Terug naar nieuwsoverzicht

Interne competitie ronde 30 (1 mei 2018)

Aan het begin van de avond werd Bert den Boer door voorzitter Ernst Delwel in het zonnetje gezet vanwege zijn toegekende koninklijke onderscheiding. Bert kreeg een koninklijke onderscheiding voor zijn werk als vrijwilliger en penningmeester en ook voorzitter van de schaakclub De Giessen en Linge.  Maar ook als vrijwilliger bij en voorzitter van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen, bestuurslid van Stichting Vliegeniersmonumenten Giessenlanden WO2 en bestuurslid van de Regionale Gemalenstichting Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

De partij van Jaco Vonk tegen Jeroen Brandsma verliep lange tijd naar wens voor eerstgenoemde, zeker toen Jeroen zich wel erg passief stond te verdedigen. Toch was de stelling niet zo makkelijk, want Jaco kon niet eenvoudig aanvallen zonder zijn eigen stelling te verzwakken.

In wederzijdse tijdnood liet Jaco zich verleiden tot een pionnenopmars in het centrum dat ogenschijnlijk tot stukwinst leidde, maar Jeroen kon eenvoudig counteren en het stuk met rente terugverdienen. De stelling was helemaal open en in tijdnood lastig te taxeren, daarom bood Jeroen opnieuw remise aan. Jaco verbruikte zijn laatste restje tijd om een oplossing te vinden, maar  zag meer problemen dan mogelijkheden en kon niet anders dan het aanbod aan te nemen. In de analyse leek Jeroen gewonnen te staan, maar beiden vonden varianten waarin Jaco wellicht het vege lijf nog kon redden. Na de overwinning op Eddy Korevaar vorige week opnieuw een sterke prestatie van Jeroen!

Door dit resultaat kan Jaco nog niet definitief tot kampioen gekroond worden, al is dit van theoretische betekenis. Alleen als het de laatste twee ronden flink gaat spoken en er zich onwaarschijnlijke gebeurtenissen gaan afspelen kan het kampioenschap hem nog ontgaan maar er is niemand die daar nog in gelooft.

Henk Boot stelde zich in zijn partij tegen Tony Else te passief op. Gevolg was dat hij rond de 20e zet een moeilijke stelling had, Tony stond duidelijk beter. Henk probeerde ijzer met handen te breken maar dit had hij beter niet kunnen doen. Tony breidde zijn voordeel verder uit maar juist op het moment de suprême vergat hij zichzelf te belonen door af te wikkelen naar een nagenoeg gewonnen stelling, waardoor Henk terug in de partij kon komen.

De partij kantelde toen Tony ook daarna niet de sterkste zetten wist te vinden. Zoals Henk het zelf benoemde een gestolen overwinning en weggekomen met een blauw oog.

Tim Schakel speelde de opening niet goed en kwam gedrongen te staan tegen Eddy Korevaar. Toch lukte het hem onder de druk uit te komen waarna een eindspel ontstond met wederzijdse kansen. In tijdnood overschatte Tim zijn kansen terwijl Eddy het eindspel wel sterk speelde en de partij naar zich toetrok. Een sterke partij van Eddy die dit seizoen kan bogen op een mooie plusscore tegen Tim.

Arjan Uittenbogaard en Hans Karelse speelden een onderhoudende en spannende partij. In de overgang van het midden- naar het eindspel liet Arjan een kans op voordeel onbenut. Daarna trok Hans de partij met overtuigende zetten naar zich toe. Toen Arjan vervolgens in tijdnood geraakte liet Hans niet meer los, bleef de juiste zetten vinden en trok de partij met vaste hand naar zich toe.

Huig Visser wist van Bert den Boer te winnen. Laatstgenoemde was wellicht nog enigszins onder de indruk van de aandacht die hem voorafgaande aan zijn partij ten deel viel, maar los hiervan mag dit een mooie prestatie van Huig worden genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *