Na het schlemielige verlies in de eerste ronde mocht ons eerste team zich opmaken voor de strijd tegen S. Landau 1 in Axel. Na een lange en internationale reis kwamen we op tijd aan op een mooie nazomerse dag. We waren op papier weliswaar licht in het nadeel maar wel op volle oorlogssterkte omdat 8 van onze 9 basisspelers van de partij waren. Ditmaal ontbrak Tijmen, maar Jeroen was er wel bij.
BORD 8 PARTIJ HANS
Stuk voor stuk interessante partijen. Neem nu de partij van Hans. Hans won een kwaliteit en op een gegeven moment stond het als volgt:
Nietsvermoedend had Hans zojuist 31…, Tf8 gespeeld daar waar 31…, Df7 geboden was. Waarom, wat maakt dit uit? Wel, na de toverzet 32. Lc4!! neemt wit de regie plotseling over. Het gaat te ver voor een volledige analyse maar slaan op c4 leidt zelfs tot een verloren stelling, bijvoorbeeld 2. Ld3–c4 Le6xc4, 3. Ph5–g7 De8–g6 en 4. Pg7–f5+. Dit gaat ons niveau te boven en kwam dan ook niet op het bord. Hans won met zijn kwaliteit meer.
BORD 4 PARTIJ EDDY
Dan Eddy! Het leek een lastige middag te worden, maar Eddy kwam op een gegeven moment heel prettig te staan. Tegenover pionverlies stond voldoende compensatie en zeeën van tijdvoorsprong. Toen Eddy zijn pion terugwon bleek hij veel beter te staan, zie de stelling na 18. Lg2-h3:
Na 18…, Lxg3 wist Eddy het punt zonder al te veel problemen binnen te halen. Twee winstpartijen dus maar het ging op enkele borden ook mis.
BORD 5 PARTIJ TONY
Tony verloor een loper tegen een pion in de opening. Hij gaf het bijna meteen op, maar ging tóch door en in de loop van de partij won hij 2 pionnen. Er kwam een eindspel op het bord waarin hij 3 pionnen had voor de witte loper van zwart. Mogelijk zat er ergens meer in voor hem, maar zijn tegenstander had op een gegeven moment de volledige controle over de witte velden. Tony gaf een pion op de koningsvleugel zodat hij zijn pionnen kon doorschuiven, maar de loper was op tijd terug en zo ging het punt tóch nog naar de tegenstander.
BORD 2 PARTIJ TIM
Dan mijn partij. Ik kwam prettig uit de opening maar haalde tot mijn eigen chagrijn in het middenspel niet mijn gebruikelijke niveau. De door teamgenoten opgemerkte pionwinst versmaadde ik en dit kon achteraf nog wel door de beugel. Maar in het vervolg speelde ik onder mijn normale niveau en maakte het mijn tegenstander wel erg gemakkelijk.
Achteraf werd mij na analyse m.b.v. Fritz gelukkig wel bespaard dat ik winstkansen zou hebben gemist (zwart deed tot een gegeven moment goed mee, maar niet meer dan dat). Ik had dus duidelijk mijn middag niet, zéker niet toen ik afwikkelde naar een paard-lopereindspel waarin ik vol in de verdediging moest gaan. Ik had nog remisekansen maar in tijdnood ging het mis. Hiermee kwam een einde aan mijn ongeslagen reeks met afwisselend winst- en remisepartijen. Mijn laatste verliespartij dateert van 9 februari 2019 tegen Discendo Discimus. Zo’n 20 partijen ongeslagen, uiteraard moest hier een keer een einde aan komen. Ik weet (helaas) weer hoe verliezen in de KNSB-competitie voelt. Maar goed, hiermee bleek dat we het zuur hadden gehad. Nu weer volop aandacht voor het zoet (de remisepartijen even meegerekend).
BORD 1 PARTIJ JACO
Jaco speelde ditmaal weer aan zijn vertrouwde eerste bord en had na zijn nederlaag in de eerste ronde aan bord 3 wel iets goeds te maken. Meestal lukt het hem op na een teleurstelling de draad weer op te pakken. Zijn partij tegen de Belg Arthur Hugaert (2132) verliep zeer voorspoedig.
Jaco meldt over zijn partij: “Ik koos weer eens de Engelse variant op de Siciliaanse openingszet van mijn tegenstander. Hij besloot vervolgens zijn wit-veldige loper op b7 te poseren en liet ook toe dat ik d4 kon spelen. Dat leverde ten eerste ruimte op en ten tweede pressie op de pion op d6. Ik kon eenvoudig de druk verhogen en op zet 17 stak ik de lont in het kruitvat met Pd5. Zwart kwam vervolgens in een achtbaan terecht en stapte er op zet 32 helemaal groggy uit.”
BORD 6 PARTIJ LOUIS
Ook goed nieuws van Louis. Louis meldt het volgende over zijn partij: Mijn tegenstander speelde een aantal zetten in de opening nogal passief die voor mij nieuw waren. Helaas kon ik er geen gebruik van maken. Het ging gelijk op, ik kwam iets gedrukt te staan maar verder was er niets aan de hand. Rond de 25e zet werd het spannend, mijn tegenstander ging in de fout en verloor een stuk en een pion. Het stuk moest ik weliswaar terug geven, maar ondertussen nam ik ook nog twee pionnen mee. Ik hield een totaal gewonnen stelling over. Na de 52e zet gaf hij op.
BORD 3 PARTIJ HENK
Dan de partij van Henk aan bord 3.
Henk meldt over zijn partij: “Na de opening waren beide spelers de eerste 10 zetten op bekend terrein. Na afloop vertelde mijn
tegenstander Gertjan Verhaegen (rating 2126) dat hij recent deze openingsvariant recent nog had gespeeld. Na de eerste 10 zetten stonden onze beider klokken nog op ongeveer 1.30 uur…. Maar daarna dacht hij ruim 25 min. na en koos een tamelijk ongelukkige zet. Ik had een mooie beheersing van de d-lijn. Hoewel zwart met La6xe2 mij dwong tot Kxe2, vond ik dat prima.”
Een bepalend moment ontstond na 15. .. Dc7:
“Hier deed ik angsthazerig g2-g3, en miste ik het sterke Pb5!! Omdat Dc7 gedwongen is de verdediging van pion d7 vol te houden, is verdediging van h2 helemaal niet nodig! En Pb5 dreigt heel vervelend Pd6+ (volgens Fritz ruim + 3, bah, dat ik dat niet zag.”
“Maar goed, ik stond natuurlijk ook na 16. g3 nog prima. Het voordeel was rond 1.0 maar met mooie centrale torens op c1 en d1 had ik er alle vertrouwen in de zwarte stelling te kunnen slopen. Zeker de penning van de pion op c5 kon ik met b2-b4 prima aan de tand voelen, want Txb4 kost vanwege de penning over de c-lijn na Txb4 via Dxb4 gewoon de toren. Dus zwart krabbelde weer terug en ik won de pion op c5. Na 23. Lxc5 (ook Txc5 was overigens prima) en Th6 was de stelling weer een ruime + (ongeveer + 2).”
Stelling na 23. Lxc5 en Th6; hier had wit nog 52 minuten en zwart slechts 5 minuten!
“Waarschijnlijk liet ik me toch wel door dit tijdsverschil beïnvloeden Hoewel zwart wat met zijn dame manoeuvreerde hield ik met rustige zetjes een + 2 voordeel vast, maar vanaf zet 34 speelde ik toch te slapjes en oppervlakkig. Mijn voordeel verwaterde zodat er uiteindelijke een duidelijke remisestand overbleef. Jammer, maar goed in moeilijke situatie met weinig bedenktijd verdedigde
mijn tegenstander zich inventief.”
BORD 7 PARTIJ JEROEN
Na 7 partijen was de volle buit binnen en was Jeroen als enige nog aan de slag. Jeroen geeft het volgende verslag: “Ik kwam goed uit de opening. Maar mijn tegenstander speelde het ook goed en vertelde later “mijn” opening ook zelf met wit al 35 jaar te spelen! Ik bood op de 13 e zet remise aan in een volstrekt gelijke stelling. Stockfish gaf overigens me helemaal gelijk: 0.0. Mijn tegenstander wilde dit echter (nog) niet wat ook wel logisch was.
De eerste 20 zetten ging alles gelijk op waarbij ik eigenlijk steeds de goede zetten deed aldus Stockfish. Later in de partij hebben we elkaar goed aan de tand gevoeld, al bleven we beiden keurig en stevig staan. Na zet 20 kwam wit toch wel steeds meer in het voordeel. Mijn stukken kwamen beter en beter te staan. Ik wist zwart zijn sterke loper van het bord te tikken. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik de partij naar mijn hand kon zetten, ware het niet dat ik een stuk minder tijd had dan mijn tegenstander. Aan het eind stond ik ruim 2.6+ en later zelfs nog meer. Helaas door de tijdnood en de standvastigheid en tegenkansen van mijn tegenstander besloot ik maar remise aan te bieden. Gezien de strijd niet geheel onlogisch al heeft het een beetje een bijsmaakje omdat ik wel heel goed stond. Later bleek mijn tegenstander deze opening al 35 jaar te spelen. Hij vroeg zich af of ik hem nagetrokken had op het internet. Nee dat was niet het geval. De overwinning van het team smaakt naar meer…… Heren, op naar de volgende ronde en hopen dat de punten bij ons in Sliedrecht blijven….”
Een mooie 5-3 overwinning. Dit toont dan ook des te meer aan dat ons team potentie heeft om zich te handhaven in de 3 e klasse KNSB, alle twijfels vooraf ten spijt!