Terug naar nieuwsoverzicht

Nipt verlies De Giessen en Linge 1 tegen HSC (Helmond) 1 (8 oktober 2016)

We moesten in de 2e wedstrijd van het seizoen onze kopman Jesper wegens werkzaamheden missen, maar Hans Karelse bleek een uitstekende invaller. Met de topborden wilde het deze wedstrijd opnieuw niet lukken. Vorig jaar ging het tegen HSC heel goed, maar dit keer was er bij Henk op het kopbord een valse start. In een ogenschijnlijk soliede opening speelde wit met tegengestelde rokade vol op de aanval en offerde een stuk. Henk dacht met een slimme tussenzet de angel uit de aanval te halen, maar dat bleek niet het geval. Wit won een kwaliteit terug en toen Henk overzag dat er na een stukoffer van zijn kant zijn loper gevangen werd kon hij opgeven.

Hans Karelse kreeg inderdaad de variant op het bord waar hij thuis naar had gekeken, maar het leek toch wel erg benauwd voor hem te worden. Na ruilen van heel wat stukken kon hij in tijdnood met een torenoffer een eeuwig schaak forceren, chapeau !

Vervolgens ging het bij Andries mis op bord 2 mis. Toen zijn sterke tegenstander er in slaagde het centrum open te breken, probeerde onze man nog wel wat trucjes in de stelling te brengen, maar was de strijd in hogere zin wel beslist.

Gelukkig kon Hemmo op bord 5 wat terug doen. Van de week nog grieperig, gelukkig voldoende hersteld. In het begin stond hij erg gedrongen. Hij strafte een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander niet direct af en moest zeer omzichtig manoeuvreren. Een wat aarzelend vervolg van zijn tegenstander die in grote tijdnood was, werd goed uitgebuit en de eerste winstpartij was een feit.

Helaas ging het Bij Eddy mis op bord 6. Zijn tegenstander bracht een zeer kansrijk kwaliteitsoffer en drong diep de stelling van Eddy binnen die het niet meer kon houden.

Daarna was het de beurt aan Jaco, die in het begin van het seizoen een uitstekende vorm laat zien. Er leek weliswaar niet zo heel veel aan de hand, maar toen zijn tegenstander een toreneindspel niet handig aanpakte, kon Jaco met zijn koning zijn verbonden vrijpionnen ondersteunen en er eentje laten promoveren. Genoeg voor de winst.

Bij Tim Schakel op bord 7 leek het een tijd op remise af te gaan, maar zijn witte tegenstander kwam met een vrije a-pion gevaarlijk opzetten. Toen Tim echter in het centrum ook een vrijpion kon creeren haalden beide spelers een dame. Maar de zwarte dame van Tim was veruit de gevaarlijkste en peuzelde een aantal witte pionnen op. Hij gaf zijn tegenstander geen enkele kans en hiermee was de stand met 3,5-3,5 weer gelijk.

Alles hing af van de laatste partij van Bobby op bord 3. Hij had een pion geoffered, kreeg hem terug en later verloor hij er weer een. In het eindspel bleek het voordeel van de ene ver opgerukte pion doorslaggevend en werd dus een nipte 3,5-4,5 nederlaag geleden.
Hopelijk gaan we het de komende wedstrijden beter doen !

Henk Boot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *