Terug naar nieuwsoverzicht

Opening schaakseizoen 2021-2022

Het was een mooi weerzien na een geruime periode van coronaleed, waarin de schaakclub er met online schaken en een aantal online trainingen het beste van had proberen te maken. Maar het online schaken was lang niet aan alle clubleden besteed. Nu bij een (groot) deel van de clubleden wat prikjes zijn uitgedeeld, voelt het ook een stuk gemakkelijker elkaar gevaccineerd en wel te ontmoeten. Traditioneel wordt het schaakseizoen altijd afgesloten met een barbecue en snelschaken. Daarom was het nu een goede gelegenheid op deze manier het seizoen te openen. Ook al is Gerard de Gans inmiddels met pensioen, de Peugeot-Citroën garage kent voor hem geen geheimen en opnieuw werd deze aan de schaakclub ter beschikking gesteld, een heel mooie geste!
Het was fijn elkaar weer te zien en bij te kunnen praten, terwijl het inwendige van de mens niets te kort kwam. De prijsuitreiking was natuurlijk door de minimale schaakactiviteiten niet zoals anders, maar door het snelschaakkampioenschap 2020-2021 deze avond te spelen kon er toch aan het eind van de avond nog een beker worden uitgereikt. In totaal deden 18 spelers mee aan dit snelschaakgebeuren, een mooi aantal na zo lange tijd.
In de eerste ronde waren er geen grote verassingen, al was de manier waarop Wim Rietveld tegen Henry Houweling met pat aan een nederlaag ontsnapte vermeldenswaard.
In de 2e ronde mocht Tijmen Schakel proberen het Jaco Von moeilijk te maken. Maar hij raakte al snel een pionnetje kwijt, speelde daarna origineel en agressief, maar Jaco maakte langzaam vorderingen en won uiteindelijk. Het duel tussen de gebroeders Houweling werd niet geheel onverwacht door Henry in zijn voordeel beslecht.
In ronde 3 stond het topduel tussen Jaco Vonk en Henk Boot op het programma. Jaco koos voor een tussen beide kemphanen al eerder gespeeld gambiet en hoewel Henk redelijk kwam te staan, raakte hij vervolgens de draad kwijt en Jaco liet er dan ook geen gras over groeien en won gedecideerd. Tijmen Schakel, Henry Houweling en Sebastiaan Visser wonnen hun partijen en sloten dus weer aan bij de kopgroep.
In de 4e ronde won Henk van Henry en dat gold ook voor Jaco tegen Sebastiaan. Al was de overwinning van Henk deze keer redelijk recht toe rechtaan, dat kon niet worden gezegd van de winst van Jaco. Natuurlijk, Jaco kwam mooi en ook gewonnen te staan, maar toen Sebastiaan op een schaakje van Jaco een onreglementaire zet deed en dat door Jaco niet werd herkend, raakte Jaco even later een toren kwijt en hing een sensatie in de lucht. Maar toen Sebastiaan zich verslikte en ook Jaco een toren cadeau kreeg was Sebastiaan uitgepraat en trok Jaco de overwinning alsnog naar zich toe. Tijmen, Ernst en Ewoud wonnen eveneens hun partij en handhaafden zich daarmee in de subtop.
In ronde 5 won Jaco van Wim Rietveld en bleef daardoor met een 100% score aan de leiding. Ernst Delwel deed het tegen Henk anders dan bij eerdere ontmoetingen en wist Henk deze keer niet te verassen en dolf het onderspit. In de subtop deelden Tijmen en Sebastiaan het punt en werd Henry verrast door André van Wingerden, die nu eenmaal altijd met zijn agressieve speelstijl voor iedereen gevaarlijk is.
In de 6e ronde speelde André tegen Jaco en al zag het er in het begin niet naar uit, Jaco kon uiteindelijk (materieel) voordeel bereiken en de partij winnen. Henk bereikte tegen Tijmen eigenlijk niets vanuit de opening en raakte op een gegeven moment zelfs een pion kwijt. Maar Henk rechtte zijn rug en Tijmen kon zijn materiële voordeel niet uitbuiten, raakte enkele pionnen kwijt en belandde in een alsnog verloren stelling, waardoor Henk Jaco toch in de nek bleef blazen. Henry, Sebastiaan, Ewoud en Ernst wonnen en bleven daarmee in de subtop.
De uiteindelijke beslissing moest dus vallen in de laatste ronde, zoals dat natuurlijk eigenlijk ook “hoort”. Jaco speelde tegen Henry, die zich deze keer van zijn beste kant liet zien en niet voor het eerst in zo’n situatie Jaco wist te verschalken. Vraag was dus of Sebastiaan het Henk lastig zou kunnen maken. De gekozen opening had Henk al heel wat keren gespeeld tegen de helaas niet aanwezige, maar geduchte snelschaker Jeroen Brandsma. Hij speelde het wat anders dan Sebastiaan verwachtte. Al snel bereikte hij een voordelige stelling en won. Van de achtervolgers wonnen ook Tijmen en Ewoud hun partij. In de uiteindelijke uitslag bleken Hans Karelse, Louis Rutgers, Wim Rietveld en Arjan Uittenbogaard nog weer aan het fysieke schaken te moeten wennen en konden geen bedreiging voor de top van het klassement vormen. John Dessens en Ernst Delwel eindigden beide op 50% en vooral John was daarover zeer te spreken. De plaatsen 7 en 8 weden gedeeld door André van Wingerden en Chris Tromp. De plaatsen 3 tot en met 6 werden gedeeld door Tijmen Schakel, Henry Houweling, Sebastiaan Visser en Ewoud Houweling, de volgorde obv weerstandspunten. Ook de eerste plaats moest op deze manier worden beslist en hierbij trok Henk Boot net aan het iets langere eind dan Jaco Vonk en veroverde hij hiermee de eerste beker sinds de start van de corona-epidemie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *