Terug naar nieuwsoverzicht

Jan Willem van de Griendt winnaar van 23e Open Rapidkampioenschap van Giessenburg (15 oktober 2011)

De 3e zaterdag in oktober wordt traditioneel het open Rapidschaakkampioenschap van Giessenburg afgewerkt. De afgelopen jaren werd de titel opgeëist door sterkte grootmeesters uit het voormalig Oostblok. Deze editie geen internationale gasten.

In het zeven ronden tellende toernooi was het fide meester en favoriet Jan Willem van de Grient die het in de eerste ronde direct op mocht nemen tegen de Giessenburgse favoriet Jaco Vonk. Vonk moest het punt aan de voor Rotterdam spelende favoriet laten. De als tweede geplaatste, vijfvoudig winnaar, Bart Piet Mulder moest tegen Nico van Brakel een gevoelige nederlaag incasseren.

In het vervolg van het toernooi liet Van der Grient nog een half puntje liggen en gingen Vonk en Mulder in de achtervolging met 5 opeenvolgende overwinningen stond Vonk voor de laatste ronde intussen op de 2e plaats met 5 punten, een half puntje achter Van de Grient die het op moeste nemen tegen Mulder die intussen 3,5 punt had verzameld. Vonk nam het op tegen de sterke Jan Jaap Janse. In de twee ontmoetingen om de titel gingen de kansen over en weer en wist Bart Piet Mulder uiteindelijk fraai te winnen van Van de Grient. Vonk had een zware tegen Janse en kon in een lastig toreneindspel zijn zegereeks niet voortzetten. Door de nederlaag ging de toernooiwinst aan zijn neus voorbij.

Van de Grient kon alsnog de eerste prijs ophalen, gevolgd door Janse en Vonk op de derde plaats. Gezien het sterke veld van Vonk een uitstekende prestatie, maar zo dicht bij de toernooiwinst toch een domper. De overige spelers van de Giessen konden geen rol van betekenis spelen.

In de 2e groep was de winst voor Daan van Pel uit Hoevelaken. Met 6 uit 7 liet hij “good old” Jacques van de Berg een half punt achter zich. Beste Giessenburger was hier jeugdtalent Tijmen Schakel die met 4 uit 7 de 8e plaats bezette.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.