Jeugd

Algemeen

Ook zo gefascineerd door een schaakbord met al die mooie stukken? Schaakschool De Giessen en Linge biedt een interessant programma waarmee jonge mensen op een leuke en uitdagende manier de wereld achter al die stukken kunnen ontdekken.

De Giessen en Linge biedt kinderen iedere vrijdagavond een leuke en gezellige schaakavond.


Tijdens het Schaakuurtje geven we les, worden oefeningen gedaan maar vooral veel spelletjes en partijen gespeeld. We geven les uit de veel geroemde “Stappen methode”. Voor meer informatie over de stappenmethode, zie http://www.stappenmethode.nl/. De allerjongste krijgen sinds 2018 les uit een relatief nieuwe methode: “Schaken op de Basisschool”.

WaarFortes Lyceum, Wijdschildlaan 4, 4207 CA, Gorinchem.
We maken gebruik van lokalen op de begane grond (004, 005 en 006), grenzend aan de centrale hal, en op de eerste verdieping.
WanneerVan september tot mei (zie jaarkalender), behalve in de schoolvakanties
Iedere vrijdagavond van 19:00 tot ca. 20:15
Voor wieVoor meisjes en jongens vanaf 6 jaar die een beetje kunnen lezen

Wedstrijden

Winnaars Merwede jeugdschaak competitie 2018-19, met een trotse coach

Je kan op verschillende manieren aan schaakwedstrijden meedoen, bijvoorbeeld:

  • Tijdens de schaaklessen worden partijen gespeeld voor de interne competitie.
  • We spelen met viertallen mee in de regionale Pentachess Jeugdschaakcompetitie.
  • In oktober wordt bij de Giessen en Linge ieder jaar een Grand Prix toernooi georganiseerd, een toernooi waar veel jonge mensen van andere clubs op af komen. Dit toernooi is de aftrap van een reeks van Grand Prix toernooien die regionaal worden gehouden. Zie: http://www.sgs-schaakbond.nl/?page_id=1371
  • Sinterklaas toernooi, speeltuin toernooi, Meerkerk Open: ontspannen toernooitjes voor beginners.
  • Mensen die het zouden willen kunnen uiteraard ook aan andere toernooien meedoen, evenals aan competitie schaak.
  • In de winter zal het regionale Schoolschaak toernooi plaats vinden. Als je met je vrienden / vriendinnen meedoet en bij ons schaakt ben je dus prima voorbereid!

Gevorderde kinderen zouden mee kunnen doen aan de interne competitie van de senioren in Giessenburg. De speeltijd is in overleg aan te passen zodat je toch nog redelijk op tijd thuis kan zijn.

Eke heeft altijd lol in het spel.

 

Veiligheid

  • Naast een goede sfeer streven we ook naar een veilige en vertrouwde omgeving voor de kinderen.
  • De schaaklessen worden gegeven door vrijwilligers. Deze vrijwilligers bewaren het overzicht in de klaslokalen maar hebben niet de mogelijkheid om kinderen buiten de lokalen in de gaten te houden. Wij verwachten daarom van ouders dat ze zelf zorgdragen voor het veilig halen en brengen tot aan de deur van de lokalen.
  • Kinderen krijgen altijd les in groepsverband. Zijn de groepen om wat voor redenen kleiner dan 4 kinderen dan zal het schaakuurtje niet in een afgesloten lokaal plaatshebben maar in een ruimte met andere mensen, b.v. in een hoekje van een ander lokaal of in de aula. Alternatief zouden we ouders kunnen vragen om bij dit groepje aanwezig te zijn.
  • Het Fortes Lyceum is een heel gastvrije school. Het gebouw is echter wel groter en met meer en grotere kinderen dan dat veel schakertjes gewend zullen zijn. Wij ontvangen de kinderen bij de deuren van de lokalen. Het is de verantwoording van ouders dat de kinderen tot aan de deur komen en daar ook weer opgehaald worden.