Beste clubgenoten,
Het is inmiddels 23.00 uur en ik zit moederziel alleen op een hotelkamer in Korbach. Voor hen waarvan de topografische kennis niet verder reikt dan de straat waar ze wonen: Korbach ligt in het Waldecker Land in Duitsland. Op circa 330 km vanaf Gorinchem. Bekendste plaats in de buurt: Winterberg. Heeft u Continental banden onder uw auto, grote kans dat ze hier vandaan komen.
Wat doet een mens in Korbach ? Schaken dus. De plaatselijke vereniging organiseert vanaf vandaag tot a.s. zondag voor de 9e keer in successie het Korbacher Open. Plaats van handeling: het Burgerhaus en met ruim 200 deelnemers uit 9 landen kent ook deze editie een prima bezetting. De deelnemers zijn verdeeld in drie groepen waarvan groep C de zogenoemde jeugdgroep is. Uiteraard speelt er ook jeugd in de overige groepen. Er worden 7 ronden volgens het Zwitserse systeem gespeeld.
Na een aantal jaren in deze periode in Hull (UK) te hebben gespeeld werd het tijd voor iets nieuws en lieten ik en schaakmaatje Johan van de Griend (SC Dordrecht) Hull links liggen. Wij waren de Brexit ver vooruit. Na wat speurwerk op internet vonden we dit toernooi als alternatief. Indeling naar speelsterkte en op relatieve korte afstand. We worden dit keer vergezeld door een clubgenoot van Johan: Arie Heeren. We hebben onze intrek genomen in een hotel op 10 minuten loopafstand van de toernooizaal.
Johan speelt in groep A en Arie en ondergetekende in groep B. In de eerste ronde zijn de krachtsverschillen groot. Johan, met een rating van 1840, moest aan de slag met een speler die 258 punten meer op de teller had staan. Arie (1701) trof het, zijn tegenstander noteerde 1441. Ik zelf kreeg een tegenstander die 330 ratingpunten meer had.
Volgens verwachting won Arie. Maar dat Johan aan het langste einde trok, was wel een verrassing. Dat leverde naast wat ELO-punten winst ook een hoop praatjes op. Kijken of hij zondagavond nog zoveel babbels heeft.
Mijn partij was een Spaans Vier paarden spel waarin mijn tegenstander net even zijn stukken beter had gepositioneerd. Na 31 zetten was de volgende stelling ontstaan:
U ziet dat mijn koning en toren niet meespelen. De witte koning kan al helemaal geen kant op en de witte toren mag de dekking van pion f2 niet opgeven op straffe van mat door Pxf2. Er resteert mij niets anders dan wat met de loper te schuiven. Maar dat zet geen zoden aan de dijk. Zwart kon ongehinderd met zijn koning vanaf de koningsvleugel naar mijn damevleugel lopen en toen hij eenmaal op c4 was aangekomen en ik min of meer in zetdwang kwam waardoor ik van alles en nog wat moest opgeven hield ik het voor gezien. Niet weggespeeld, maar onder druk bezweken.
Morgen, zaterdag en zondag worden er dagelijks twee partijen gespeeld. Aanvang 10.00 en 16.00 uur. Ik ga proberen u op de hoogte te houden.
Alle informatie van dit toernooi kunt u terugvinden op: http://www.korbacher-open.de
John, je kunt in deze stelling met Lf7 vervolgen. Daarna kun je met de loper op e6 of via e8 naar d7 komen om het paard te verjagen. Dan kan je toren ook weer bewegen.
Veel plezier nog in Korbach!
Jaco, bedankt voor de inbreng. Lf7 heb ik op de 31e zet gespeeld. MIjn tegenstander speeld toen Th6 en als ik toen had geweten van de actief Lf7-d8-e7 om het paard te verjagen. Ja, als ….