Terug naar nieuwsoverzicht

Fraaie winst Jaco Vonk in interne competitie ((13 maart 2018)

De topper tussen Jaco Vonk en Henk Boot kende een verrassende ontwikkeling direct in de opening. Jaco koos in een talloze malen gespeelde stelling voor een geheel nieuwe zet die naar het leek zonder compensatie een pion kostte.

Omstanders dachten aan een blunder, maar naderhand zou blijken dat Jaco doelbewust voor deze zet had gekozen om de bekende paden te mijden. Bij de computeranalyse achteraf zou blijken dat de gespeelde zet tóch leidde naar een levensvatbare stelling waarbij wit over voldoende compensatie beschikte voor de geofferde pion. Het tekent Jaco die altijd op zoek is naar bijzondere zetten en originele ideeën, ook al kost het materiaal. En hieraan wordt nog toegevoegd dat er geen sprake was van een voorbereiding thuis, maar dat het idee spontaan achter het bord is gevonden!

Hoe dan ook, Henk pakte de pion en verkreeg naast de pion ook een zee van tijd voorsprong op zijn tegenstander. Ondertussen ontwikkelde Jaco een initiatief op de damevleugel. Toen Henk naliet om op de aangewezen momenten actief op te treden wist Jaco de zwarte stelling verder aan te schroeven. De druk werd groot en ondanks dat de stelling objectief bezien wellicht nog niet verloren stond voor zwart moest Henk uiterst nauwkeurig spelen. Vaak lukt dat niet in dergelijke stellingen en ook ditmaal bezweek hij onder de druk.

Een fraaie prestatie van Jaco en een mooi en gedurfd gespeelde partij! En een reuzenstap richting prolongatie van het kampioenschap!  

De partijen tussen Hans Karelse en Tim Schakel zijn altijd spannend. Dit was ook het geval in deze partij al speelde de stelling van Tim iets prettiger met enkele concrete aanknopingspunten. Toen Hans in een voor hem iets mindere stelling de fout in ging trok Tim de partij naar zich toe.

In een wat ongebruikelijke opzet kreeg Eddy Korevaar een sterke koningsaanval tegen Bram Capelle en won zomaar twee pionnen met daarbij een belangrijke open lijn. Gevolg was een huizenhoog gewonnen stelling waarna Eddy zijn concentratie verloor. De dames gingen er vervolgens af en Bram won twee pionnen terug door onnauwkeurig spel van Eddy. Op enig moment gaf Eddy nog een pion om de torens van zijn tegenstander uit elkaar te drijven en dat bracht hem meer activiteit.

Bram blunderde daarna zijn toren weg en vervolgens was het een kwestie van techniek. Het  voelde bij Eddy een beetje als een gestolen halfje maar hij had zijn partij in eerste instantie moeten bekronen met zijn koningsaanval.

Een mooie prestatie kwam op naam van Gijs Bos. Hij wist Chris Tromp een halfje te ontfutselen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *