Terug naar nieuwsoverzicht

Kampioenschapsstrijd tussen Jaco Vonk en Henk Boot nadert climax (17 mei 2016)

Met nog twee ronden te gaan is de spanning te snijden in de kampioenschapsstrijd tussen Jaco Vonk en Henk Boot. Dit is te merken aan het spel van beiden. Beiden bereikten opnieuw niet hun gebruikelijke niveau. Daar kwam voor Jaco bij dat hij grieperig achter het schaakbord plaatsnam. Thuisblijven was onder deze omstandigheden geen optie, want dan zou zijn concurrent, met de finish in zicht, de koppositie overnemen.

Bert van Geldere profiteerde bijna van het mindere spel van Jaco. Hij kwam prettig uit de opening maar omdat de stelling gecompliceerd was kon Jaco het hem nog moeilijk genoeg maken. Toen Bert nog een laatste kans miste om af te wikkelen naar een remise-eindspel trok Jaco het punt naar zich toe.

Niet veel beter verging het Henk Boot in zijn partij tegen Henk van der Hoek. Eigenlijk verliep deze partij in grote lijnen op dezelfde moeizame wijze als de partij van zijn grote rivaal. Ook Henk van der Hoek kreeg kansen en kon zelfs op enig moment groot voordeel bereiken. Om 24.00 uur en na 70 zetten slaagde Henk Boot er óók in zijn partij te winnen.

Jaco en Henk hebben een fraai initiatief genomen om het kampioenschap op waardige wijze te beslissen. Beiden spelen in een directe confrontatie in een verkapte finalewedstrijd de laatste ronde tegen elkaar. Een mooi affiche om zo de kampioen aan te wijzen. De winnaar is kampioen, bij een remise is de kans groot dat Jaco als eerste eindigt. Helemaal zeker is dit echter niet en er is een kleine kans dat bij deze uitslag toch Henk er met de buit vandoor gaat. Eén en ader is afhankelijk van een technisch complexe berekening en heeft te maken met de posities die de tegenstanders, waartegen Jaco en Henk hun punten hebben gescoord, in de eindrangschikking innemen. De zogenaamde correctiepunten, die op dit moment in het voordeel zijn van Jaco, zijn dan allesbepalend.

Hoe dan ook, zelden zijn de onderlinge verschillen zo klein geweest in de strijd om het kampioenschap van schaakclub De Giessen en Linge. Bij een remise krijgt het spanningselement een staartje en moet eerst  de definitieve eindrangschikking worden opgesteld alvorens definitief de kampioen aan te kunnen wijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *