Terug naar nieuwsoverzicht

Jaco Vonk en Henk Boot krakend en piepend naar de finish (19 april 2016)

De kampioenstrijd tussen Jaco Vonk en Henk Boot kreeg deze ronde een vooraf ongedacht  bizar vervolg. Jaco dacht met licht voordeel het eindspel in te gaan in zijn partij tegen Jan de Jong, maar het was Jan die Jaco het mes op de keel zette. In vliegende tijdnood moest Jaco de pionnenopmars van Jan tegen zien te houden. Dat lukte ternauwernood! Vervolgens misten beiden de winst (vooral Jan, maar ook Jaco had op enig moment een winstkans in handen). In een voor Jan gewonnen stelling, waarin hij nog vijf minuten en Jaco minder dan een halve minuut tot zijn beschikking had, maakte Jaco het zijn tegenstander zo moeilijk mogelijk. Jan koos voor de veilige weg en bood Jaco remise aan, waarmee Jaco bijzonder goed weg kwam.

Nog veel bonter was het verloop in de partij tussen André van Wingerden en Henk Boot. Henk speelt een uitstekend seizoen en ook in deze partij speelde hij geruime tijd een vlekkeloze partij. Plotseling begon het te spoken! In een voor Henk gewonnen staande stelling blunderde hij op verschrikkelijke wijze door zomaar zijn dame weg te geven waarna hij de partij meteen had kunnen opgeven. Om zijn blunder en overgave nog even te kunnen verwerken deed hij nog een zet. Met nog 40 minuten op de klok had André de winst voor het uitkiezen, kon alle zetten spelen op één zet na. In plaats van even pas op de plaats te maken produceerde André a tempo uitgerekend die ene zet. Een enorme blunder was het gevolg, waarna de stomverbaasde Henk zijn tegenstander direct mat kon zetten.

Met deze bizarre ontsnapping belooft de tweestrijd, met nog vier ronden te gaan, een spannend slot te krijgen. Krakend en piepend gaat de strijd voort en zijn beiden verwikkeld in een slijtageslag. Jaco staat nog met minimale voorsprong op kop maar kan zich vanaf nu geen halve misstap meer permitteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *