Terug naar nieuwsoverzicht

Henk Boot prolongeert kampioenschap schaakclub De Giessen en Linge (24 mei 2015)

Nek-aan-nek gingen Jaco Vonk en Henk Boot naar de laatste ronde van de onderlinge competitie. Beide kemphanen besloten om de strijd in de laatste ronde in een rechtstreeks duel uit te vechten. Van Jaco een gedurfd, sportief en prijzenswaardig besluit, omdat hij als koploper het meeste risico liep om het kampioenschap zo te verspelen.

Henk kwam met wit iets beter uit de opening, maar erg veel was er nog niet aan de hand. Toch was het niet zo eenvoudig voor Jaco, aangezien Henk naast zijn makkelijker te spelen stelling ook beter zijn tijd had ingedeeld. In de overgang van het middenspel naar het eindspel besloot Jaco een riskant kwaliteitsoffer te plaatsen in ruil voor twee vrijpionnen op de damevleugel. Er ontstond een boeiende fase die telkens schommelde tussen groot voordeel voor Henk en gelijk spel.

Beiden hebben in deze fase kansen gemist, Henk op de winst en Jaco op remise. Toen Jaco, die inmiddels in grote tijdnood was gekomen, zijn laatste remisekans miste pakte Henk opnieuw groot voordeel. In een reeds zeer bedenkelijke stelling met erg weinig tijd was het niet verwonderlijk dat er een blunder van Jaco volgde waarna hij direct op kon geven. Zo kwam een einde aan een lange strijd tussen deze volledig aan elkaar gewaagde spelers, die het gehele jaar de competitie domineerden. Met kop en schouders staken zij boven de rest uit. Eddy Korevaar wist op respectabele afstand beslag te leggen op de derde plaats.

Henk Boot opnieuw kampioen van schaakclub De Giessen en Linge! Het betekent zijn derde kampioenschap. Opmerkelijk is dat de eerste keer 47 (!) jaar geleden is, Henk was toen 16 jaar oud. Nu hij de 60 is gepasseerd, is hij bezig aan zijn derde jeugd en speelt vol passie en overgave energiek zijn partijen. Naast het kampioenschap heeft hij ook in de externe competitie van zich laten spreken met een score van 6,5 punt uit 10 partijen. Dit resultaat heeft Henk behaald aan een topbord in de derde klasse van de landelijke competitie en dit geeft deze prestatie extra glans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *