Terug naar nieuwsoverzicht

De Giessen en Linge 1 ten onder tegen RSC ’t Pionneke

Buiten was het druilerig weer, binnen streden drie regioteams tegen teams uit het zuiden des lands. Op voorhand was duidelijk dat zowel Sliedrecht (I en II) als De Giessen en Linge (I) het moeilijk zouden krijgen.

Sliedrecht I kwam er niet aan te pas tegen De Combinatie I uit Asten, een team dat verhuisd was van poule H naar poule F. Uiteindelijk werd met 2,5-5,5 verloren. Jorik Klein speelde een prachtige partij tegen Bob Jansen, maar moest  tegen de klok van zes uur berusten in remise.

Sliedrecht II had het ook zwaar en verloor met 2-6 van Bergen op Zoom I.

De Giessen en Linge I verging het niet beter. Het team miste haar basisspelers Andries Dekker en Bobby Fijlstra terwijl tegenstander RSC ‘t Pionneke op oorlogssterkte was.

Jaco was als eerste klaar op bord 1. In de opening moest hij secuur spelen om een koningsaanval af te wenden. Dat lukte wat tegenstander Ger Janssen deed besluiten om remise aan te bieden. Jaco stond op dat moment wat prettiger, maar Ger beschikte over het loperpaar. Jaco overwoog nog even om op oorlogspad te gaan, maar besefte dat hij daarmee de slapende lopers zou wakker maken en eventueel een vrije centrumpion het hoofd moest gaan bieden. Hij besloot dat remise ook een mooi resultaat was.

Henk volgde snel op bord 3 met eveneens een gelijkspel. Hij speelde een degelijke partij, neutraliseerde de aanvallende pogingen van Guido Royakkers en had nog een optie om een kwaliteit te offeren voor twee pionnen. Ook voor hem gold dat remise een prima resultaat was.

Eddy speelde op bord 5 een spannende partij tegen Ivan Utama. Hij had een pion verdiend met een vrijpion op de a-lijn, maar de stelling was in Ivans voordeel. Op enig moment besloot Eddy tot de lange rokade om aan een vervelende penning te ontkomen. Het leverde hem een toren en een paar verdwaalde pionnen op tegen het loperpaar. Ivan versterkte zijn stelling en Eddy kon het niet meer drooghouden.

Invaller Hans speelde op bord 7 tegen een sterk spelende Paul Aben. Paul had het centrum stevig in handen en dwong Hans om de kwaliteit te geven. Hans speelde nog even door, maar besefte dat hij geen compensatie had. In een droevige stelling gaf hij de pijp aan maarten.

De tussenstand was hiermee op 1-3 gekomen met weinig hoopgevende stellingen bij de familie Schakel en met min of meer gelijke stellingen bij Hemmo en Jesper.

De stelling bij Hemmo zag er goed uit. Op bord 6 speelde hij tegen Eric Schouten, een nieuwe speler bij ’t Pionneke. Hemmo zette de partij geduldig op en positioneerde zijn stukken naar de juiste velden. Op enig moment had Hemmo de kans om een centrumdoorbraak te forceren waarmee hij zijn ontwikkelingsvoorsprong had kunnen benutten. Hij miste deze kans zodat Eric zijn stelling op orde kon brengen en druk kon geven op de c-lijn. De partij raakte daarmee in evenwicht en de remise werd een feit.

Jesper spendeerde veel tijd in zijn eigen opening tegen Joost Heltzel. Joost bleek in zijn voorbereiding te zitten en schudde de eerste tien zetten achteloos uit zijn mouw. Jesper kon desondanks goed mee in de stelling. In het vervolg wist Joost de koningsvleugel van Jesper schoon te vegen (Jesper had lang gerokeerd) en kreeg daarmee een promotie van zijn h-pion in het vizier. Jesper gaf echter lastig tegenspel en op een onzalig moment bracht Joost zijn koning naar h7. Dat stelde Jesper in de gelegenheid om met Pe6(!) het heft in handen te nemen. De stelling kantelde volledig, Jesper won de kwaliteit en een pion met schaak. Kort daarna bleek Jespers vrije centrumpion de beslissende. Deze bleek harder te lopen dan de h-pion van Joost, de partij was beslist in het voordeel van Jesper.

Lemmy had op bord 8 geen fijne middag. Ze liet haar tegenstander Wolfgang de Cauter een koningsaanval opzetten waarbij twee pionnen sneuvelden. Wolfgang kreeg een pion op g2, gesteund door zijn paard op h4. Lemmy dacht dat zij op termijn die pion wel zou terugwinnen, maar daar dacht Wolfgang anders over. Hij hield de druk er goed op, Lemmy probeerde nog via een opening op de a-lijn met haar toren naar binnen te dringen, maar uiteindelijk miste ze de toren in haar verdediging. Uiteindelijk kon Lemmy de stelling niet meer keepen en verloor ze een stuk en daarmee de partij.

De wedstrijd was hiermee in het voordeel van RSC ’t Pionneke beslist.

Tim speelde de langste partij. Op bord 4 had hij het zwaar tegen Eduard Coenen. Eduard zat goed in zijn opening en wist een bres te slaan in Tims koningsverdediging. Tim moest aan de bak en kwam in zware tijdnood, maar wist voortdurend de goede zetten te vinden om niet verder in het nadeel te komen. Eduard liet echter ook niet los en hij hield zijn stellingsvoordeel +pion voorsprong vast. Na een torenruil leek het dat het ergste voorbij was voor Tim, maar in het eindspel wist Eduard via een mooie manoeuvre zijn c-pion te laten promoveren op straffe van torenverlies.

RSC ’t Pionekke behaalde hiermee een ruime en verdiende overwinning (2,5-5,5). De Giessen en Linge moet haar wonden likken en zich voorbereiden op opnieuw een pittige wedstrijd tegen HSC Helmond op 4 november.

 

Jaco Vonk, 8 oktober 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *