Terug naar nieuwsoverzicht

Miraculeuze ontsnapping eerste team (21 april 2018)

Teamleider Eddy heeft er nog lang op zitten broeden. Hoe kunnen we het dreigend onheil afwenden? Door schlemielig verlies van met name de laatste wedstrijd tegen De Stukkenjagers 3 uit Tilburg waren we in een schier kansloze situatie beland en gedoemd te degraderen uit de derde klasse KNSB in het seizoen 2017-2018.

Ja natuurlijk, er zijn altijd kansen. Maar zelfs met een overwinning en 8 matchpunten waren we nog afhankelijk van met name het resultaat van De Drie Torens uit Tilburg. Eddy heeft gekeken naar wie er beter tegen sterke tegenstanders kunnen spelen en wie de punten zouden kunnen pakken tegen de minder sterke tegenstanders. Dit leidde ertoe dat Eddy zelf (bord 1) en Lemmy (bord 3) voor de leeuwen werden geworpen.

Onze tegenstander in de laatste ronde, Blerick 1 uit de provincie Limburg, heeft de beschikking over een sterk team waarbij beschikt kan worden over een aantal sterke Duitse spelers. Bij aankomst in Sliedrecht (de thuishaven van De Giessen en Linge 1) bleek dat zij een beroep hadden moeten doen op maar liefst vijf invallers doordat tegelijkertijd de Duitse competitie werd gespeeld en de geboorte van een kind van één van de teamleden. Een onverwachte opsteker voor ons, dit bood kansen om de laatste strohalm te pakken.

Andries trof aan bord 5 de tweede invaller. Andries won snel en goed, hij schatte goed in dat zijn actieve stukken veel meer gewicht in de schaal legden dat de vele losse pionnen. Een 1-0 voorsprong dus, een lekker begin!

Ikzelf speelde op bord 8 met een duidelijke opdracht: winnen! In een voor mij iets betere maar zeker niet duidelijke stelling bood mijn tegenstander mij remise aan. Aannemen was geen optie en ik zette alles op alles om mijn steentje bij te dragen om te ontsnappen aan de dreigende degradatie. Mijn kans kwam eerder dan ik had verwacht. Mijn tegenstander was even vergeten dat er na de ruil van de zwarte fianchettoloper  telkens een schaakje dreigde op de lange diagonaal met de witte dame en dit kostte hem een stuk en niet veel later de partij: 2-0 voorsprong!

Hemmo trof aan bord 4 de eerste invaller. Hij kwam heel goed tot gewonnen te staan maar koos helaas voor de verkeerde afwikkeling. Van de pionwinst kon niet worden geprofiteerd want de tegenstander beschikte over het grootste remisewapen dat je maar bedenken kunt: Eindspel met lopers van ongelijke kleur! Tussenstand: 2,5-0,5 voorsprong.

Vanaf dat moment kwamen er scheurtjes in de puntenmachine. Eddy (bord 1) stond tot zet 20 zeker niet minder tegen zijn sterke tegenstander met een 2293 rating. Na een grote afruil kwam hij een pion achter maar zijn stukken stonden actiever. Op termijn ging die pion extra wel vervelend worden op de damevleugel. Eddy had de keuze om dat dat langzaam te zien gebeuren, maar ook een kwaliteit te offeren en het pionnenaantal weer in evenwicht te brengen en de stelling mogelijk te bevriezen. Dat pakte niet zo uit als hij gedacht had en speelde toen een verloren partij.

Jaco (bord 6) stond aanvankelijk prettig met intenties om de zwarte koningsstelling te bestoken. Hij deed dat mogelijk te voorzichtig waardoor zwart zijn stelling kon verbeteren. Jaco kon de zwarte pionnenopmars op de koningsvleugel neutraliseren waarna het spel zich weer verplaatste naar de damevleugel. Daar kwam hij net niet goed uit en kon zwart een doorbraak met twee pionnen forceren. Jaco offerde nog een toren voor spel, maar dat kwam niet uit de verf, omdat zwart vervelend genoeg meteen kon counteren met mataanval.

Dit was een tegenvaller waar niet op was gerekend! Het ratingverschil was ruim 300 punten meer in het voordeel van Jaco en hier hadden we eigenlijk gerekend op een vol punt. Maar zulke dingen gebeuren uiteraard vaker, zeker in die situaties wanneer je niet fit bent. En dat was bij Jaco deze middag helaas het geval!

Met nog drie partijen te gaan was de tussenstand weer gelijk: 2,5-2,5 en moesten we opnieuw aan de bak! Drie spannende partijen van Henk (bord 2), Lemmy (bord 3) en Jesper (bord 7) resteerden.

Jesper kreeg aan bord 7 remise aangeboden in een eindspel van dame en loper aan beiden zijden. De lopers waren van ongelijke kleur. Op dat moment was het niet geheel duidelijk welke kant het op zou gaan met de andere partijen en dus besloot Jesper zijn rug te krommen en door te spelen. Hij stond weliswaar een pion voor, maar juist de lopers van ongelijke kleur in combinatie met de dames die nog op het bord stonden zouden zomaar ervoor kunnen zorgen dat zijn winstpoging averechts zou werken en Jesper het deksel op de neus zou krijgen.

Lemmy speelde een prachtige partij. Ondanks het grote ratingverschil en de agressieve aanpak van de opening van haar tegenstander greep Lemmy het initiatief. Zij voelde de stelling heel goed aan en heeft de gehele partij gedomineerd. Ik durfde niet te gaan kijken maar iemand stak mij een hart onder de riem door te zeggen dat wanneer je de marathon binnen de vier uur kunt lopen (Rotterdam, 8 april 2018) je ook in staat bent om een partij van een speler met een rating van 2066 te winnen.

Lemmy vertelde me dat ze de laatste tien tot vijftien zetten in acute tijdnood verkeerde en op gegeven moment er tot haar schrik achter kwam dat ze nog maar zes seconden over had. Gelukkig had ze haar zet paraat en bereikte vervolgens zonder kleerscheuren de eerste tijdlimiet. Ondertussen had ze de vijandelijke dame gewonnen voor toren en paard. De dame zaaide vervolgens dood en verderf in het vijandelijke kamp en zo bracht Lemmy het o zo belangrijke punt binnen.

Met een 3,5-2,5 voorsprong was Jesper in diepe gedachten verzonken hoe hij zonder zelf averij op te lopen zijn partij over de streep kon trekken. Jesper schrijft over zijn partij:

“Ik kwam een beetje raar en gammel uit de opening met mijn dame die vooruitgelopen was en daardoor wat in de weg stond en ervoor zorgde dat mijn paard gepend stond. Stond daarna ook wel wat onder druk en wellicht iets minder goed. Na een tijdje ging mijn tegenstander met zijn dame op pionnenjacht waardoor ik met een schijnoffer de partij wat open kon breken en na de complicaties stond ik warempel een pion voor in een dame en loper tegen dame en loper eindspel.

Dat eindspel won ik dus; maar mijn tegenstander had wel wat beter kunnen verdedigen. Mijn opening sloeg nergens op en ik had allerlei varianten verkeerd ingeschat dus ik speelde niet best, maar mijn tegenstander gelukkig ook niet…

Mooi dat we niet gedegradeerd zijn!” Einde citaat!

Erg mooi! Wat ik heel erg mooi vind is hoe Jesper is omgegaan met het gegeven dat hij het na ronde 7 even helemaal gehad had met het schaken en er mee wilde stoppen. Hij zette hierbij zijn eigen gevoelens opzij en ging voor het teambelang verder! Zonder Jesper zouden we het niet hebben gered en vol trots mag hij zijn op wat hij zelf schrijft: “Mooi dat we niet gedegradeerd zijn!”

Tussenstand 4,5-2,5! Ondertussen kregen we door dat De Drie Torens met minimaal verschil had verloren van de kampioen RSC ’t Pionneke. We waren definitief veilig!

Alleen de partij van Henk was nog bezig. Henk schrijft hierover:

“Ik had dus een behoorlijke sterke en jeugdige tegenstander: 21 jaar en een rating van ruim boven de 2100. Er ontstond een rustige stelling waarbij ik wel snel met 11. e4 kwam en dus een isolani op d4 overhield, maar dat leek me geen bezwaar. Met langzaam manoeuvreren had ik het idee iets beter te staan, had wat dreigingen tegen de zwarte koningsstelling en het kostte mijn tegenstander vrij veel tijd om ze te neutraliseren maar hij deed dat prima en na dameruil was er nog steeds sprake van een evenwichtige stand die echter voor zwart wat makkelijker speelde en ik moest opletten. Het was iets minder handig een stel torens op d5 te ruilen, maar het miniplusje van zwart verdween ook weer en rond de 40e zet was het allemaal nog volstrekt in evenwicht.

Echter op zet 44 speelde ik Ke3-f3 en dat gaf zwart een klein voordeeltje. Ik had met Ke3-d2 de zaak gelijk kunnen houden maar dat leek me erg passief. Nu speelde zwart het vanaf dat moment ijzersterk en ook zonder noemenswaardige fouten van mijn kant kon hij zijn voordeel uitbreiden, vooral toen ik het paard op d5 wel moest ruilen stond zijn koning daar tegen mijn isolani aan te duwen en die ging er dan ook vanaf.

Niet alle toreneindspelen zijn remise en deze zeker niet. Zoals gezegd, mijn tegenstander speelde het zeer fraai uit en mocht aan het eind terecht de felicitaties van zijn teamgenoten in ontvangst nemen. Gelukkig had Jesper er al voor gezorgd dat we 4,5 punt hadden, dus mijn nederlaag, weer als laatste was gelukkig niet beslissend. Wel heel mooi dat wonnen en dat de tactische opstelling heel redelijk werkte, vooral ook omdat Lemmy volgens mij een uitstekende partij met winst kon bekronen!”

Einde citaat! Een 4,5-3,5 overwinning, eind goed al goed!

De Giessen & Linge IBlerick I
E.L. (Eddy) Korevaar ©1855Kaufeld22930-1
Boot H. (Henk)2062Terhuven21320-1
L. (Lemmy) Schakel1820Fowler20661-0
H.W. (Hemmo) Mulder2036Vliembergen1918remise
A. (Andries) Dekker2092Toll18431-0
J.J. (Jaco) Vonk2134Alonso18140-1
J. (Jesper) Nederlof2137Kortenhoeven18281-0
T.T. (Tim) Schakel2015Plukkel16821-0
20191947 4,5-3,5

Persoonlijke resultaten

Tot mijn verbazing ben ik zelf met een score van 5,5 uit 9 topscorer geworden met een TPR van 2062. Het was niet de hoogste TPR, die eer gaat naar Jesper.  Zijn TPR reikte naar 2112, met name te danken aan zijn twee overwinningen in ronde 8 en 9. Jaco liet door zijn uitglijder een kans onbenut om de hoogste TPR-score te bereiken. Voor aanvang van ronde 9 had hij met een TPR van 2113 nog de hoogste score.

Na Tim volgen Hemmo en Jesper direct daarna met een score van 5 uit 9.  Ook Andries bereikte een score van boven de 50% (4,5 uit 8). Lemmy deed het prima met een 4 uit 8 score en een prachtige TPR van 1931.

Komend seizoen

Niet duidelijk is hoe het komend seizoen eruit zal zien. Jesper en Bobby hebben te kennen gegeven het schaken op een lager pitje te willen zetten waarbij Bobby misschien nog mogelijkheden ziet om het schaken een nieuwe impuls te geven. Voor Lemmy is het niet meer mogelijk om als basisspeelster beschikbaar te zijn, hooguit als invalster. Van de overige spelers is van sommigen wel en van andere geen definitieve duidelijkheid bekend.

De komende tijd zal over en weer binnen het team van gedachten worden gewisseld hoe met deze situatie omgegaan kan worden. 

Tim Schakel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *