Terug naar nieuwsoverzicht

Mooie winst eerste team tegen De Drie Torens 1 uit Tilburg (5 november 2016)

Zaterdag 5 november stond al weer de 3e KNSB-wedstrijd op het programma. tegen De Drie Torens uit Tilburg. We spelen de laatste jaren steeds uit tegen hen. Ik herinner mij nog 2 jaar geleden dat we hadden moeten winnen, maar het eindigde toen in 4-4. Nog veel vreselijker verging het ons vorig jaar. We stonden toen op een aantal borden mooi, maar het ging toen bij een aantal spelers van kwaad tot erger en we stonden toen opeens met 4-0 achter ! Uiteindelijk wisten we nog terug te komen tot 5-3, maar het was toch een nederlaag.

Dit jaar waren de voortekenen nogal ongunstig: We misten Andries, Jaco en Bobby zodat ons “middenrif” een zielige aanblik bood. Gelukkig kon Jaco vooruit spelen en waren onze tegenstanders daar ook toe bereid. Als invallers waren Lemmy en Louis beschikbaar om aan bord 7 en 8 de huid duur te verkopen en hopelijk ook nog halve/hele punten te veroveren.

De start van de wedstrijd vond dus afgelopen maandag plaats toen Jaco op bord 4 met zwart een paard kon offeren dat in 2e instantie door zijn tegenstander wel moest worden aangenomen. Er volgde een langdurige en uiteindelijk beslissende aanval. We begonnen dus met een lekker steuntje in de rug: 1-0 voor.

We speelden opnieuw in het duistere zaaltje achter de bar in café Theseus. Hemmo was als eerste klaar. Vanuit een rustige opening offerde hij een kwaliteit en trok ten strijde tegen de versnipperde zwarte koningsstelling. Echter toen zwart de kwaliteit teruggaf restte een dame-pion eindspel waarin beide spelers het beste maar eeuwig schaak konden geven.

Vervolgens was het woord aan Tim. Het was een vrij rustige stelling, maar met een “klassiek” grapje won Tim een pion. Toen er later nog eentje volgde bleef er een glad gewonnen eindspel over.

Daarna was het woord aan Henk. Zijn eerste 2 wedstrijden had hij dit jaar met zwart verloren, daarom had Eddy hem op bord 3 opgesteld, waar hij dezelfde tegenstander trof als vorig jaar. Nu kwam de opening met een pionoffer van zwart op het bord die Henk vorig jaar niet wilde spelen. Henk deed het rustig aan en kwam wat beter te staan, zeker toen zwart nogal opportunistisch de witte koning ging bestoken. Het kostte zwart wel zeeën van tijd. Henk gaf zwart nog wel een aantal kansen om beter te verdedigen, die zwart echter niet vond. Dat was wel begrijpelijk met nog slechts 10 min. op de klok op de 21e zet tegen Henk 45 min. Dus ook verderop had zwart het nog een aantal keren beter kunnen doen, maar uiteindelijk is het  lastig spelen met minder dan 1 minuut op de klok op de 30e zet en ging er uiteindelijk groot materiaal verloren en was de winst een feit.

We stonden dus met 3,5-0,5 voor, maar de teamwinst was helemaal niet zeker. Louis stond op bord 8 nogal gedrukt en moest uiteindelijk een kwaliteit inleveren, waarna de tegenstander geen fouten meer maakte.

Daarna was het de beurt aan Lemmy op bord 7. Ze speelde een goede partij, kreeg het loperpaar en ruilde later op een goede manier haar mindere zwarte loper tegen een paard. Toen zwart de opstoot van de d-pion onvoldoende op waarde schatte, liep dit “beest” door naar d6 met steun van een makker op e5. Het inmiddels ontstane toreneindspel werd voortreffelijk tot winst gevoerd, waarmee ze haar invalbeurt extra glans gaf omdat met de inmiddels bereikte 4,5-1,5 stand de matchpunten voor ons waren.

Helaas zag het er op de eerste 2 borden niet goed uit. Teamcaptain Eddy had zich op bord 2 voor de leeuwen gegooid. Zijn sterke tegenstander maakte langzaam vorderingen en toen de dames van het bord gingen en een witte toren ver in het zwarte kamp doordrong was de witte pionnenopmars op de damevleugel niet meer te houden.

Als laatste was Jesper op bord 1 nog lang aan het spartelen tegen zijn sterke opponent tegen wie hij in vroegere partijen ook vaak het onderspit had gedolven. Ook nu kreeg hij niet een gewenste stelling. Met rustig spel kwam zijn tegenstander beter te staan en uiteindelijk resteerde een dame-eindspel waarin zwart nog twee verbonden pionnen had en Jesper het zonder pionnensteun moest doen. Er zaten nog wel heel wat schaakjes in, maar uiteindelijk kon zwart dameruil forceren en was het pleit beslecht.

Kortom een stevig bevochten overwinning, waarmee we weer in de middenmoot staan.
Over drie weken wacht alweer de volgende tegenstander, dus hopelijk kunnen we deze ingeslagen weg verder vervolgen.

Henk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *