Terug naar nieuwsoverzicht

Jaco Vonk opnieuw clubkampioen schaakclub De Giessen en Linge

Het zat er al wekenlang aan te komen, Jaco Vonk is opnieuw clubkampioen van schaakclub De Giessen en Linge geworden! Hiertoe had hij nog een half puntje nodig!

Eenvoudig ging het allesbehalve, het werd een benauwde remise tegen André van Wingerden. De laatste partijen van Jaco waren overigens verre van overtuigend. Zo ontsnapte hij ook vorige week aan een nederlaag tegen Jeroen Brandsma. André stond op een gegeven moment overtuigend op winst en stelt in zijn reactie terecht dat hij met dit soort stellingen beter moet leren omgaan. Bizar dat André ontevreden moet zijn met een remise tegen Jaco….

Hoe dan ook, het veertiende (!) kampioenschap is een feit. Los van de partijen van de laatste weken is het kampioenschap volledig verdiend. Met een mooie score van 16, 5 punt uit 20 partijen staat zijn kampioenschap niet ter discussie, hij toonde zich het meest constant van iedereen.

Jeroen Brandsma probeerde zijn sterke optredens tegen Eddy Korevaar en Jaco Vonk van een goed vervolg te voorzien tegen Henk Boot. In de opening overzag hij dat hij een pion verloor en dit verschil wist hij in het vervolg niet meer te compenseren. Met rustig spel wist Henk het punt te bemachtigen.

Henk was één van de concurrenten waarbij de constante factor ontbrak waardoor hij uiteindelijk geen rol van betekenis kon spelen voor het kampioenschap. Te vaak behaalde hij niet zijn gebruikelijke niveau en morste hij punten. Met nog één ronde te gaan zal Henk op de tweede plaats eindigen.

Tim Schakel verkreeg met zwart een mooie stelling tegen Louis Rutgers maar wist het juiste plan niet te vinden. Toen hij vervolgens in tijdnood ook een niet al te ingewikkelde mogelijkheid miste om naar een gelijk eindspel af te wikkelen dirigeerde Louis zijn paarden naar dodelijke posities in het zwarte kamp waarna er voor Tim geen houden meer aan was.

Een mooie prestatie van Louis maar ook opnieuw een zwak optreden van Tim. Laatstgenoemde kan terugzien op een grillig seizoen. Opvallend is het grote contrast met de externe competitie op de zaterdagen waar hij erin slaagde topscorer te worden van het eerste team. In de interne competitie ging het niet naar wens, de derde plaats is een pleister op de wonde. Louis steeg door zijn overwinning met stip van de negende naar de vijfde plaats met zelfs nog een kans op de vierde stek.

Eddy Korevaar en Tony Else deelden de punten. Eerste teamspeler Eddy Korevaar kan ook terugzien op een wisselvallig seizoen. Ook hier het beeld van een speler die sterke partijen niet constant genoeg kon doortrekken en te vaak wedstrijden verloor. Eddy staat op dit moment op de vierde plaats, maar achter hem is het wel dringen geblazen zodat Eddy nog op zijn hoede moet blijven.

In de partij tussen Hans Karelse en Bram Capelle ging het lange tijd min of meer gelijk op. Hans had wat risico genomen door zijn pionnen op de koningsvleugel op te spelen. Juist toen Bram de gelegenheid had om te komen tot vrijer spel met ruimteoverwicht, gaf hij Hans de kans tot een schijnoffer. Het leverde Hans een kwaliteit  en een pion op, genoeg voor winst.

In de tijdnoodfase verwaarloosde Hans zijn verdediging echter teveel. Bram kon de koning bedreigen met dame en paard. Hij ving een toren.  Hans had niet in de gaten dat  hij remise kon eisen toen Bram voor de derde keer in dezelfde stelling aan zet was en uiteindelijk gaf hij op.

Stand top 10 met nog één ronde te gaan: 1. Jaco Vonk 1.507 2. Henk Boot 1.404 3. Tim Schakel 1.227 4. Eddy Korevaar 1.058 5. Louis Rutgers 996 6. Jeroen Brandsma 992 7. Hans Karelse 989 8. André van Wingerden 970 9. Arjan Uittenbogaard 899 10. Tony Else 896

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *