Terug naar nieuwsoverzicht

Mag je een keer mee …. heb je geen tegenstander ….

U heeft lange tijd niets van mijn gehoord. Mijn laatste bijdrage dateert van 16 april j.l. en daarna is het angstvallig stil gebleven. Ik kan het verklaren. Na mijn laatste bijdrage heb ik het te druk gehad met werken omdat ik met ingang van afgelopen 1 mei een sabbatical heb opgenomen van 3 maanden. Ik moest dus zorgen dat ik niet teveel “rotzooi” voor mijn collega’s achterliet. Ik kan u zeggen dat dat gelukt is.

De onvermijdelijk vraag is dan: wat ga je in die 3 maanden doen ? Allereerst heb ik een fietstocht gepland waarbij ik alle provinciehoofdsteden van Nederland aandoe. Afgelopen week heb ik in 5 dagen Utrecht, Lelystad, Leeuwarden, Groningen, Assen en Zwolle al aangedaan. De overige steden volgen de komende weken.

Naast de fietstocht staan er ook wat schaaktoernooien op de agenda: OKU Utrecht, Schaken tegen Kanker, Vierkampen toernooi in Hillegom, Senioren toernooi Dieren en als afsluiting het Open NK eveneens in Dieren.

Tussen het fietsen en schaken door moet er ook nog wat geklust worden en ga ik ook nog 2 weken op vakantie, want per slot van rekening moet er ook tijd voor ontspanning zijn.

Omdat deze website geen plek is om het te hebben over mijn sabbatical gaan we terug naar de basis: schaken.

Na de overwinning op Aldo Oxener in de SOS-competitie speelde ik de afgelopen weken nog 3 partijen voor de interne competitie tegen resp.: Christiaan Boudewijn, Bert van Hees en Andre van Wingerden. Alle partijen eindigde in remise. Tussendoor nog een nederlaag tijdens de 8e ronde van het Kennemer Open.

We pakken de draad weer op met de uitwedstrijd van ons 2e team tegen Denk en Zet 2 uit Vinkeveen. De kop boven dit verslag luidt: “Mag je een keer mee …. heb je geen tegenstander ….”. Ik denk dat u wel weet waar dit opslaat. Gelukkig trof het niet mijzelf, ik had aan bord 6 wel een tegenstander, maar Christiaan Boudewijn, die voor het eerst meeging naar een uitwedstrijd en bovendien als chauffeur fungeerde voor Rob en David, had aan bord 3 de pech geen tegenstander te treffen ! Nu is Vinkenveen niet de grootste vereniging waar ik ooit op bezoek ben geweest, in tegendeel zelfs, maar je vraag je toch af of men niet voor een andere tegenstander had kunnen zorgen. Je rijdt per slot van rekening niet 3 kwartier en ruim 60 km. voor Jan met de korte achternaam om te moeten constateren dat er geen tegenstander voor je is. Als Christiaan dat van te voren had geweten, was hij wel thuis gebleven vermoed ik. Had hij lekker op de bank naar de halve finale van het Songfestival kunnen kijken. Als compensatie was de speler van Vinkeveen op bord 4 zo vriendelijk om op 2 borden te spelen !? Deze man moest zijn aandacht dus verdelen tussen zijn partij tegen David en de partij om “des keizers baard” tegen Christiaan. Een echte oplossing bood dat dus niet. Het meest positieve was dat Christiaan deze partij ook wist te winnen. Helaas leverde dat geen punt voor de wedstrijd op. Later zag ik hem nog een partijtje spelen tegen een ander lid van Vinkeveen. De uitslag van deze partij is mij onbekend.

We kwamen dus eenvoudig op een 1-0 voorsprong. Rob van Driel zorgde voor 2-0. Won in de opening een pion en had een beslissende aanval met dame, toren en paard waar zijn jeugdige tegenstander geen verweer tegen had. De score werd uitgebouwd door Bram Capelle aan bord 1 (3-0). David Carlsson aan bord 4 moest zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander die op 2 borden schaakte (3-1). Bert van Hees zorgde met een remise aan bord 2 voor de winst (3½-1½). Bleef er 1 partij over: van ondergetekende.

Het enige dat ik u er over kan vertellen is dat de partij niet echt wilde loskomen. Het bord stond niet in vuur vlam. Ik pak er zo maar een fragment uit:

Vrinzen – Dessens
stelling na 27. Kf2

Materiaal staat het gelijk, maar de stukken hebben weinig speelruimte. De witte pionnen blokkeren niet alleen de zwarte velden van de witte loper maar ook die van mijn loper. Het enige plan dat ik hier kon verzinnen was om met het paard van g6 via f8, d7, f6 naar e4 te gaan. Een hele reis, maar uiteindelijk lukte dat:

Stelling na 31. …. Pe4+

Het paard staat naar mijn mening goed (gedekt door de pionnen op d5 en f5 en kan niet worden aangevallen) maar heeft geen enkel vluchtveld.

Na 32. Kf3 g5, 33. h3 Kf7, 34. Tg1 Tg8, 35. g4 Kg6 werd de vrede getekend:

Slotstelling na 35. ….. Kg6

Met een 4-2 overwinning op zak kon de terugreis naar Gorinchem e.o. worden aanvaard.

De externe competitie zit er voor ons op. Met 4 overwinningen en 4 nederlagen verzamelden we 8 machtpunten (50%) en scoorden we 23 bordpunten (47,92%) en zullen we ergens rond plek 5 eindigen.

We gaan ons opmaken voor de laatste ronden van de interne competitie en de traditionele BBQ (ik ga er tenminste van uit dat deze weer op het programma staat). Uiteraard zal ik u via deze website op de hoogte houden van mijn schaakperikelen in de komende maanden.

Tot slot wil ik u nog attent maken op het toernooi “Schaken tegen Kanker” op 1 juni a.s. in het Topsportcentrum in Rotterdam. U kunt zich hiervoor nog aanmelden. Ik verwijs graag naar de website van het toernooi. Het aanbod om mee te rijden naar Rotterdam geldt nog steeds. Er is nog plek voor 3.

Tot zover. Ik wens u allen een mooi, sportieve zomer toe. U bent gegroet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *