Terug naar nieuwsoverzicht

Korbach-dag 2

Dag 2 begint met een stevig ontbijt. In de speelzaal is nauwelijks iets te koop. Koffie en thee, hoewel ik dat laatste niet kan bevestigen, koek en een half wit broodje belegd met kaas, dat er niet al te smakelijk uit ziet. Limonade: alleen spa rood en iets wat voor appelsap moet doorgaan. We moeten dus veel en goed eten want we moeten er een paar uur tegen kunnen.

Zoals in het vorige verslag al geschreven heerste er euforie bij mijn reisgenoten vanwege hun overwinningen in de eerste ronde. Vandaag, in de tweede ronde, waren beiden iets opgeschoven in de rangorde en waren zij beide gekoppeld aan een vrouwelijke tegenstandster. Johan aan een heuse wetenschapster en Arie aan een dame met een prachtige  russische naam die zo uit een Russisch sprookje zou kunnen zijn weggelopen. Donner zei ooit dat vrouwen niet konden schaken. Of dat voor deze dames ook geldt weet ik niet, feit is wel dat beide dames verloren. Johan en Arie beide aan kop !! Kunt u zich voorstellen hoe de sfeer was tijdens de lunch.

Hoe ging het mij af in de tweede ronde ? Ik trof met zwart een Luxemburger aan de overkant van het bord. Kleine landen bestaan niet meer. Ook niet in het schaken. Kijk welke stelling ontstond na de 25e zet van wit:

Wit dreigt met 26.Pf6+ en kwaliteitswinst. Ik dacht met 25. ….. Kh8 het probleem te hebben opgelost maar zag ┬ániet dat 26. Pd6 ook de kwaliteit wint. In het verdere verloop van de partij kon ik deze achterstand niet meer goed maken. Ik wist nog wel een pionnetje terug te winnen, maar toen wit in het verre eindspel met toren en koning mijn stelling kon binnendringen en dreigde mijn g- en h- pion te verliezen hield ik het snel voor gezien.

In de derde ronde, aan het laatste bord, moest ik het opnemen tegen een lid van de organiserende vereniging. Had naar eigen zeggen ruim vijf jaar niet gespeeld. Daar was niet veel van te merken. Ik kwam wat belabberd uit de opening, maar kreeg na 20 zetten de mogelijkheid om een pion te winnen dat uiteindelijk leidde tot eeuwig schaak en het eerste halve punt.

Zwart aan zet speelt hier 20. …. De7 en geeft mij daarmee de mogelijkheid om met 21. Dxh6 een pion te winnen en eeuwig schaak af te dwingen: 21. ….. g5, 22. Dg6+ Kh8, 23. Dh6+ Kg8, 24. Dg6 remise. Het schaak eventueel opheffen met Lg7 biedt geen oplossing omdat dan een tweede pion valt: Dxd6 en zwart krijgt het zwaar.

Eindelijk van die hatelijk nul af. Morgen een bord hoger tegen een tegenstander met 0 punten en een gelijkwaardige rating. Dat biedt perspectief.

Hoe verging het Johan en Arie in de derde ronde? Johan werd binnen drie kwartier opgebracht door Oele Dijkhuis van Utrecht en Arie speelde een nette remise. De praatjes van Johan waren al beduidend minder.

Morgen om 10.00 uur gaan we verder. U hoort weer van mij.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *