Terug naar nieuwsoverzicht

Herstart interne competitie op 01-02-2022 in Arkel

Gelukkig zijn een aantal corona-beperkingen opgeheven, maar de horecasluitingstijd van 22.00 uur is voor een schaakclub nu eenmaal niet verenigbaar met spelen volgens een regulier speeltempo. Helaas bleek het in De Til niet mogelijk om bv de horecafunctie om 22.00 te sluiten en dan gewoon verder te schaken. Gelukkig was er al eerder geïnformeerd naar een andere speellokatie en die werd gevonden in Arkel in de zaal “Huis voor Iedereen” onder bij de Koepelkerk. De zaal was niet zo groot, maar ruim genoeg om weer tegen elkaar te kunnen schaken.
De belangrijkste partij was die tussen Jaco Vonk en Henry Houweling. Jaco speelde een bekend gambiet, een opening die hij vaker van stal haalt. Henry accepteert de pion in de opening en kies daarna voor een wat alternatieve voortgang. Waarbij het Henry’s intentie is om met de a en b pion naar voren te gaan marcheren. Jaco heeft de andere kant van het bord gekozen als “werkterrein” en wil de verdediging van de  zwarte koning te ondermijnen op de vleugel en zoekt dan ook de aanvallende slagkracht.  

Er volgt 12. … b4, 13.Lxg6. Jaco pakt hier het initiatief, maar weet niet door te drukken.
Dit kost hem wat terugtrekkende bewegingen, waardoor ik de overhand krijg. Na een aantal vervolg zetten komt de volgende interessante stelling op het bord.

Er volgt nu 19. Dg3 Lxf1, 20. Pxf5. Hierna volgt het ruilen van stukken, want Henry een extra tempo oplevert. Uiteindelijk weet hij dit niet te benutten en speel ik richting het eindspel te voorzichtig. Hierdoor mist Henry een schaakje, waarmee de b-pion weer in handen van Jaco valt.

Jaco’s tijd is inmiddels wel erg geslonken met nog maar 2 minuten op de klok en Henry heeft er nog 20. Hier wil hij iets ”te veel” van profiteren en wordt daarmee slordig. Een bekende “pitfall”, waar in de loop van de jaren al heel wat van Jaco’s tegenstanders in terecht zijn gekomen. Volgende stelling, waar achteraf ook nog veel voordeel aanwezigblijkt voor zwart. Na verschillende zetten blijft er niets anders over dan remise. 

Hier volgt 37. … Kc6, 38. Ke2  Da6, 39. Ke1  Ld8, waarna de witte dame via g7 binnen kan dringen en eeuwig schaak forceren.
Nadien blijkt dat vooral zwart de kans(en) heeft laten liggen. Voor Jaco wellicht een prima resultaat. Voor Henry een slapeloze nacht, want Jaco zat dan al wel op de knieën, maar de genadeklap heeft Henry niet kunnen uitdelen. Wat had gemoeten gezien het grote plus-voordeel volgens de computer. Wellicht iets te veel vanuit mijn perspectief, schrijft Henry maar het was al laat, dus niet lang met Jaco kunnen napraten.

Arjan Uittenbogaard en André van Wingerden speelden een open partij, waarbij beide spelers hun koningsloper fianchetteerden. André kreeg en geep de kans om een paard op f2 te offeren en Arjan moest het stuk met een extra pion teruggeven. Hoewel een voorsprong van twee pionnen wel genoeg zou zijn geweest voor winst, werd het einde door een onnauwkeurigheid van Arjan nog wel extra bespoedigd.
David Carlsson speelde een goede partij tegen Huig Visser. Een stukoffer voor een koningsaanval zag er ook wel erg dreigend uit en Huig wist zich tegen het toenemende aanvalsgeweld ook niet staande te houden. Een goede overwinning van David.
Bert van Hees nam het op tegen Bram Capelle. Bert koos een rustige openingsvariant, maar Bram probeerde druk op de koningsvleugel uit te oefenen met zijn opgespeelde pionnen. De druk bleef binnen normale grenzen en vervolgens was er overtuigend boemerangeffect: de zwarte verdediging was niet tijdig op orde en Bert posteerde een ijzersterk gedekt paard op f6, waardoor zwart volledig in het defensief werd gedwongen en de speelruimte van de zwarte zware stukken tot een minimum werden beperkt. Wellicht had Bram nog wat meubelen kunnen redden door een kwaliteit te offeren en het vermaledijde paard op f6 te elimineren. Maar die kans liet hij passeren. Wat restte was een overtuigende overwinning van Bert.
De partij tussen Rob van Driel en John Dessens leek lang gelijk op te gaan, maar hoe het vanuit een rustige opening voor Rob ineens misging is uw verslaggever helaas ontgaan. John won dus.
De laatste partij die van start ging was die tussen Henk Boot en Hans Karelse. De opening was al enkele malen eerder tussen hen beiden op het bord gekomen en ook nu koos Henk voor een agressieve benadering en aanval op de koningsstelling van Hans. Na zwart’s 13. … f5 koos Henk voor 14. h5, 

   terwijl het alternatief exf5 er al even aantrekkelijk uitzag. Hans concentreerde zich op de damevleugel en Henk stuurde aan op een paardoffer op f4, om zijn witte loper bij de aanval te betrekken. Maar in plaats van 20. g5! te spelen vergooide hij zijn voordeel door het voorbereidende Pe2. Tja, soms moet je nu eenmaal doortastend spelen… Het voordeel was weg, al bleef er zeker een interessante stelling over. Henk speelde zijn voorgenomen Phxf4 maar het leverde vooral zwart een prettig spel op, hoewel de pionopstoot e4-e5-e6Ϯ er niet ongevaarlijk uitzag. Hans besloot het geofferde stuk terug te geven en hield daarbij wel 2 pionnetjes extra over, maar de zwarte pionnenstelling zag er niet al te indrukwekkend uit. Fritz waardeerde het dan ook als 0.00! 

  Hans reageerde met een mooie lopermanoeuvre via d4 naar e3Ϯ en het werd dus de vraag welke koning in het centrum het meest op de tocht stond. Toen Henk zijn kansen vervolgens schromelijk overschatte, kantelde de wedstrijd in Hans voordeel al had hij voor de rest van de partij nog maar weinig tijd over. Henk centraliseerde zijn stukken, maar een onnauwkeurigheid (Dxe4) werd niet afgestraft, maar Hans overzag dat na een schaakje met Da1 zijn dame aangevallen kwam te staan. Dat was wel een abrupte ontknoping van een alleraardigste partij, waarin beiden wat kleinere en grotere steken hebben laten vallen. Sneu voor Hans, omdat het niet de eerste keer dit jaaroverkomt, een fraaie stelling pardoes door de vingers zien glippen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *