Terug naar nieuwsoverzicht

Fraaie winst eerste team tegen WLC1 uit Eindhoven

Op zaterdag 16 december moest het eerste spelen tegen WLC 1 in de derde klasse H van de KNSB. WLC was medekoploper en wij stonden onderaan samen met de Pion en Blerick.

Het beloofde een spannende middag te worden. Alle tafels stond in slagorde diagonaal opgesteld.

Wedstrijdleider en WLC lid Gerard Welling zou wedstrijdleider zijn, maar bleek in de zaal ernaast te moeten dammen. Ja, u leest het goed, dammen, hij is sinds zes jaar met dat platte spel gestart.

Met een andere wedstrijdleider werd er aan de borden plaatsgenomen en kwam er snel tekening in de strijd. Zowel Jesper als Eddy kregen een duidelijk door de spelers voorbereid systeem tegen zich. Eddy op bord 7 iets als de Engelse verdediging (b6 en Lb7 gevolg door f5) en Jesper op bord 1 iets Philidor-achtigs dat zijn tegenstander zeer goed bleek te kennen. Jesper had natuurlijk het nadeel dat zijn speltype en spelvoorkeuren door zijn wekelijkse snelschaakpartijen op het werk op de Universiteit Eindhoven met Guus Bollen (speelde op bord 2 tegen Jaco) zeer bekend was voor zijn tegenstander. Kortom al snel werden Eddy en Jesper door snel spelende tegenstanders naar de afgrond en de nederlaag gespeeld. Jesper gaf als commentaar nog mee dat hij zijn partij als vrij pijnlijk ervoer: “Ik kwam in een of ander systeem terecht wat mijn tegenstander goed kende. Ik moest een hoop uitrekenen maar het was allemaal tevergeefs.”.

Dit betekende 2-0 achterstand. Gelukkig deed Henk Boot als invaller op bord 3 wat terug door na een voor hem bekende en voor ons spannende opening een mooie centrum doorbraak met e4-e5 kon forceren en overtuigend en verdiend won. Henk gaf aan uw verslaggever mee: “Kortom, lekker als je tegenstander niet thuis is in een opening en op zichzelf er goed uitkomt, maar zich toch ongemakkelijk voelt en veel meer tijd nodig heeft om de zaak bij elkaar te houden. Uiteindelijk heb ik vanaf de 15e zet steeds zo’n 30 min meer op de klok gehad. Dus ik had direct na de partij al een lekker gevoel al waren er in de analyse sporadisch nog wat zwarte grapjes, maar echt dwingend waren die niet”.

Vervolgens werd onze topscoorder tot nu toe Andries overmoedig in een stelling met een pion meer en moest toen zijn koning omleggen. Andries gaf als reactie aan uw verslaggever mee: “Ik kreeg dezelfde opening op het bord waarmee ik al 2x eerder met zwart van hun “Guus” (Guus Bollen, zie boven) had verloren. Ik kwam er op zich prettig uit, op het moment dat ik dacht helemaal onder de druk uit te komen, raakte ik pardoes een stuk kwijt wat Ik al had laten instaan omdat dan dubbelschaak en mat zou volgen, maar mijn tegenstander viel het stuk gewoon nog een keer aan, maar zelfs toen kon ik me nog redden, deed echter een paniekzet waarop ik zowel een stuk kwijt was als mijn stelling volledig in puin lag”.

Dit betekende een 3-1 achterstand. Kortom karakter tonen en punten pakken was gevraagd.             Gelukkig toonde onze spelers op bord 6 en 8 spelend met zwart deze kwaliteiten. Zowel Tim als Lemmy wisten met zwart te winnen. Bij Tim ging het redelijk gelijkmatig en bij Lemmy was er meer gegoochel nodig, maar beiden toonden balvast en brachten het punt binnen. Uw verslaggever vernam van Tim (ook namens Lemmy):

Een mooi middagje waarbij het kwartje eindelijk eens een keer onze kant opviel. Voor het verslag kan ik over mijn eigen partij kort zijn. We kwamen gelijk uit de opening waarbij we beiden, vooral ik, veel tijd investeerden om een goed plan te vinden. Op zet 14 kreeg ik opeens de kans een dodelijke penning op het bord te brengen waarbij ik een stuk won. Saillant detail, ik zag het meteen, Fritz doet er langer over…. Wat wit daarna ook probeerde, het stuk hengelde ik enkele zetten later binnen. De winst is daarna niet meer in gevaar gekomen en op zet 27 was het punt binnen. 

Lemmy kwam iets minder te staan waarbij op het meest nadelige moment Fritz een waardering gaf rond de +1 voor wit. In praktische zin kon het nog alle kanten op. Wit dacht met 30. g2-g3 een nuttig veld vrij te maken voor zijn loper op f3 maar hierdoor riep hij grote problemen over zichzelf af en stond Lemmy veel beter maar moest ze het nog wel goed spelen. Overigens stond op het moment vóór de zet 30. g3 een volledig gelijke stelling op het bord. In de fase na 30. g3 heeft Lemmy ijzersterk gespeeld en vanuit haar mooie positie heeft ze overtuigend  doorgepakt naar een gewonnen stelling. Zonder haar tegenstander nog een kans te geven trok ze de partij over de streep. Voordat zij een paar zetten later pion d2 liet promoveren had ze nog even goed gecheckt dat er geen eeuwig schaak meer in de stelling zat. Haar tegenstander kwam tot dezelfde conclusie en gaf de partij op.

Hiermee kwam de tussenstand rond half vijf op 3-3. Gezien de noodzaak om punten te pakken (een of liefst twee) lag de druk op Jaco en mij om samen een punt of meer te scoren.

Zelf speelde ik met wit tegen Rudy Simons op bord 5, een speler waar ik al twee keer eerder tegen speelde. Hij won een keer en ik won een keer. Op zaterdag kwam na de opening dezelfde stand op het bord als in de vorige partij. In het middenspel speelde Rudy beter, in de overgang naar het eindspel maakte hij echter een fout. Ik kon door een kleine combinatie een pion winnen en uiteindelijk de partij. Hiermee waren de 4 bordpunten zeker en ook een matchpunt.

Jaco moest de hoogst gerate speler Guus Bollen met zwart tegenstand bieden. Jaco gaf het loperpaar op en kreeg als compensatie dat wit veel pionnen opgespeeld had en Jaco dus steun velden voor zijn paard en lopen kreeg. Na 4.5 uur spelen schikte de WLC speler zich in remise. Uw verslaggever kreeg als reactie: “Mijn remise tegen Guus Bollen was een terechte uitslag. Ik speelde in de opening Dxd5, Da5 en later Dh5 en Df5. Wit ruilde in de verwachting een betere stelling uit te kunnen bouwen. Dat kwam niet echt van de grond, omdat ik de zaak dicht kon houden en ook tegendruk kon uitoefenen. Guus ging nog ver in zijn pogingen, forceerde nog wat op de koningsvleugel, maar dat leverde niets op met remise tot gevolg”.

Met de remise van Jaco was de winst binnen. Een fijne overwinning. Krap, maar verdiend.

Een winst de nodig was gezien de verrassende winst van de laagst geplaatste ploeg de Pion 2 tegen de koploper Voerendaal op dezelfde dag. Wij moeten dus ook de volgende ronden echt aan de bak om het degradatiespook voor te blijven.

Tabel met uitslagen

 

Medema , J. (Jeroen)2172Nederlof , J. (Jesper)21631 – 0
Bollen , G. (Guus)2234Vonk , J.J. (Jaco)2158½ – ½
Jansen , I. (Ingeborg)1895Boot , H. (Henk)20510 – 1
Brouwers , T. (Ton)1834Dekker , A. (Andries)21031 – 0
Simons , R.W.J. (Rudy)1988Mulder , H.W. (Hemmo)20280 – 1
Albers , F. (Frank)1917Schakel , T.T. (Tim)20310 – 1
Haitjema , J. (Jarich)1930Korevaar , E.L. (Eddy)18941 – 0
Koymans , P. (Peter)1989Schakel , L. (Lemmy)18010 – 1
Gemiddelde Rating: 1995 Gemiddelde Rating: 2029 3½-4½

 

 

Hemmo Mulder

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *