Trainers

Trainers

Goede trainers vormen de ruggengraat van de jeugdafdeling. Zij zorgen ervoor dat hun enthousiasme voor schaken op de jeugd wordt overgebracht. Veel van onze trainers hebben een achtergrond in het onderwijs. Daarnaast investeren wij in opleidingen voor trainers. Onlangs zijn 5 trainers bij ons geslaagd voor het Schaaktrainer 1 examen onder auspiciën van de KNSB.

Goede trainers hoeven niet perse ook heel goede schakers te zijn. Didactische vaardigheden zijn, zeker voor jongere kinderen in de eerste stappen, veel belangrijker.

Wat verwachten wij van onze trainers:

  • Trainers geven zelfstandig les op het goede niveau van de groep.
  • Trainers stralen hun enthousiasme voor de sport uit op de jeugd.
  • Trainers zijn goed voorbereid voor de lessen. De lessen worden gestructureerd uitgevoerd en bestaan uit een goede mix van theorie, oefening en spelen.
  • Trainers volgen, nadat ze enige ervaring met lesgeven hebben opgedaan, een schaaktrainers cursus.
  • Trainers hebben oog voor het niveau van ieder kind. Kinderen die extra gemotiveerd / getalenteerd zijn worden opgemerkt. De vereniging probeert deze kinderen passende programma’s aan te bieden, al dan niet met professionele ondersteuning van buiten de club.
  • Ongeveer 4x per jaar komen de trainers bij elkaar om het reilen en zeilen te bespreken. Tijdens deze bijeenkomsten wordt kennis en ervaring uitgewisseld. Er is ruimte voor reflectie en opbouwende kritiek van en naar elkaar, zodat wij allen groeien in onze taak.
  • Als het uitkomt kijken trainers bij elkaar mee in de lessen. Ook hierdoor zijn we in staat elkaar te laten groeien.
  • En vooral: trainers hebben lol in hun taak!

We maken gebruik van erkende lesmethoden en om het trainers zo eenvoudig mogelijk te maken hebben we de beschikking over grote schermen in ieder lokaal, waarop we gebruik kunnen maken van een digitaal demobord. Hiermee is de voorbereiding eenvoudig en kun je tijdens de training alle aandacht aan de groep geven, in plaats van aan het opzetten van stellingen.