed. Maar toen voltrok zich bij Hans op bord 3 een drama. Na een rustige opening bleven alle stukken lang op het bord staan. De tegenstander trok met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren, terwijl Hans zijn heil zocht op de damevleugel en in het centrum. Hans zorgde ervoor dat er op de koningsvleugel geen groot gevaar door wit kon worden gesticht en kreeg na een goed getimed b4-b3 de mogelijkheid met zijn witte loper binnen te vallen en een kwaliteit te winnen. Zeker toen hij daarna zijn andere loper op g5 offerde waren er zoveel fraaie mogelijkheden om met dame en paarden de witte stelling binnen te vallen, dat het punt door velen al werd geteld. In plaats van met een paard op e5 te slaan en de witte dame aan te vallen, gaf Hans nog een schaakje met een paard, maar daardoor kwam de zwarte dame op de tocht te staan en waren de kansen opeens weer redelijk gelijk. Toen vond wit hierna nog venijnige resources en kwam met een uiterst gevaarlijke tegenaanval opzetten, die hij zeer bekwaam uitvoerde. Hans  bleef dus de kous op de kop achter.
Als laatste was Tony Else op bord 5 nog bezig. Vanuit de opening werd het een open gevecht, waarin Tony beter manoevreerde dan zijn tegenstander. Hij kwam uiteindelijk twee pionnen voor te staan, maar had nog maar zo’n 3-4 minuten over en zijn tegenstander wel wat meer. Daarom koos Tony ervoor de stelling te vereenvoudigen door torenruil en een goed getimed remiseaanbod, ook vanwege het teambelang. Zijn tegenstander kon een dergelijk vrij genereus remiseaanbod niet weigeren, zodat we uiteindelijk toch nog met 4,5-3,5 aan het langste eind trokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *