Terug naar nieuwsoverzicht

KNSB-ronde 8 op 1 april: Charlois Europoort 3 – De Giessen en Linge: een koude regendouche

Het was een regenachtige en grauwe dag, 1 april 2023. In Rotterdam hingen weliswaar een aantal vlaggen over balkons van flats, maar die hadden met schaken niets te maken. De laatste resultaten na de winterstop van het KNSB-team waren niet om over naar huis te schrijven: 2 x verlies, waardoor we nog steeds niet veilig zijn. We moesten dus aantreden tegen Charlois-Europoort 3, dat evenals wij 6 matchpunten had en ook de laatste 2 wedstrijden had verloren. De winnaar of ook wel bij gelijk spel beide teams, zouden waarschijnlijk wel veilig zijn. Hoewel we nog de beste wensen hadden meegekregen van onze nestor Gerard Brand, die in een ver verleden bij Charlois had gespeeld, waren de vooruitzichten niet erg gunstig. Qua rating, waren onze tegenstanders misschien wat sterker, al scheelde het allemaal niet veel. Maar helaas misten we onze kopman Jaco Vonk en waren pogingen om hem vooruit te laten spelen op niets uitgelopen. Tja, zo gaan die dingen soms. Invaller Mattias Stok kwam op bord 8 tegen een duidelijk sterkere tegenstander niet lekker uit de opening. Zijn tegenstander veroverde de open b-lijn en drong met zijn torens binnen tot op de 7e rij. Toen er bovendien een witte pion op e7 verscheen was het voor Mattias kiezen tussen verlies van een toren of enkele pionnen op de damevleugel. In beide gevallen betekende dat verlies van de partij.
Tijmen Schakel was op het 3e bord gaan zitten en speelde soliede tegen een eveneens sterkere tegenstander. Het evenwicht werd nergens echt verbroken en remise was het resultaat. Dat gold ook bij Tony Else op bord 7. Ook hier leek het evenwicht nooit echt verbroken en was remise het resultaat. Bij afwezigheid van Jaco zat Henk Boot op bord 1 en speelde tegen een jeugdig talent, die zijn zaakjes goed op orde had. De dames verdwenen al vroeg van het bord en Henk had misschien iets makkelijke spel. Maar juist toen hij een pion dacht te gaan winnen in een toreneindspel, had zwart een prima verdedigende actieve torenzet die Henk had gemist. Na nog wat aarzelende zetten, zag het er voor Henk benauwd uit. Maar zwart koos toen voor een pionnenopmars op de koningsvleugel en dat gaf Henk de mogelijkheid om met Td5+ de zwarte pion op e5 mee te snoepen en de remisehaven weer in beeld te krijgen. Enkele zetten later werd de vrede getekend en gaf de computer ook 0.00 als waardeoordeel aan. Voor Henk voelde het toch wel als een escape. Tussenstand: 2,5 – 1,5 voor Charlois.
Helaas ging het hierna mis bij Hans Karelse op bord 5. Na de opening leek het er allemaal redelijk uit te zien, maar na verloop van tijd zag zijn stelling er bedenkelijk uit. Dat werd steeds bedenkelijker en uiteindelijk resteerde een nederlaag. Louis Rutgers speelde op bord 6 een goede partij. Na de opening ging het gelijk op, maar na de lange rokade van wit kwam de partij echt “los”, zeker nadat Louis a5 speelde en een witte pion op a4 won. Helaas sloeg hij die pion met een loper, maar met een paard was beter geweest en na een wit Pxa4 verschijnt de loper van Louis alsnog op a4 en die is dan beresterk. Maar nu bleef er na ruilen een paard op a4 en dat kwam in het gedrang. Louis werd tot een aantal geforceerde zetten gedwongen om zijn paard te redden en dat leidde tenslotte tot een verloren stelling van Louis, jammer! Tussenstand dus 4,5-1,5 en verlies van de match.
Tim Schakel op bord 2 speelde deze keer de opening “klassiek” en kwam gewoon goed uit de opening. Achteraf had hij zijn mooie paard op d5 niet tegen de loper op c3 moeten ruilen. Maar het was een ingewikkelde stelling en het zoeken naar aanvalskansen eist dan nogal wat precisie (en tijd!). Toch stond zwart wel beter en gaf de computer Tim een + 1, al wisselde het oordeel van de computer nogal. Maar goed, al met al was Tim toch wel opgelucht dat hij niets had gemist en een soliede plusremise had gescoord, zeker gezien een aantal eerdere “min”-ervaringen dit jaar.
Eddy Korevaar op bord 4 was als laatste bezig en dat was voor de omstanders toch wel een bizarre partij om naar te kijken. In het begin had Eddy weliswaar een plusje, maar het lukte hem niet dit verder uit te bouwen. Na flink wat gemanoeuvreer ontstond een stelling, waarin wit flink met zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren en kreeg een pionnen formatie e4-f5-g6-h6, ondersteund door een witte dame op de g-lijn en een paard op h4. Zwart had daar tegenover een pionnenrijtje e5-f6-g7-h7 en een toren op de 7e rij en dame op e8 ter ondersteuning van de verdediging van de koning op g8. Een belangrijke troef bleek uiteindelijk een witte toren die de open d-lijn bestreek. Na de 40e zet van Eddy waarbij hij zijn damevleugelpionnen naar voren bracht, maar dat bleek een erg traag plan. Uw verslaggever dacht dat op een gegeven moment even daarvoor zwart de zet Pc7-e6 had kunnen spelen (bedoeling Pe6-g5), want als wit dit stuk zou slaan met f5xe6, zou ook het witte paard dat inmiddels op g6 was gearriveerd, sneuvelen. Deze zet gebeurde overigens niet en na de 40e zet had wit wel winnend voordeel, drong binnen over de d-lijn en dat kostte Eddy een paard. Dat bleek na enkele zetten einde oefening, waarmee we met een forse 6-2 nederlaag het sombere en nog steeds regenachtige Rotterdam met de staart tussen benen verlieten.

De laatste ronde zal dus moeten uitwijzen of we ons kunnen handhaven in de 3e klasse. We moeten dan wel tegen de koplopers Stukkenjagers 2, die nog kampioen willen/kunnen worden. Maar goed ook de andere clubs in de onderste helft kunnen n iet allemaal punten scoren. We zullen het zien op 22 april!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *