Terug naar nieuwsoverzicht

Interne competititie seizoen 2016-2017 van start

Het schaakseizoen van schaakclub De Giessen en Linge is weer gestart. In de eerste ronde treffen de sterkste spelers elkaar als altijd direct.

Zo kwamen de nummers 1 en 2, Henk Boot en Jaco Vonk, tegen over elkaar te zitten. Jaco ging in de opening in de fout en Henk profiteerde met kwaliteitswinst. Met daarnaast een half uur meer bedenktijd leek de winst een kwestie van tijd. Jaco was zeker niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten, kromde zijn rug en maakte het Henk zo moeilijk mogelijk.

Toen Henk een verzwakking in zijn eigen stelling aanbracht dwong Jaco hem voor een lastige keuze. Henk koos ervoor om de kwaliteit terug te geven met als consequentie een eindspel met gelijke kansen. Beide spelers moesten in deze fase goed op hun tellen passen. Jaco deed dit het beste en wist een pion te winnen.

Nog steeds bevond de stelling zich binnen de remisemarge, maar de druk op Henk, die een groot deel van de avond over goede winstkansen beschikte, werd alsmaar groter. Hij moest constant verdedigen en één foutje zou fataal zijn. Dat foutje kwam er aan het einde van de avond en zo nam Jaco in een merkwaardig verlopen partij revanche op zijn rivaal.

Dit resultaat betekende ook een voorlopige stop op de indrukwekkende overwinningsreeks van Henk. Naast het verworven kampioenschap van het vorige seizoen slaagde Henk er in de zomervakantie ook in tweevoudig bekerwinnaar Tim Schakel in twee partijen met 1,5 – 0,5 terug te wijzen en zo de dubbel te pakken.

Tim Schakel hoopt dit seizoen weer vaker te komen schaken. In zijn partij tegen Eddy Korevaar bracht hij een ongebruikelijke variant op het bord, maar koos in het directe vervolg niet voor het meest actieve plan. Beide spelers slaagden er daarna niet in de strijd spannend te maken met als gevolg dat de partij na nog geen twintig zetten in een bloedeloze remise eindigde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *