Terug naar nieuwsoverzicht

Korbach-dag 4

Het is allemaal zonder problemen gelukt. Het vroege opstaan om 07.00 uur op zondagmorgen. Het viel eigenlijk nog wel mee. Ok … buiten was het donker en het regende, maar binnen was er licht en brandde de kachel. Geheel volgens planning waren we om 08.45 uur in de speelzaal. Tot dan toe liep alles op rolletjes. Zoals aan het einde van het verslag van dag 3 al aangegeven, wil ik dit toernooi 50% scoren dan moet ik beide partijen winnen. In de vorm waarin ik nu verkeer een welhaast onmogelijke opgave, maar ik heb wel voor hetere vuren gestaan (de open haard bij mijn schoonouders thuis….). Een schier onmogelijke opgave, maar met goede moed begin ik toch aan de klus. Hoewel … bij nadere bestudering van de indeling kom ik mijn naam niet tegen daar waar ik verwachtte dat ik hem tegen zou moeten komen. Met 1½ punt bungel je ergens onderaan, maar bij de laagste borden vond ik mijzelf niet terug. Goed, het is nog vroeg dus nog maar eens gekeken … maar nee ik sta niet op de lijst. Zou ik een bye hebben of speelvrij zijn ? Gelukkig bleek geen van beide. Maar wat dan wel ? Het bleek dat ik was ingedeeld aan bord 13 (ai … voor wie bijgelovig is). Aan bord 13 speelt al het gehele toernooi een man die zich voortbeweegt in een rolstoel. Niet zo’n kleine rolstoel die je gebruikt als je je voet hebt gebroken of hebt gekneusd en tijdelijk even niet kan of mag lopen. Nee … dit was wel een vrachtauto onder de rolstoelen. Alles te bedienen met handels, compleet met achteruitrij verlichting en noem maar op. Wat mijn tegenstander mankeerde en wat de reden was dat hij in een rolstoel zat heb ik uit beleefdheid maar niet gevraagd. Wel merkte ik dat hij zijn handen en armen niet kon bewegen. Voor het schaken is  dat wel essentieel, dunkt mij. Maar goed, belangrijk is natuurlijk dat ook deze man kan meedoen aan een schaaktoernooi. Mocht mijzelf dit ook ooit nog eens overkomen dan hoop ik toch ook op deze of een andere manier mijn hobby te kunnen uitvoeren.

Ik ben wel heel eerlijk, als ik zeg dat het mij wel stoorde. Wat gebeurde er namelijk. Omdat mijn tegenstander zijn handen niet kon gebruiken moesten de stukken verschoven worden met een pen. De eerste zet(ten) lukt dat nog wel, maar zodra er meerdere stukken op het bord komen wordt dat wat lastiger. Bij deze actie vallen stukken om, rollen weg en de hele stelling moet weer worden opgezet. En u  voelt hem al  aankomen … ik was dan degene die iedere keer de stelling weer kon herstructureren nadat ik eerst alle omgevallen stukken bij elkaar had geraapt. Als dat gebeurt was, ging mijn tegenstander de klok indrukken. De rolstoel werd in zijn vooruit gezet, klik hoorde je dan door de hele zaal, een zacht gezoem als hij een stukje vooruit reed, klik om de stoel kennelijk in neutrale stand te zetten, dan kon hij met zijn pen bij de klok en werd deze ingedrukt, vervolgens werd de stoel in zijn achteruit gezet, klik, er werd naar achteren gereden, klik om te stoppen. Zo ging dat een tijdje door. Nadat ik een paar keer de verwoeste stelling na een zet van mijn tegenstander weer had opgebouwd, ben ik maar  zo beleefd geweest om de zetten voor hem uit te voeren op het bord. Dat scheelde een hoop werk. Alleen doemde daar ook weer een probleem op. Praten ging ook niet heel erg makkelijk, dus moest ik mij heel goed concentreren op wat mijn tegenstander zei. Maar het heen-en-weer rijden om de klok in te drukken bleef. U kunt zich voorstellen dat dit niet bevorderlijk is voor je eigen concentratie. Door dit alles ontstond na 6 zetten de volgende stelling:

Hier slaat mijn tegenstander, die met wit speelt, keihard toe met een gevreesd offer op f7: 7. Lxf7+. Hoe nu verder ? Neem je de loper op f7 met 7. …. Kxf7 dan volgt onherroepelijk 8. Pxe5 Kg8, 9. Pxg4 en wit staat volgens Schredder al op 2.04. Ik speelde 7. …. Kg8 in de hoop de schade nog enigszins beperkt te houden. Maar door alle randverschijnselen ging het snel bergafwaarts. Na 34 zetten hield ik het maar voor gezien in een eindspel waarin mijn tegenstander 4 pionnen meer had. Geen 50% dus.

Het snelle einde had wel weer een voordeel. Ik kon op mijn gemak ergens koffie gaan drinken en trakteerde mijzelf daarbij maar op gebak.

Johan verloor in de 6e ronde en Arie moest heel lang zwoegen, hij was als een na laatste van de B-groep klaar, voor remise.

Over de 7e en laatste ronde kan ik heel kort zijn. Ik ga er geen diagram(men)aan wijden en niets over zeggen. Behoudens dit: ik hoop dat ze bij  JSC Magnus Leidse Rijn de kinderen behoudens (goed) leren schaken ook enige vorm van beleefdheid aanleren. Dat ze de kinderen leren hoe ze zich tijdens een schaakpartij moeten gedragen. Als kinderen willen rennen, prima, maar laat ze dan een andere sport gaan doen. En ga dan niet als een kip zonder kop door de speelzaal rennen.

Met 1½ uit 7 eindigde ik uiteindelijk op de 74e plaats bij 76 deelnemers. Niet iets om trots op te zijn. Ik was de enige speler in de B-groep die niet een partij wist te winnen. Zelfs de nummer 76 noteerde 1 winstpartij.

Johan werd uiteindelijk 40e in de A-groep. Hij scoorde 3 punten (+2+2-3) en dat leverde hem nog een ratingprijs op ! Helaas voor Johan misten wij de prijsuitreiking. Op dat moment zaten wij al aan het bier en de pizza.

Arie werd de topscoorder en won de Korbachbokaal. Hij werd uiteindelijk 12e met een score van 4½ punt (+3=3-1).

Tot slot nog wat (cijfermatige) feitjes: er deden uiteindelijk  187 speler mee verdeeld als volgt:

 • Groep A: 70 (waarvan 8 dames)
 • Groep B: 76 (waarvan 7 dames)
 • Groep C: 41 (waarvan 9 dames)

Het aandeel dames bedroeg 12,8%. En dat is niet slecht. In de A-groep eindigde de hoogste dame op een gedeelde 7e plaats met 4½ punten.

Het toernooi werd uiteindelijk gewonnen door een Nederlander ! Oele Dijkhuis van SC Utrecht eindigde ongedeeld op de eerste plaats. Hij schaakte 6 punten bij elkaar (+5=2-0).

Mocht door middel van deze bijdragen uw belangstelling voor dit toernooi zijn gewekt. In 2018 vindt het toernooi plaats van 4 tot 7 oktober 2018. Als u zich voor 31-12-2017 aanmeldt en u betaalt voor die datum ook het inschrijfgeld dan geldt de zogenoemde vroeg boeking korting van € 10,00. Het inschrijfgeld mag dan met dit bedrag worden verminderd. Alle informatie vindt u op de website http://www.korbacher-open.de

Ik ga mij voorbereiden op de eerste wedstrijd van het 3e team op 7 november a.s. Uit tegen Oud Zuylen 6. Althans als de teamleider nog vertrouwen in mij heeft.

Ik spreek u snel weer.

 

 

2 gedachten over “Korbach-dag 4

 • 25 oktober 2017 om 23:11
  Permalink

  Uitstekend weergegeven, John.
  Ben nog in afwachting van een bericht van de organisatie over het mislopen van de ratingprijs. Ik eet er echter niet minder om. Hoewel na die schnitzels, Hirsch goulash en pizza….

  Johan

  Beantwoorden
  • 21 november 2017 om 20:02
   Permalink

   Zal toch niet anders zijn dan voorheen? Of ze hebben een fout gemaakt en dan zal daar een meningsverschil van komen die hersteld zal worden naar misschien niet ieders tevredenheid, maar daar zal dan weer over gediscussieerd kan gaan worden in de toekomst. Wat natuurlijk weer stof op zal doen waaien waar zelfs de grootste of wisten hun hooft niet willen breken,…..

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *