Terug naar nieuwsoverzicht

Hemmo Mulder wint tweede ronde snelschaakkampioenschap (2 januari 2018)

Op de eerst  mogelijke dag van het nieuwe jaar (1 januari niet meegerekend) stond de tweede ronde van het snelschaakkampioenschap op het programma. De bezetting was een beetje aan de magere kant met twaalf deelnemers, maar dat mocht de pret zeker niet drukken.

Omdat onze wedstrijdleider afwezig was moest geïmproviseerd  worden met de indeling. Eddy wist als vervanger van Jaco hier wel raad mee en ging over tot het vormen van twee groepen van zes deelnemers. De indeling was zodanig dat op papier sprake was van twee ongeveer even sterke groepen. Speciale aanwezige was Hemmo Mulder die uitsluitend meedoet aan de wedstrijden van het eerste team.

Het was even een discussie hoe verder te gaan nadat de voorronden waren gespeeld. De aanvankelijke gedachte was om zes dubbelrondige tweekampen te houden, dus de nummer 1 van poule A speelt tegen de nummer 1 van poule B, de nummer 2 van poule A speelt tegen de nummer 2 van poule B, enzovoort. Maar later is, met name om reden dat het kampioenschap dan wel erg snel zou zijn afgelopen, gekozen voor drie vierkampen.

Voorronde poule A 

In groep A speelden Henk Boot, Hemmo Mulder, Hans Karelse, Tijmen Schakel, Jan Post en Kees Bons. Het werd een spannende strijd waarbij de nummers 1 tot en met 4 elkaar slechts één punt ontliepen. Hans wist van Hemmo te winnen maar verloor van Henk en Tijmen. Met drie punten eindigde Hans op de vierde plaats. Tijmen speelde een sterk kampioenschap en eindigde met drie gewonnen partijen, één remise (tegen Henk) en één verliespartij (tegen Hemmo) op de gedeeld tweede plaats. Ook Hemmo behaalde dit aantal en hierdoor kon Henk door een remise tegen Tijmen in de laatste ronde met een half puntje meer groepswinnaar worden.

Henk ging door zijn winst in deze poule door naar de finalepoule. Omdat Hemmo het onderlinge duel van Tijmen had gewonnen ging ook Hemmo door naar de eerste groep.  Tijmen miste hierdoor zijn kans om zijn sterke resultaat van de eerste ronde (gedeeld eerste, op weerstandspunten tweede) een goed vervolg te geven en voor hem was de vijfde plaats in dit kampioenschap het hoogst haalbare. Voor Jan en Kees bleek dit geweld iets te zwaar. Zij speelden onderling remise en eindigden gebroederlijk op de gedeeld vijfde plaats.

Voorronde poule B 

In groep B speelden Tim Schakel, Eddy Korevaar, Louis Rutgers, Chris Tromp, John Dessens en Huig Visser. In deze groep exact hetzelfde beeld. Ook hier verschilden de nummers één en vier slechts één punt. Chris Tromp speelde een uitstekend kampioenschap met als hoogtepunt zijn winst op Tim Schakel. Hij toonde zich in een tactische strijd de sterkste en was volop in de strijd voor plaatsing voor de eerste finalegroep. Door verlies tegen Eddy Korevaar in de laatste ronde, waar Chris opnieuw uitstekend tegenstand bood, en eerder verlies tegen Louis Rutgers bleef hij steken op drie punten. Hiermee eindigde Chris op de vierde plaats. Op de gedeeld tweede plaats eindigden Tim Schakel en Louis Rutgers met drieënhalf punt.

Met vier punten (remises tegen Tim en Louis) eindigde Eddy op de eerste plaats. Direct daaronder was het dringen geblazen om de tweede finaleplaats. Waar zoon Tijmen de finalegroep miste viel het kwartje voor Tim wel de goede kant op omdat hij het onderlinge duel van Louis had gewonnen. Louis en Chris plaatsten zich voor de tweede groep. Huig en John eindigden op respectievelijk de vijfde en zesde plaats.

Finalegroep 3 

In groep 3 was Jan oppermachtig en wist al zijn partijen te winnen. Op plaats twee en drie eindigden John en Kees met anderhalf punt gelijk. Omdat hun onderling resultaat remise was, moesten beiden de tweede plaats delen. Huig eindigde als vierde. In de voorronde wist Huig nog van John te winnen, ditmaal was het andersom. Hiermee bleef niemand puntloos en behaalden alle deelnemers minimaal één overwinning.

Finalegroep 2 

In groep 2 wist Tijmen al zijn partijen te winnen waarmee hij winnaar werd van poule twee en in de eindrangschikking beslag legde op de vijfde plaats. Chris werd ongedeeld tweede met anderhalf punt. Hij won van Hans en deelde de punten met Louis. Door zijn overwinning op Louis legde Hans beslag op de derde plaats. Louis eindigde met een half punt minder als vierde.

Finalegroep 1 

In de eerste poule begonnen Henk en Hemmo sterk met overwinningen op respectievelijk Tim en Eddy. Henk verloor vervolgens van een sterk spelende Eddy terwijl Hemmo in de openingsfase de zetten herhaalde tegen Tim. Doorspelen zou te grote risico’s met zich meegebracht hebben. Tim wist de laatste ronde Eddy te verslaan en passeerde hem hiermee in de eindrangschikking. Hemmo won van Henk waarmee hij overtuigend winnaar werd. Met tweeënhalf punt bleef hij Tim een vol punt voor. Eddy en Henk eindigden een half punt hierna op plaats drie en vier.

Eindrangschikking ronde 2 snelschaakkampioenschap seizoen 2017-2018  

1. Hemmo Mulder; 2. Tim Schakel; 3. Eddy Korevaar 4. Henk Boot; 5. Tijmen Schakel; 6. Chris Tromp; 7. Hans Karelse; 8. Louis Rutgers; 9. Jan Post 10/11. John Dessens en Kees Bos 12. Huig Visser

Tussenstand snelschaakkampioenschap seizoen 2017-2018 

De derde en laatste ronde van het snelschaakkampioenschap belooft ongemeen spannend te worden. Van de drie ronden wordt het minste resultaat weggestreept en de punten van de klassering van de twee beste ronden bij elkaar opgeteld. Degene met de minste punten is de snelschaakkampioen van het seizoen 2017-2018.

Er zijn tot nu toe twee winnaars te weten Jaco Vonk en Hemmo Mulder. Wint één van beiden de derde ronde dan is diegene de nieuwe kampioen. Voor Jaco zou dit prolongatie van zijn titel betekenen.

Maar er zijn meer kapers op de kust. Tijmen en Tim Schakel zijn met tweede plaatsen in respectievelijk de eerste en tweede ronde ook nog kanshebbers. Bij winst in de laatste ronde eindigen zij minimaal gelijk met Jaco of Hemmo. Bij gelijk eindigen ligt toewijzing van de kampioen ingewikkeld. Ook Henk Boot en Eddy Korevaar zijn met ieder een derde plaats op zak bij een overwinning in de laatste ronde nog kansrijk, maar zijn daarbij wel afhankelijk wie er dan als tweede eindigt. In het geval dat dit dan Jaco of Hemmo zal zijn, dan is winst in de laatste ronde onvoldoende.

Al met al kunnen we terugzien op een gezellig en dus geslaagde snelschaakronde. Een mooie start van het jaar 2018! Wat ook opviel was dat niemand kansloos was en er voor ieder punt keiharde strijd werd geleverd. Dit leverde meerdere verrassende uitslagen op. Ook dit gegeven maakte het kampioenschap succesvol!

Tim Schakel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *