Terug naar nieuwsoverzicht

Interne competitie: laatste ronde (23 mei 2017)

In de laatste ronde van de onderlinge competitie koos Henk Boot na een goede opening tegen Henk van der Hoek voor het verkeerde plan. Hij probeerde dit te herstellen maar het gevolg was dat het van kwaad tot erger ging. Bovendien speelde Henk van der Hoek een uitstekende partij dat hij uitbouwde tot winnend voordeel. Dat hield hij vast tot aan het eindspel. Hier miste hij de knock-out waarna Henk Boot kans zag een pion terug te winnen en het materiaal uit te dunnen. In een nog steeds veel betere maar inmiddels niet meer zo eenvoudig te winnen stelling voor Henk van der Hoek stelde hij zich tevreden met remise waardoor Henk Boot zich nog met een blauw oog wist te redden.

Henk van der Hoek steeg door zijn mooie remise naar plaats zeven in het eindklassement. Henk Boot speelde een matig seizoen dat beduidend minder was dan vorig jaar. Wel slaagde hij erin om als enige geruime tijd in het spoor van Jaco Vonk te blijven en onbedreigd op plaats twee te eindigen.

Over de uitstekende prestaties van Jaco Vonk is in het vorige verslag uitgebreid ingegaan. Tim Schakel kan terugzien op een bijzonder vreemd en bizar seizoen. Een forse inzinking met vele stevige blunders werd gevolgd door het spelen van prima partijen. Hierdoor kon hij tóch nog onbedreigd derde worden. In de externe competitie schoot hij met een score van 8,5 uit 11 uit z’n slof.

Hans Karelse koos voor een alternatieve openingsopzet waarna Eddy Korevaar dacht een mooie koningsaanval op te kunnen bouwen. Dit bleek niet eenvoudig en er ontstond een strijd met wederzijdse kansen. Na een offer van de kleine kwaliteit lag de koningstelling van Hans open maar de stelling bleek toch redelijk in evenwicht. Hans probeerde in de counter voordeel te behalen maar dat lukte niet en daarna kon Eddy een paar pionnen oprapen. De stelling speelde voor laatstgenoemde, met voor beiden inmiddels beperkte bedenktijd, ook  makkelijker  en zo kon hij uiteindelijk het punt bijboeken. Zo nam Eddy revanche op een eerder dit seizoen van Hans ongelukkig verloren partij. Gevolgen voor de eindrangschikking: Eddy wordt vierde en Hans vijfde.

André van Wingerden leverde een goede partij af tegen Louis Rutgers die hij bekroonde met winst. Hierdoor eindigt André als zesde. Louis moet na een mindere fase genoegen nemen met plaats acht. Bert van Geldere hield keurig Tony Else op remise en sloop zo net de top 10 binnen. Bert heeft een uitstekend seizoen gedraaid maar daarover in het komend verslag veel meer. Tony eindigt als negende.

Rob van Driel en Bram Capelle kwamen in hun partij gelijkwaardig uit de opening. Rond de 12e zet kwam wit (Rob) iets beter te staan (Fritz +1). In het middenspel verkreeg Bram meer ruimte op de koningsvleugel (met de witte koning op e2).  Zwart (Bram) gaf schaak met het paard, beter was zijn dame eerst bij de aanval te betrekken. Zeker omdat de witte dame ver van huis op jacht was naar een pion en niet direct bij de verdediging betrokken kon worden. Zwart kwam beter te staan, maar wit veroverde door een fout van Bram de pion op a7. Zwart kreeg 2 torens op de h-lijn, daar mat dreigde door de witte dame.

Wit beschikte in het eindspel over 2 opstomende e- en f-pionnen en bracht zwart hiermee serieus in de problemen. Zwart verdedigde zich niet met de beste zetten en liet zijn toren door deze opmars op h6 buiten spel zetten. Fritz kwam i.p.v. deze zet met een verrassend torenoffer op f3, waardoor zwart uiteindelijk met eeuwig schaak door zijn dame alsnog had kunnen ontsnappen. Een verdiende en fraaie overwinning van wit. Maar ook verrassend omdat Bram een uitstekend seizoen heeft gespeeld en de sterkste speler was in de externe competitie met slechts één verliespartij. Door zijn verlies mist Bram net een plaats in de top 10. Zowel Rob als Bram hebben een meer dan uitstekend seizoen gedraaid, maar daarover in het komend verslag over de terugblik van het afgelopen seizoen meer.

Johan van der Heijde wist door zijn winst op Jaap Cornet zijn derde winstpunt  te pakken.

Eindstand interne competitie top 10 seizoen 2016-2017

1.Jaco Vonk  2.Henk Boot  3.Tim Schakel  4.Eddy Korevaar  5.Hans Karelse  6.André van Wingerden  7.Henk van der Hoek  8.Louis Rutgers  9.Tony Else  10.Bert van Geldere

Als kanttekening wordt geplaatst dat niet iedereen hetzelfde aantal partijen heeft gespeeld en de ene speler een zwaarder programma heeft moeten afwerken dan (de) andere speler(s).  Hierdoor kan een enigszins vertekend beeld ontstaan.

In het volgende verslag veel aandacht voor alle prijswinnaars, statistieken en een terugblik op het seizoen. Dan is ook de snelschaakkampioen bekend. Voor meer informatie en alle keurig bijgehouden statistieken, zie elders op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *