Terug naar nieuwsoverzicht

Leden De Giessen en Linge in Tata Steel Chess Tournament

Het zal u als schaakliefhebber niet zijn ontgaan, maar sinds 10 dagen is in Wijk aan Zee het 80e Tata Steel Chess Tournament bezig. Naast twee grootmeestergroepen (Masters en Challengers) zijn er ook diverse amateurgroepen. Voor ieder wat wils: weekendvierkampen, dagvierkampen en het hoogtepunt de tienkampen. Er wordt wel eens gezegd dat het toernooi pas echt begint als de tienkampen van start gaan.

Na een afwezigheid van een jaar vanwege de verhuizing naar Gorinchem ben ik dit jaar in de tienkampen weer van de partij. Voor de 26e keer. Samen met wat schaakvrienden uit Spijkenisse hebben wij voor tien dagen een appartement gehuurd in het vissersdorp aan de Noordzeekust. Dat scheelt een hoop heen en weer rijden en een hoop stress. Het appartement is gelegen op 2 minuten lopen van de speelzaal. Wie dit toernooi, hetzij als speler of toeschouwer nog nooit heeft bezocht mist iets. Ieder jaar is het weer een feest der herkenning. Gespeeld wordt er in de plaatselijke sporthal De Moriaan en de lagere groepen, klasse 8 en 9, in Café De Zon. Eenmaal in dit café gespeeld, willen veel spelers nooit meer wat anders. Je moet het een keer hebben meegemaakt om de sfeer van dit unieke evenement te proeven en om er over mee te kunnen praten.

Voor de editie van dit jaar ben ik ingedeeld in groep 8C en met mijn rating van 1370 ben ik de hoogst gerate speler en dus de te kloppen man. Op dit moment zijn er drie ronden gespeeld en doe ik het met 2 uit 3 niet slecht. Een gedeelde tweede plaats en een half punt achter de koploper. Toch is er wel een puntje van kritiek van mijn kant. In mijn groep zitten namelijk vier jeugdspelers ! In de 8e klasse zijn er 5 groepen waarin, als ik goed heb geteld, 6 jeugdspelers zijn opgedeeld. Vier in groep 8C en 2 in groep 8B. In de overige groepen alleen seniorspelers. Mij is een raadsel waarom deze jeugdspelers niet over alle groepen in de 8e klasse zijn verdeeld. Daarnaast vraag ik mij af of deze kinderen niet gewoon naar school moeten. Maar dit terzijde.

Ik begon met een valse start. In de eerste ronde speelde ik een Italiaanse partij en gaf daarin een pion weg. Mijn tegenstander voerde de druk op en toen ik een tweede pion dreigde te verliezen heb ik maar opgegeven.

In de tweede ronde moest er gewonnen worden om het toernooi al niet direct een sof te laten worden. Met een ratingverschil van 120 punten in mijn voordeel was ik dat ook wel aan mijn stand verplicht. Het lukte, maar het duurde wel 60 zetten. Het begin van de partij ging gelijk op, reden waarom mijn tegenstander op zet 29 remise aanbood. Er stond nog heel veel materiaal op het bord dat volop kansen bood. Ik sloeg het remiseaanbod af, rechtte de rug, stroopte de mouwen nog eens op en toen ik een toren op de vrije a-lijn kreeg was het snel gebeurd met mijn tegenstander. Op zet 60 gaf hij op.

Vandaag stond de eerste van de vier ontmoetingen met een jeugdspeler op het programma. En heel eerlijk gezegd: ik had er geen goed gevoel over. Waar ik bang voor was dat ik in de opening omver geblazen zou worden. Ik moest inderdaad alle zeilen bijzetten, maar toen de storm uiteindelijk was gaan liggen kreeg ik grip op de stelling en nam het heft in handen. Toen mijn tegenstander op zet 27 een volle toren weggaf, kon hij wat mij betreft al opgeven. Maar dat kwam in zijn woordenboek niet voor. Ook niet toen ik nog een paard won. Ook toen speelde hij nog vrolijk verder. Misschien zouden ze daar bij die schaakverenigingen ook eens aandacht aan moeten besteden: respect voor de tegenstander en leren op tijd op te geven.

Om het verhaal van deze partij helemaal te vertellen, treft u onderstaand de slotstelling aan. Mijn laatste zet is 38. …. Pe6.

Volgens Neef Fritz van 11 dreigt hier mat in 11. Toch had mijn tegenstander hier nog het lef om te vragen of ik remise wilde !! Over respect naar de tegenstander toe gesproken. Ik heb hem even duidelijk gemaakt dat ik van dit soort fratsen niet gediend ben. Hij gaf direct op.

Een paar klassen hoger speelt ons lid Henk Boot. Ik heb hem een paar keer gesproken en hij was tot vandaag zeer tevreden over het vertoonde spel en de behaalde resultaten. Met 2½ uit 3 deelt hij de eerste plaats in groep 3K. De Giessenburgers doen het dus goed.

Mocht u komende week of weekend niets te doen hebben, nodig ik u uit eens sfeer te komen proeven. Vanaf Gorinchem is het ongeveer een uur rijden naar Wijk aan Zee en daar aangekomen kunt het niet missen. U wordt in de grote stroom mensen vanzelf meegenomen naar de place to be. Ook hier is de toegang gratis. En er is heerlijke erwtensoep.

Wilt u meer informatie, klik dan hier.

Wellicht zien wij elkaar binnenkort in het Mekka van de schaakwereld.

John Dessens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *