Terug naar nieuwsoverzicht

KNSB-team rukt op: verslag ronde 7 KNSB door Hans Karelse

Voor de 7e ronde in de KNSB-competitie moesten we op 16 maart naar het tweede team van Voorschoten. Dat team stond net boven ons, met een matchpunt meer en een bordpunt minder. Vol goede moed leefden we naar de wedstrijd toe.
In veel gezelschappen heb ik nu al meegemaakt dat men sinds de opmars van de mobiele telefoon slordiger omspringt met afspraken. Graag beschouw ik schakers toch nog als zorgvuldige lieden. Op weg naar Voorschoten moest ik dit beeld bijstellen, maar ik moet ook toegeven dat de mobiele telefoon ons voor groot onheil behoedde. Om een bewering van mij te controleren pakte Jaco zijn telefoon. Meteen viel zijn oog op een bericht van Eddy, van wie we elkaar verteld hadden dat hij na zijn vakantie per openbaar vervoer naar Voorschoten zou komen. Eddy bleek er echter op te rekenen dat hij kon meerijden vanuit Gorcum. Daarover moest natuurlijk getelefoneerd worden. Na het linksomkeert hadden Roelof en Louis op de achterbank plaats vrij te maken voor Eddy. Mijn passagiers konden gelukkig wel op tijd (12.30 uur) achter het bord plaatsnemen en mijn tegenstander was zo vriendelijk op mij te wachten.
Het team van onze tegenstanders telde nogal wat grijze koppen, maar aan hun laatste drie borden zaten veelbelovende jeugdspelers. Wij hadden één invaller, voor Tony. Voor de vierde keer deed Louis mee. Hij werd ingezet op bord 5. Zijn tegenstander had wel 272 Elo-punten meer. Toch kon Louis een snelle remise bereiken. Na 50 minuten en 15 zetten was het herhaling van zetten. Daarna was het twee en een half uur wachten op de volgende uitslag. Na de opening had ik op bord 8 wel wat meer ruimte dan mijn toen nog vlot spelende tegenstander, maar ik zag niet hoe ik vorderingen kon maken. Voor de zekerheid meldde ik Jeroen dat het wel eens remise zou kunnen worden. Bij het manoeuvreren leek mijn tegenstander steeds onzekerder te worden en hij gaf mij toch hoop. Toen ik een tweede loper dreigde te richten op zijn koningsstelling, ging hij in de fout. Plotseling kon ik zijn dame vangen.
Ondertussen had Henk Boot van alles beleefd aan bord 3. Achteraf bleek hij met een pionoffer kort na de opening toch wel voordeel te hebben kunnen bereiken, maar de berekening was te moeilijk. Passiever spel bracht Henk in grote problemen met een vreselijke penning. Zijn tegenstander wikkelde evenwel niet goed af. Op zet 40 was het echt remise.
Roelof leverde een mooi gevecht op bord 6. Beide spelers richtten na korte rokades hun stukken op de vijandelijke koningsstelling. Ik kan niet beoordelen of de tijdnood van de tegenstander een rol speelde, maar zag wel dat Roelof op fraaie wijze een einde maakte aan de partij. Tussenstand: 1-3.
Tim stond aan bord 4 lange tijd ietsjes minder, maar liep geen gevaar. Zijn tegenstander wikkelde af naar een remise-eindspel met pionnen op beide vleugels, een paard voor zichzelf en een nauwelijks sterkere loper voor Tim. In het uiteindelijke pionneneindspel bleek de tegenstander verkeerd gerekend te hebben. Onze nauwkeurige Tim kreeg de kans om op de ene vleugel de vijandelijke pionnen op te ruimen, daar zelf twee pionnen over te houden, en ook nog eens op tijd te zijn om met de koning op de andere vleugel de witte pionnenmeerderheid uit te schakelen.
Jeroen kon het niet redden op bord 7. Zijn koningsaanval was doodgelopen, hoewel achteraf Stockfish op een bepaald moment +3 aangaf voor Jeroen. De stukken van de tegenstandster kwamen actiever te staan en Jeroen raakte teveel pionnen kwijt.
Bij een 2-4 stand bood Jaco aan bord 1 remise aan. Hij had in de opening zijn tegenstander wel twee dubbelpionnen bezorgd, maar bleek daar niets mee te kunnen bereiken. Het werd een gevecht op de centimeter en beide spelers wisten van geen wijken. Na het remiseaanbod nam Jaco’s tegenstander ruim de tijd om de strijd op bord 2 te volgen. Voor de verandering hadden wij daar Eddy neergezet. Eddy kwam wel redelijk uit de opening, maar op zet 27 zag hij dreigend pionverlies niet. De zware stukken waren al van het bord en ineens stond Eddy verloren. De tegenstander raakte echter het spoor bijster. In de hoop een pion te kunnen laten promoveren offerde hij zelfs een paard. Eddy ving de overschatte pion en kon rustig op winst gaan spelen. Om 16.55 uur kreeg Jaco zijn remise en om 17.20 uur bracht Eddy de eindstand op 2½-5½.
Opvallend is dat we met zwart alle vier de partijen wisten te winnen en met wit slechts drie remises boekten. Na deze wedstrijd staan we eindelijk in het linker rijtje, zoals ze dat noemen bij een andere bezigheid. Zowel promotie als degradatie zijn nu onmogelijk. Zie https://knsb.netstand.nl/rounds/view/686 en https://knsb.netstand.nl/teams/view/1178 . Vermeldenswaard is de goede score van Eddy. Hij heeft nu 1,35 punt meer binnengehaald dan we op grond van zijn rating zouden mogen verwachten.
Hans Karelse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *