Terug naar nieuwsoverzicht

Het kan verkeren …..

Slechts 5 partijen voor de interne competitie op de avond van de oefeninterland Nederland-Duitsland, waarvan er 4 al voor 21.45 uur klaar waren. Deze spelers waren dus ruim op tijd om met een drankje in de hand de 2e helft te kijken. Hoezo, maar 10 spelers ? Verklaring: ons eerste SOS-team moest in IJsselstein aantreden tegen Kasteel Lekstroom en dat scheelt zo weer 8 spelers. Hoe het hen verging kunt u lezen in het uitgebreide verslag van Henk Boot elders op deze website.

Voor nu zal ik mij moeten beperken tot mijn eigen partij tegen Bert van Hees. Deze partij eindigde rond de klok van 23.00 uur in remise en daar was vooral Bert heel blij. Bert kwam niet goed uit de startblokken en moest toezien dat ik op zet 15 een pionnetje snoepte. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ook ik niet helemaal helder was (mogelijk gevolg van het 2 weken opgehokt zitten vanwege corona). Na 19 zetten was de volgende stelling ontstaan:

Ik bestuurde de witte stukken en heb zojuist, na toch lang nadenken, 19. Le3 gespeeld. Een logische zet leek mij omdat de loper staat aangevallen door de pion g5 en om zomaar een loper in de aanbieding te doen, dat voelde niet goed. Toen ik deze partij aan Neef Fritz van 18 liet zien kon hij een glimlach niet onderdrukken: binnen 3 seconden toverde hij een mat in 8 op het bord (hij wel ….): 19. Pe4 (fancy) Tg6, 20. Pd6+ Kd8, 21. Tad1 Dc2, 22. Pxf7+ Ke8, 23. Pd6+ Kd8, 24. Lxg5+ (that’s the way) Txg5, 25. De8+ Kc7, 26 Dc8 mat. Wie zulke combinaties achter het bord kan vinden, speelt op een iets ander niveau dan ik. Ik zag het uiteraard niet. Opmerkelijk is wel dat Bert na afloop van de partij aangaf dat hij bang was dat ik de zet Pe4 zou spelen in plaats van Le3.

Een paar zetten later liet ik weer een mooi kans op een positief resultaat liggen:

26. Pg4 is mijn laatste zet. Ik had de intentie om hier te vervolgen met 27. Pf6+, maar nadat ik de zet gespeeld had zag ik dat dat niet kon vanwege het zwarte paard op h5 ! Ook hier kan Neef Fritz van 18 een voorzichtige glimlach niet onderdrukken: 26. Tad1 (dreigt mat op d8) Kf8, 27. Lc5 (pent de toren) Ke8, 28. Lxe7 Kxe7 en wit heeft een nagenoeg gewonnen stelling. Jammer dat je dat soort simpele zetten over het hoofd ziet. Twee zetten later werd de vrede getekend.

Beter ging het mij af tijdens de 7e ronde van het Kennemer Open. Ik mocht het opnemen tegen de speler met de hoogste rating (1549) in groep 2. Ik kende de man niet, had nog nooit tegen hem gespeeld. Het enige dat ik van hem wist was dat hij na 6 ronden even zoveel punten had als ik: 4. Na mijn twee huzarenstukjes in ronde 5 en 6 ging ik op zaterdagochtend met een goed gevoel naar Haarlem. Wat kan mij gebeuren.

Ik speelde rustig, drukte mijn tegenstander in de verdediging en na 32 zetten had ik 2 pionnen meer en ontstond de volgende stelling:

Mijn laatste zet was 32. Pxe6. Zwart heeft niet veel en mag hopen op eeuwig schaak: 32. ….. Dh1+, 33. Ke2 Df3+, 34. Kf1 Dh1+, 35. Tg1 Dh3+, 36. Ke1 en het eeuwig schaak is (voorlopig) een halt toegeroepen.

Drie zetten later doet voor zwart weer de mogelijkheid van eeuwig schaak voor:

Inmiddels sta ik een paard en 2 pionnen voor. Dat mijn tegenstander niet opgeeft is te begrijpen. Ook nu misschien nog de mogelijkheid van eeuwig schaak: 39. ….. Dh1+, 40. Ke2 De4+, 41. Kf1 Dh1+, 42. Tg1 Dh3+, 43. Ke1 en weer moet zwart toezien dat hij geen schaakjes meer heeft. Hij probeert het nog wel: 43. …..Dh4, 44. De2 Dh6, 45. De3 Dh2, 46. Dg3 Dh6, 47. Dg7+ en hier gaf mijn tegenstander op (zie diagram).

Na het gedwongen 47. ….. Dxg7, 48. Txg7 Kf8 (niet Ke6 vanwege Pc5 mat), 49. Txb7 is het over en uit.

Mijn derde overwinning op rij. Hoewel de rangschikking nog niet is bijgewerkt verwacht ik dat ik de top 5 zal binnenstormen. Met 5 uit 7 heb ik inmiddels mijn beste resultaat ooit in het Kennemer Open geboekt. Er volgen nog twee ronden. Wie weet waar het eindigt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *