Terug naar nieuwsoverzicht

In memoriam Gijs Bos + opname uitvaartdienst

Zondag 8 augustus 2021 overleed Gijs Bos in alle rust in bijzijn van Pien en Matilde, precies zoals hij het gewenst had, geen ziekbed, geen pijn, gewoon ‘s nachts langzaam weggezakt.
De afgelopen 3 1/2 jaar hebben we vele avonden, ja bijna elke vrijdag en ook vaak op de dinsdagavond, als er geen schaakavond was bij de schaakclub, talloze partijen gespeeld. In coronatijd waren we even gestopt, maar na een aantal weken weer begonnen op verzoek van de familie. Gijs sliep de hele dag en ging zienderogen achteruit van verveling. Hij miste het schaken, want dat was de laatste jaren zijn passie.
Hij speelde vaak met zijn schaakcomputer, maar lijfelijke schaakpartijen was veel leuker. Vaak zei hij om 23.00u. “ zullen we nog een partijtje spelen”.
Altijd werd ik met de volgende woorden begroet door Gijs:” Hallo Huig, hartelijk welkom, trek maar aan het touwtje ( wat in de brievenbus ging), fijn dat je er bent.”
Ik heb de familie Bos leren kennen als een hechte en warme familie. Iedereen stond voor elkaar klaar om voor Gijs te zorgen. En natuurlijk ons tijdens het schaken goed verzorgde met allerlei lekkere dingen.
Ik was tijdens de begrafenis zeer verwonderd, dat de dominee, die vaker bij de familie langs kwam, precies dezelfde woorden gebruikte als ik:”een hechte en warme familie“, wonderlijk, maar wel waar!
Het was jammer maar Gijs ging de laatste tijd steeds meer achteruit, maar zijn koppie was nog goed tot het laatste aan toe.
Dinsdag 3 augustus had Gijs al moeite om uit zijn luie stoel te komen om naar het schaakbord te lopen, maar was helder genoeg om die avond alle partijen te winnen.
Vrijdag 6 augustus werd ik door Pien buiten opgewacht; Gijs kon niet meer op eigen benen staan of lopen, maar wilde perse nog schaken. Hij zat in de rolstoel en zijn eigen stoel stond tegenover hem. Deze was vandaag speciaal voor mij bestemd. Wel heb ik zijn 2 kussentjes weggehaald, daar mag alleen Gijs op zitten.
We hebben 7 zetten gespeeld ( deze kwamen nog vrij snel op het bord en is ook nog een belangrijk getal in de Bijbel), maar de achtste zet is nooit op het bord gekomen.
Het was genoeg…..
De begrafenis was indrukwekkend; vooral de persoonlijke toespraken van Ted, Mathilde en Pien en een prachtig schaakspel verhaal waar de gehele familie Bos in genoemd werd.
Na afloop werd Gijs lopend gedragen door kinderen en kleinkinderen naar zijn laatste rustplaats. Een wandeling in alle stilte, ja zelfs de vogels waren even stil uit respect, want er kwam een bijzonder mens voorbij, heel vredig.
Ik ben ontzettend dankbaar dat ik bij Gijs avonden lang hebt geschaakt, dankbaar voor alle goede zorgen van de gehele familie Bos. Jullie hebben mijn leven meer betekenis gegeven en ook mijn leven verrijkt.
Gijs wat zal ik je missen………..Huig Visser, schaakvriend.

 

De uitvaartdienst is terug te luisteren via onderstaande link. Hierin ook de toespraak van een kleinzoon van Gijs over het schaakspel gekoppeld aan de familie Bos met Gijs als koning, heel interessant voor de schakers onder ons.

https://kerkdienstgemist.nl/stations/301/events/recording/162893880000301

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *